ANICASE: no tedy ehm ono člověk zkouší lecos - asi to znáš :-D
Chvíli jsem o tom musel přemýšlet abych to dokázal popsat...tak to zkusím.
Já to vidím tak, že když mám problém soustředit se na věc A (netriviální věc, co vyžaduje hodně soustředění) a zrovna hlava nespolupracuje, tak si najdu věc B (jednoduchou až triviální, takže poslouží účelu, že hlava přestane těkat a přivede pozornost zpátky do reality).
Těžko se to popisuje, ale cítím, že to má docela potenciál.
Jeden příklad je ta uklidňující hudba. Zrádné je, že nefunguje pokaždé ta samá tak dobře, abych se pak mohl soustředit. Někdy mi docela právě fungovalo pustit víc věcí přes sebe - nějakou hudbu - třeba "lofi hiphop" (moc mi to hiphop nepřipomíná), přes to zvuk bouřky - déšť a hřmění a přes to ještě mluvené slovo - docela mám rád přednášky Alana Wattse - hlasitost upravím tak, že bouřka je slyšet nejvíc a přes to je malinko slyšet to ostatní.
Výsledek je ten, že mám šumící kulisu a ten zbytek je tak málo zřetelný, že neruší. Zároveň ale nějakou elementární pozornost vyžaduje, takže plní tu funkci "zabavení" čertů co se mnou šijou :-)
Ještě mě napadlo takové mentální cvičení na "zabavení" - představovat si jednoduchou věc, která ale vyžaduje trochu pozornosti - např. bych si představoval rotující trojúhelník, nebo číslice od jedné do pěti, atp. - prostě nějakou trivialitu, která ale vyžaduje tu pozornost. Může to být něco jako když se člověk snaží soustředit na svůj dech, aby se uklidnil.