• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    Tenhle klub je určený diskusi o poruchách pozornosti, řešení problémů, výměnu zkušeností, atd.
    Laik nechť se zeptá a nejlépe si o tom něco přečte (online jsem toho našel dost, ale většinou anglicky), pokud sem zavítá odborník, budu moc rád za jakékoliv rady a připomínky.

    ADD resp. ADHD jsou zkratky pro anglické termíny Attention-Deficit Disorder resp. to samé s "Hyperactivity", dříve se pro toto používalo označení LMD (Lehká Mozková Dysfunkce).

    Pokud nevíte o co se jedná, ale zaujalo vás to, zkuste si něco málo přečíst...nechci sem opisovat ani základní popis, protože je toho docela dost, ale následujících pár odkazů by mohlo aspoň pro začátek pomoct:
    Příznaky (symptomy) [anglicky]
    Portál o AD(H)D na about.com [anglicky]
    Wikipedie [česky]
    Wikipedie [anglicky]


    http://www.nepozornidospeli.cz/

    Průběžně bych chtěl doplňovat odkazy a moudra na nástěnku, ale ne vždy mám čas (a jsem chaotik ;-) ) takže se hlaste o práva pokud se chcete realizovat :-)
    rozbalit záhlaví
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    UNREALONE: nejhorší je ale, že se mi zdá, že i když třeba jednou něco z toho funguje, tak jindy zas ne...nebo je to tím, že člověk zrovna nemá morál...nevím :-D
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    ANICASE: no tedy ehm ono člověk zkouší lecos - asi to znáš :-D

    Chvíli jsem o tom musel přemýšlet abych to dokázal popsat...tak to zkusím.
    Já to vidím tak, že když mám problém soustředit se na věc A (netriviální věc, co vyžaduje hodně soustředění) a zrovna hlava nespolupracuje, tak si najdu věc B (jednoduchou až triviální, takže poslouží účelu, že hlava přestane těkat a přivede pozornost zpátky do reality).

    Těžko se to popisuje, ale cítím, že to má docela potenciál.

    Jeden příklad je ta uklidňující hudba. Zrádné je, že nefunguje pokaždé ta samá tak dobře, abych se pak mohl soustředit. Někdy mi docela právě fungovalo pustit víc věcí přes sebe - nějakou hudbu - třeba "lofi hiphop" (moc mi to hiphop nepřipomíná), přes to zvuk bouřky - déšť a hřmění a přes to ještě mluvené slovo - docela mám rád přednášky Alana Wattse - hlasitost upravím tak, že bouřka je slyšet nejvíc a přes to je malinko slyšet to ostatní.
    Výsledek je ten, že mám šumící kulisu a ten zbytek je tak málo zřetelný, že neruší. Zároveň ale nějakou elementární pozornost vyžaduje, takže plní tu funkci "zabavení" čertů co se mnou šijou :-)

    Ještě mě napadlo takové mentální cvičení na "zabavení" - představovat si jednoduchou věc, která ale vyžaduje trochu pozornosti - např. bych si představoval rotující trojúhelník, nebo číslice od jedné do pěti, atp. - prostě nějakou trivialitu, která ale vyžaduje tu pozornost. Může to být něco jako když se člověk snaží soustředit na svůj dech, aby se uklidnil.
    KOIRA
    KOIRA --- ---
    ad ještě to memorování - u státic se taky stalo, že když se není zbytí, tak se 100 stran navrčim za pět dní, na tu krátkou chvíli zvládnu mobilizovat vsechno a naučit se. Jenom to může být na chvíli a ne pemanentní situace, kdy se co týden učim na nějakou písemku. Samozřejmě co nejblíž před deadlinem, průběžné učení neznám.

    K té hudbě a zklidnění - když toho mám ze stresu a naštvání a nesoustředění plný zuby, tak mě teda zklidní akorát tak metal. žádný šum vody.
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    VALKYRA: no mě se právě osvědčilo nějak "zabavit" tu část hlavy, která těká sem tam a pak může zbytek fungovat skoro normálně :-)

    zajímalo by mě čím to je...jestli je to nějaká chemická nerovnováha v těle nebo co...
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    PALEONTOLOG: Myslím, že to bylo Cool Edit Pro nebo tak něco :-)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    UNREALONE: brainwavegenerator ? :D ten se u mě nikdy nechytnul, zato jsem slyšel, že kamarádova matka ulítla na psychowalkmanu.
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    Na gymplu jsem experimentoval se synchronizaci mozkových vln :-D
    v jednom programu na pc jsem vygeneroval bílý šum a pak to mělo přímo funkci na zakódování určitých frekvencí do toho zvuku... přesný pricip už nevím, ale mělo to při poslechu naladit mozkové vlny na konkrétní frekvence podle toho jestli chce člověk relaxovat nebo se učit a tak... nevím jestli to fungovalo, ale šum si uší byl celkem příjemný
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    řekl bych, že problémy, které jsou primárně od nesoustředěnosti jsem se už docela naučil ehm no naučil jsem se s tím pracovat, ale občas mám do toho různé depky, úzkostné stavy, nepokojnost... zrovna minulý týden jsem balil na hory a možná to bylo tím, že jsem potřeboval udělat víc věcí a přebíhal jsem z jedné na druhou, tak jsem byl úplně jak na trní a nemohl jsem zůstat stát na místě, pořád jsem se ošíval a bylo mi vůbec divně - nejhorší je když to na mě přijde v práci... docela asi pomáhá třeba vhodně zvolená hudba - dělal jsem třeba i to, že jsem si pustil víc věcí dohromady - zvuk deště, nějaký trance nebo chillout, do toho ještě třeba nějaké mluvené slovo a všechno tak aby to moc nerušilo...
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    zkoušky: z toho jsem míval dost stres, ale prostě jsem se kousnul... nakonec poslední roky na vš byly už celkem v pohodě, i když státnice samo taky stres jak hovado, ale to má asi každý

    pohovory: za ty roky jsem si vypěstoval chorobný optimismus a s ním i trochu sebevědomé vystupování, které je částečně podpořené tím, že teď už mám nějaké zkušenosti

    testy v rámci pohovorů moc rád nemám, zvlášť když jsou na čas, což většinou jsou - to pak zmatkuju více či méně dle situace

    řekl bych, že s časem se to lepší a člověk se postupně naučí ti mít tak trochu v pr**** tedy někde to pochopitelně nejde
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    ještě ad tanec - výborně jsme se v tomhle doplňovali s jednou podobně nadanou slečnou - naše 2 nekoordinované živly byly kupodivu dohromady celkem koordinované :-)
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    ad tanec: hrozně mě baví a hrozně mi jde, ale jen ten nekoordinovaný :-D - u toho normálního se mi stává, že se mi rozjedou myšlenky a přestanu se soustředit... takže mi vypadnou kroky

    to se mi občas stává třeba i když hraju na kytaru - v půlce písničky se zamyslím úplně na jiné téma a pak těžko hledám kde jsem
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    VALKYRA: tak jsem možná jediná, ale mám to opačně. čím těžší úkol, tím lepší výsledek, typicky adrenalin při zkouškách/státnicích na vejšce, to mě často tak nakoplo, že jsem sama čuměla, co jsem z tý hlavy vytáhla. samozřejmě okno z trémy znám taky, to má občas každý, to je normální. naopak čím lehčí nebo spíš čím víc nezajímavý a nudný úkol, tím míň se dokážu soustředit a vůbec "zapnout" myšlení, to jedu na setrvačník a nevnímám.
    KOIRA
    KOIRA --- ---
    MAJKA & ANICASE & VALKYRA: na gympl jsem se dostala tak, ze me doma doslova mucili pripravou. Delala jsem modelove testy do zblbnuti a skoncila posledni, kterou brali. Prijimacky na obe VS byly paradoxne v pohode, protoze na obe jsem nabrala spoustu znalosti jen tak mimochodem uz behem predeslych let, jsem vycepovana na to se memorovat, pricemz a to samozrejme potrebuju tak dvojnasobek casu a pamatuju si tak tretinu objemu a vetsinou se mi to plete dohromady, ale me stesti je, ze tyhle zkousky trvaji pomerne kratce na to, aby se tam dalo jit nejak vic do hloubky. Jako vzdycky jsem se klepala huzou taky, ale nejak to slo. Jako za cenu neumerne venovanemu casu to obvykle nejak dam.

    Tenhle blackout mivam spis u situaci, na ktere se nejde nic naucit a silene mi na nich zalezi. Napr. prvni rade s klukem, ktery se mi fakt libi. Vygumovano. Jako taky bych s sebou nechodila. :D
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    VALKYRA: njn, mam dojem ze nepostizeni to nemaji nebo to dovedou ovladnout.
    MAJKA
    MAJKA --- ---
    ANICASE: a jak "vy ostatní" jste ty zkoušky složili? Nějak jste si to natrénovali? Nebo s tím problém nemáte? Me se proste povedlo ty zásadní písemky pofailovat, ostatním se vyhnout a slovní zkoušení mi trable nedělalo, jakmile se mluví, tak už mám přístup ke svému mozku, mám to jen s testama a písemkama. Právě proto se ptám, jak to máte :)
    MAJKA
    MAJKA --- ---
    ANICASE: no na ten gympl bych se prave nedostala nikdy přes ty přijímačky. Tajný to není, jen tu nechci nudit svou story :) dělám UX design a dostala jsem se k tomu tak, že jsem prostě jednu dámu ukecala, že jsem k tomu ta pravá a pak to po nocích dostudovávala. Školy na to tehdy nebyly, studovala jsem IT.
    MAJKA
    MAJKA --- ---
    ANICASE: podobné příklady právě nejsou, pokaždý je to jiný a v praxi takový věci řeším denně.
    Já ani nehledám řešení pro sebe - já si prostě řekla, že když to na mě někdo na pohovoru vybalí tohle, tak prostě vybalím realitu a v nejhorším se rozloučíme. Že už to podstupovat nechci. Naštěstí naposled po mě nechtěli vůbec nic a ja hrozne doufam, ze v aktualni praci uz vydržím. Držte mi palce :)

    Spíš se tak nějak dojímám nad lidma, co neměli to štěstí, co já. Fakt nevím, co bych dělala, kdyby mi nezaplatili střední školu. Stydim se za to hrozně. Byla bych na učňáku? Hecla bych se si to zaplatit sama? Fakt netuším...
    MAJKA
    MAJKA --- ---
    ANICASE: Já mám právě pohovory docela ráda a nikdy mě nestresovaly. Ale teď začali nově na pohovorech někteří chtít úkoly a já zjistila, že v tu ránu je to pro mě konečná. pohovory i ústní zkoušky jsem vždycky měla v cajku. Tyto ale co s tím, když je na tom založený školství i kariéra? Já měla hrozny štěstí s tím, že mi rodiče zaplatili soukromou školu a v praci v mém oboru prakticky nebyla konkurence. Fakt je mi těžko když si uvědomím, kolik po světě běhá lidi s add co takovou kliku neměli a všichni je maj za luzry
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    protože když se nechci kvůli něčemu stresovat nebo tomu nedávám takovou důležitost, tak pak zvenku vypadá, že na to fakt totálně seru :D
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    CYBERWOLF: ano, srát na to. resp. jde jen o ten pocit, že nejsi ve stresu. kéžbych to dovedl :))
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    MAJKA: já si myslím, že to není časem, ale stresem. Čím víc stresu, tím míň mozku. Třeba ve škole jsem měl vždycky daleko lepší výsledky, když něco nebylo na známky.

    Mě třeba na pohovory pomáhá si v hlavě hodit drzou aroganci (akorát se teda člověk nesmí do té role vžít tolik, aby to tak nevypadalo i navenek) a "vy si myslíte, že si mě tu zkoušíte, ale vlastně jsem se jenom přišel podívat, jestli by se mi tu chtělo makat". Jinak reálně na pohovorech lidi dělaj bejkárny, to je celkem normální. Neberou lidi, co to udělají bezchybně, ale prostě lidi, co to neposerou kriticky. Panika je nejhorší, takže je lepší na to spíš srát :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam