• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    KOLLUCHA: njn bývá to složité :-)
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    KOLLUCHA: názor odborníka (je li k mání) je vždycky užitečný.

    btw když už o tom mluvíme - někdo nějaké tipy? Plzeň?
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    Taky si myslím, že samotná diagnoza bude mít nějaký vliv na okolí. Spousta věcí po diagnoze ADHD začne dávat smysl. A třeba okolí pochopí, že člověk není flink, kterého nic nezajímá, ale že to má nějaké důvody. I když se asi najdou i lidi, kteří tě odsoudí jenom na základě toho, že máš psychiatrickou diagnozu.
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    UNREALONE: Otázka je, jestli to, že někdo hledá diagnozu, automaticky neznamená, že něco má :-)) Možná ne to, co si najde. Ale když už někdo vyrazí hledat, tak podle mě jasně cítí, že s ním něco není oukej. Samozřejmě by bylo lepší, kdyby s tím šel za odborníkem, protože odborník by se v tom měl přece jen vyznat líp. A navíc mu může případně naordinovat léčbu, předepsat léky a podobně. Ale ne vždycky je to možnost.
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    KOLLUCHA: HowtoADHD neznám, mrknu na to.

    Internetová samodiagnóza je samozřejmě problém hlavně pokud z toho člověk něco vyvozuje (sám si udělá diagnózu a sám si chce naordinovat léčbu). Já u žádného odborníka (zatím) nebyl a asi to úplně ke štěstí nepotřebuju, i když to nevylučuju. Možná v tom i hraje roli to, že bych kvůli tomu asi musel do Prahy.
    Když si o tom něco zjistí blízcí lidé to je fajn.
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    UNREALONE: Já jsem se naučila nesoudit ani nehodnotit lidi, co nemají diagnozu od Jessicy z HowtoADHD. Nikdy nevíš, čím si daná osoba prochází (nebo spousta osob v případě nyxu). Nevíš, jestli o diagnozu vůbec stojí, jestli mají přístup k doktorovi, jestli v jejich zemi vůbec existuje diagnoza ADHD (u nás třeba neexistuje, co jsem tak pochopila btw.) a nebo třeba jestli jejich doktor není blbec. Navíc mám výrazné pochopení pro to, že by sem třeba chtěli chodit blízcí lidí s ADHD, co jsou sami "normální". Partneři, rodiče a podobně.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    VALKYRA: nemyslela jsem to na nikoho konkretniho, omlouvam se, jestli sis to vztahla na sebe, to jsem nechtela.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    VALKYRA: prijde mi, ze nejcasteji uvadene priznaky ruznych neduhu a zvlast pak tech psychiatrickych, jsou napsany tak vagne, ze se v nich skoro kazdy minimalne trochu najde. neco jako horoskopy. :) a podle meho nazoru si tedy takto snadno clovek muze zacit myslet, ze ma diagnozu, kterou ve skutecnosti nema. nemyslim vsichni, nemyslim vetsina, myslim urcite procento.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    UNREALONE: takhle, byla doba, kdy si tu lide vesele samodiagnostikovali intoleranci laktozy, alergii na lepek, z psychodiagnoz vselijaky poruchy osobnosti, autismus, aspergeruv syndrom a ted se podrz, v zacatcich nyxu tu frcela dokonce schizofrenie. :)
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    MIGUEL: bavit se o adhd aniž by ho člověk měl mno...možná to někoho může bavit :-)

    Já se zatím myšlence medikace spíš bránil, protože funguju tak nějak i bez toho, takže mi samodiagnóza stačí.
    MIGUEL
    MIGUEL --- ---
    ZUZKAOU: tezko rict jestli 3-5% je hodne nebo spis malo, ale v realu to bude asi vic, predpokladam, ze odhad vychazi z diagnostifikovanych cisel....

    btw. kofein a strattera se perfektne doplnuji ;D
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    ZUZKAOU: Ok tak držím palce!*
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KOLLUCHA: pokud je lék účinný, tak má vedlejší účinky. Jsem vcelku stabilizovaná, takže po pokusu se stratterou jsem naznala, že holt zázraky nejsou na skladě a zkusím to holt utáhnout bez medikace. Zatím to jde.

    Plus teda protože jsem byla u Novotného v Jeseníku, což je prostě kokot, ale kokot specializovanej na poruchy pozornosti, tak jsem naznala, že se s ním více potkávat nechci.

    Až to nepůjde, tak mám v záloze jiného psychiatra.
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    ZUZKAOU: Tak já si dávám ráno kafe a béčka mám snad dost v potravě. A na kofein jsem taky citlivá až až, mi stačí kafe v poledne a v noci pak koukám hodiny do stropu :-D

    Ale říkám si, jestli by pro tebe nebylo lepší zkusit nějaký jiný typ léku. Nejsem žádný specialista, na léky jsem se při hledání infa o ADHD nijak extra nekoukala. Ale jsou asi tři nebo čtyři skupiny účinných látek, možná by tobě konkrétně zabrala nějaká jiná. A nebo samozřejmě je možné, že ti léky pomáhat nebudou Prý asi 20% nepomáhají. Úplně strašně obdivuju dr. Hallowella, který zvládl neuvěřitelnou psychiatrickou kariéru bez léků a v semdesáti pořád jede, píše knihy, dělá podcasty a nedávno založil školu.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    MIGUEL: no, snad nikoho nenaseru, ale vidim to podobne jako ty.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MIGUEL: no pokud jsi ve specializované diskuzi. A někde v ne zas tak dávné historii je tu anketa jeslti někdo má či nemá diagnozu. Zkus to vyfiltrovat.

    Jinak prevalence poruch pozornosti v dospělosti je okolo 5% - to fakt není nijak vzácné.

    KOLLUCHA: ještě teda mě třeba nezabrala strattera - respektive nedělala žádný velký rozdíl a měla vedlejší účinky, takže jsem naznala že mi to za to nestojí. Pokud je od rána jasné, že jsem nějaká rozjetá, tak beru kofein s b-komplexem a placeby https://www.drmax.cz/happy-pills-cps-75

    Mělo by to jít užívat i pravidelně, ale nějak na to zapomínám :-D . Plus teda naštěstí jsem na kofein furt citlivá, takže třeba já to nemůžu brát po 11 hodině dopolední, jinak večer budu blbě usínat.
    MIGUEL
    MIGUEL --- ---
    POZITRON: tak nejak :) jen me zajimalo, jestli se tady bavi adhd lidi nebo lidi o adhd. myslel jsem, ze adhd je pomerne vzacnejsi diagnoza, tak me zarazilo kolik se tady toci prispevku
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    ZUZKAOU: Selhávám prakticky ve všem v životě. Práce je pro mě nejnaléhavější, páč bez jídla a bydlení to tak nějak nejde. Ale naštěstí depky ani úzkosti nemám.

    Osobně si myslím, že je v mém životě potenciál jak pro léky tak i terapii. Už jsem zařadila do života hodně věcí z HowtoADHD a značně mi to pomohlo, ale neschopnost se pořádně soustředit na povel mi vážně komplikuje život. Ale musím říct, že Habitica dělá divy s mým zapomínáním/prokrastinací. I tak. Jeden z nejdůležitějších symptomů pro mě je pocit viny spojený s tím, že cítím, že mám potenciál dokázat spoustu dobrých věcí, ale nějak mi to nejde realizovat.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KOLLUCHA: to že nezabírá psychoterpie a prášky je volovina, zejména pokud ani jendo na tobě zatím nebylo aplikováno. A ano, pokud vykazuješ znaky v dospělosti, tak si poruchou pozornosti trpěla v dětství. Na to neotřebuje člověk atestaci v dětské psychoterapii.

    Nepotřebuješ specializované terapeuty či psychiatry, stačí o něco příčetnější.

    Pokud se ti s tím, co dělá tvůj mozek žije mizerně - tj. selháváš ve vztazích a/nebo v práci, tak má smysl hledat nějakou medikaci. Zejména když se k poruchám pozornosti přidají úzkosti/deprese/závislosti. Psychoterapie má smysl v okamžiku, kdy potřebuješ pročistit něco co děláš a ubližuješ tím sobě, či druhým, kdy chceš měnit nějaké svoje zaběhané vzorce a nevíš jak, když nemáš ráda samu sebe a tak. A ani k tomu nepotřebuješ vyloženě selhávat.

    Léky ani psychoterapie ti nezmění odlišné fungování tvého mozku, ale výrazně usnadní kompenzaci toho, že si se narodila jiná a žiješ ve světě určeném pro většinu.

    Bude potřeba najít někoho příčetnějšího, kdo má volno.

    POZITRON
    POZITRON --- ---
    MIGUEL: myslis tim, jestli maji vsichni prispivajici oficialni diagnozu?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam