• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    Tenhle klub je určený diskusi o poruchách pozornosti, řešení problémů, výměnu zkušeností, atd.
    Laik nechť se zeptá a nejlépe si o tom něco přečte (online jsem toho našel dost, ale většinou anglicky), pokud sem zavítá odborník, budu moc rád za jakékoliv rady a připomínky.

    ADD resp. ADHD jsou zkratky pro anglické termíny Attention-Deficit Disorder resp. to samé s "Hyperactivity", dříve se pro toto používalo označení LMD (Lehká Mozková Dysfunkce).

    Pokud nevíte o co se jedná, ale zaujalo vás to, zkuste si něco málo přečíst...nechci sem opisovat ani základní popis, protože je toho docela dost, ale následujících pár odkazů by mohlo aspoň pro začátek pomoct:
    Příznaky (symptomy) [anglicky]
    Portál o AD(H)D na about.com [anglicky]
    Wikipedie [česky]
    Wikipedie [anglicky]


    http://www.nepozornidospeli.cz/

    Průběžně bych chtěl doplňovat odkazy a moudra na nástěnku, ale ne vždy mám čas (a jsem chaotik ;-) ) takže se hlaste o práva pokud se chcete realizovat :-)
    rozbalit záhlaví
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    MORKANT: No, a navíc jsme do toho vpustili děti.
    MORKANT
    MORKANT --- ---
    AXTHEB: To mě bude bavit tak měsíc :)
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    MAJKA: Myslis Habiticu? ;)
    MAJKA
    MAJKA --- ---
    No mne je třeba plánování na pravidelné bázi úplně k ničemu protože žiju naprosto nepravidelnej život. Takže maximálně týden dopředu. A i tehdy to většinou nevyjde, takže doma mám pravidelně katastrofu.

    Při uklízení mě postupně rozptýlí tak 50 věcí, rozdělám několik místností, zapomenu na to , znáte to. Chvíli se mi dařilo udřžovat čisté aspon jedno místo - kuchyn. ALe uz je zas marná tak nevim.

    Co se fakt osvědčilo je to, že máme s milým na ledničce rozpis činností a když někdo něco udělá, dá si křížek. Jakmile mám o 5 víc křížků než ten druhý, tak získávám odměnu (masáž nebo připravenou snídani). Nebo jde jednou odměnou “škrtnout” odměnu toho druhého, jak že vykrátit si je. Prostě gamifikace úklidu s pozitivní motivací. Když 5x víc vyluxuju, ten druhý mě za to odmění. Kamarádi se systémem inspirovali a zavedli různorodé odměny v domácnosti. Líbilo by se mi na to udělat appku, věřím že by měla potenciál, ale už léta se k tomu návrhu nemůžu dokopat :)
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    AXTHEB: Jj já jezdím na zlatém drakovi ;-)
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    AXTHEB: Jj accountability buddies. Podle vsecho to dělá divy.

    POZITRON: Když jsem tam chodila já, tak bylo školný "jenom" desítka na půl roku. Ale já tam fakt chodila jen několik týdnů. Což bylo dobře, páč v tý době brácha jel v tom heráku a několikrát mi ukradl peníze na školný. Chápu, že jsi vzdala školu kvůli šikaně, to je svinstvo... Obchodka je taky dobrá.

    DRAKY: A tak to je pěkný, co jsi dělala za školu? ;-)
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    MORKANT: Když to udělám, dostanu XP a penizky, za který si můžu pořídit zvířátka ;)
    DRAKY
    DRAKY --- ---
    KOLLUCHA: mensa gympl mam shodou okolnosti tez, ale nastesti s lepsim zazitkem :) byla jsem tam posledni 3 roky stredni a myslim, ze toho nebejt, tak jsem se na standardni skole k maturite mozna ani nedopracovala, jak jsem vysirala ucitele a intenzivne vetsinu predmetu pronudila :) bohuzel zpetne taky lituju plne nevyuzity moznosti, u me ani ne kvuli spoluzakum, to byla proste banda sheldonu, ale zacala jsem pracovat a prilis me to bavilo (a zivilo) na ukor skoly. Plus teda aspon za mejch let tzn prelom stoleti to nebylo idealni prostredi, ktery by pomohlo nastavit nejakej vnitrni rad, dodrzovat terminy nebo se naucit nutit do veci, co te nebavej. Jako pochopeni meli tuny a vychazeli extremne vstric, ale vysoka skola pak byla slusna tafka nekompromisni realitou - byt umelecka :)
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    KOLLUCHA: ja jsem odesla ze strojni prumyslovky, kde me to bavilo, kvuli sikane na obchodku, v tom jsem to mela lehky, delala jsem sice rozdilovky, na ne jsem se nejak naucit musela, protoze jinak by me nevzali, ale pak uz jsem se na to tezce vykaslala, chodila za skolu, ale prolezla jsem, i kdyz jsem kazdy leto pak delala doklasifikace, protoze jsem nemela znamky, jak jsem tam jaksi moc nebyla. zpetne vim, ze to bylo stesti a ze se taky mohlo snadno stat, ze bych to az do zdarnyho konce nedoklepala. mensa gymnazium me desne lakalo driv, ale nemeli jsme penize na skolny, ktery bylo asi 30 000, jestli si to spravne pamatuju. :/
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    ANICASE: To je u mně naprosto kontraproduktivní.

    Docela mi funguje mít tam někoho, kdo mě občas usměrní, upozorní že dělám něco co není na seznamu a tak.
    MORKANT
    MORKANT --- ---
    CYBERWOLF: To že spotřebuju moc energie na plánování a pak mi na činnost samotnou nezbyde se mi stává taky. Naučit se naplánovat si takové množství věcí, které dokážu opravdu stihnout, je nejtěžší a nejdůležitější.
    A když se to konečně povede, přijde žena a chce mi tam pár věcí přidat. Hrozně se diví, když jí říkám, že toho bude moc. Sama stihne bez seznamů tak čtyřnásobek, tak to přece musím zvládnout taky... A motivace končí a můžu se jít zahrabat, neudělám nic.

    AXTHEB: Elektronicky mi to nepomáhá, jak to nemam na papíře, vypnu a pustím z hlavy...
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Můj problém se seznamy je, že vždycky něco vynechám, něco málo rozepíšu, nebo tam cpu kraviny na úkor něčeho důležitého a ve výsledku veškerou energii spotřebuju na organizování a pak už nemám na to něco dělat. Ale mám to skvěle naplánovaný - hurá.

    Jediné, co mi jakž takž funguje, napsat si co potřebuju udělat který den max. týden dopředu. S tím, že si toho neplánuju tolik, aby to vyšlo na celý den - to pak prostě nevychází, přetejká a je to blbý.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    KOLLUCHA: S tím, že ten úklid mi naskakuje každou středu, pak mám ještě další jednou za 2 a jednou za 4 týdny.
    úkol vyluxovat/zamést všude je přesně ten typ úkolu, který imho nelze dokončit, jak je to po celym bytě tak do toho vždycky něco vleze



    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    AXTHEB: Ty máš úplně jiný interface než já. Já tohle dělám podle seznamu na papíře. Většinou potřebuju udělat věci i v jiných místnostech a tak se mi osvědčilo třeba vyluxovat/zamést všude. Není to můj vynález, mám to od Jessicy:
    Overwhelm Part One: How to Tackle the Clutter
    https://www.youtube.com/watch?v=7TGWeblZ0c8

    Jenže problém je, že i když metoda funguje, tak ve chvíli, kdy se mám zvednout a jít to dělat, tak spíš mám chuť strčit hlavu pod deku. U cvičení se mi osvědčilo si z toho udělat ranní rutinu, ale u úklidu nevím.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    CYBERWOLF: ne
    KOLLUCHA: nikoho tam nepoustet, to zabralo nejlip
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    KOLLUCHA: Habitica a ukol na kazdou mistnost, s presnym seznamem co zkontrolovat.

    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    Máte někdo neprůstřelnou metodu, jak udržet dům/byt čistý a uklizený? Na to jsem nikdy nepřišla. Jako někdy mi to jde líp a Habitica pomáhá, ale furt je to se mnou zoufalý. Ale prosím, něco jiného než někoho si zaplatit/nechat to na manželce :-D
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    POZITRON: Zaprvé už jsem vyčerpala dávku pozornosti, kterou jsem pro školu měla. V posledních letech jsem hrála pod lavicí prší, četla jsem si, vykládala spolužačkám karty... A navíc ta látka začala být moc těžká na to, aby mi stačilo, že mi to někdo řekne. A učit jsem se nikdy neuměla. A taky jsem dost chodila za školu, takže jsem 60% látky ani neslyšela. Taky jsem v té době začala pracovat a peníze byly dost lákavé. Udělala jsem zmatený pokus změnit školu. Šla jsem na gymnázium Mensy a říkala jsem si, jak jsem to vymyslela, když se tam dělají jen iq testy a testy znalostí vůbec ne :-DDD Ale spolužáci mě ani trošičku nevzali mezi sebe a já naprosto ztratila motivaci tam chodit. Teď toho lituju, ale taky to s tou lítostí nepřeháním. Sice by mi ten štempl pomohl, ale jde to i bez něj.

    Blázinec zní překvapivě příčetně. Je to ale ironie :-)
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    PALEONTOLOG: takže tu party máme udělat u tebe? :)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    VALKYRA: hele jako pocki, zase, ja nemam problem vylezt z nory, to teda ne, jen to nesmi byt dal nez 500m od postele.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    KOLLUCHA: muzu se zeptat, proc to s tou maturitou nakonec pak nedopadlo, kdyz do vyssich rocniku slo vse jak na dratkach? stredni jsem delala na dvakrat, jestli te to trochu uklidni.

    blazinec nahodou uzasnej zazitek, vrele doporucuju, vubec se mi nechtelo domu, to myslim vazne. :) skveli lidi, skvely program, cely den se neco delo, skvela atmosfera. je blby zrovna tomuhle delat reklamu, ale povaz, rano rozcvicka, pak "komunita", kde se probralo, co se bude ten den dit, pak snidane, pak nejaky aktivity, treba cviceni v telocvicne na micich, pak dilna, kde jsme neco vyrabeli, nebo kreslili, pak obed, odpo treba skupinova terapie, pak spolecna prochazka, vecere, pak zase komunita, kde si sdelujete pocity z toho dne a volny program. ja jsem treba hrala s chlapama karty, nebo jsme se vykecavali v kurarne, kde teda ale byla kamera. v prubehu dne si te dle potreby obcas vezme psychiatr nebo psycholog na nejaky vysetreni, kterych ti tam udelaj za tu dobu opravdu hodne, takze ses proklepnuta od hlavy az k pate. a treba jsme taky byli na vystave retro v tancicim dome. povidam, hned bych tam sla zas! :) kdyby si clovek mohl sam rict, no. :/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam