• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    V praze se na to specializuj třeba na 1. lékařské, ale na termín se prostě čeká dlouho. (volej na příjmovou ambulanci)

    Psychiatrická klinika 1. LF UK a VFN
    https://psychiatrie.lf1.cuni.cz/

    A stále platí, že jestli máš a nebo nemáš na pozadí svých problémů poruchu pozornosti není úplně důležité, dokud nestabilizuješ úzkosti a deprese. S případnou žádost na invalidní důchod případná diagnoza nepomůže, klíčovou roli tam většinou hraje ta deprese.

    Jinak v praze bývají i večerní stacionáře.

    Mívají je v Esetu, kde vlastně asi taky má smysl zkusit chtít po někom důkladnou diagnostiku - a pokud by z nich vypadla třeba úzkostná porucha osobnosti, tak to nebrat jako urážku, ale spíš využít jejich skupinové programy na toto téma.

    Aktuální léčebné programy | Klinika Eset
    http://www.klinikaeset.cz/kolega/aktualni-lecebne-programy/

    mají je i ve Fokusu, jen to na těch jejich stránkách neumím najít

    Pomáháme
    https://www.fokus-praha.cz/cz/pomahame


    Ale pokud pracuješ přes počítač, tak pokud nebudeš v lázních zaplavený úzkost, tak ti procedury vlastně zaberou míň času, než běžná denní prokrastinace a práce se tedy dá udělat i z Jeseníků, že.


    (odpovědí "ano, ale" není třeba se namáhat. Možnosti kam se obrátit o pomoc jsou)
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    ZUZKAOU: myslim, ze by stacilo odpovedet jednoduse odkazem nebo jmenem nekoho, kdo dela v praze diagnostiku add/adhd u dospelych. Google toho moc neukazuje.
    SRNECEK
    SRNECEK --- ---
    ZUZKAOU: Tak ano i ne, jelikoz uz nemam duveru k psychologum a psychiatrum po x zkusenostech. Toto je neco jineho, nez jsem planoval, proste nekam zmizet na mesic. Ja jsem OSVC, vypadnu na mesic z prijmu a nemam na zradlo.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SRNECEK: nejde o lázně, jde o intenzivní terapeutický proces. Jenže ty se systematičtějí psychoterapauetické práci bráníš dlouhodobě.
    SRNECEK
    SRNECEK --- ---
    ZUZKAOU: Promin, ale nemyslim si, ze lazne u mne neco vyresi. Naopak byt nekde mimo domov mne jeste vice stresuje, jelikoz nemohu si stanovit svuj program, nemluve, ze bych behem te doby prisel o mozne nabidky prace.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: pokud bys do těch lázní jel, tak se pak ozvi pro tipy, jak to tam přežít mimo procedury, i když nejsi typický lázenský host a prostě tě zajímá jiná kultura, v jeseníku a okolí je toho dost, jen je třeba vědět, kde hledat.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SRNECEK: hele primárně máš dlouhodobě úzkostné deprese. A teda i kdyby se našla porucha pozornosti u někoho ,kdo zvládne diferenicálku pod úzkostnědepresivními problémy, tak to nic nevyřeší - o bruporion, který se v takové situaci nejčastěji používá si můžeš říct tak jako tak, pokud už si ho tak jako tak nebral.

    Jenže to fakt není tak, že zárzačný diagnostik objeví nerozpoznanou diagnozu, dá ti skvělý lék a ty se najednou změníš v člověka o kteérm sníš, že jím budeš. Tak jako tak primárně potřebuješ stabilizovat úzkosti a deprese a naučit se s nima fungovat. Už si byl alespoń někde ve stacionáři?

    Ty už jsi v psychiatrické léčbě docela dlouho, viď? Vymam ze svého doktora doporučení na lázeńský pobyt pro úzkostně-depresivní poruchy a jeď do Lázní Jeseník. Ideálně aby ti to napsal na těch 28 dní, jako alternativu hospitalizace, ale i klasickejch 21 na pojišťovnu je dobrejch.

    To že budeš mít měsíc, kdy se staráš jen o sebe, chodíš na skupiny, fakt dobrej psychiatr ti překontroluje medikaci a nutí tě do mírného pravidelného pohybu - chůzi po krásnejch horách, tak to dost pomáhá.

    Zároveň je v jeseníku doktor novotný, který se diagnostice dospělých poruch pozornosti věnuje. https://cdzjesenik.cz/

    Je potřeba se objednat předem, - s tím že ráno půjdeš na eeg, pak budeš dělat nějaké testy pozornosti s psychologem co tam je a provedeš krátký rozhovor s novotným. On jako je magor a nechceš aby tě léčil, ale diagnostiku fakt umí.

    Když se domluvíš někdy ke konci druhého týdne pobytu, tka ti pak během toho třetího už bude schopný dodat výsledky.

    V praze jsou lidi co se na poruchy pozronsoti v dospělosti specializujou, ale jejich objednací doba je fakt dlouhá.

    Ale ten lázeńský psychoterapeutický pobyt je fakt dobrá věc.

    SRNECEK
    SRNECEK --- ---
    Ahoj, zkousel jste se nekdo v dospelem veku diagnostikovat na ADD, a pokud ano, tak u koho? Berete leky? V radu let toto opakovane resim, ale vzdy mne lekari poslali do hajzlu s tvrzenim, ze resi bud jen deti a na dospele neni kapacita, a nebo ze u dospelych se porucha pozornosti nevyskutuje, ze to vymizi v detstvi. Bohuzel jsem si pomerne jisty, ze necim trpim a ma to invalidizujici dopad na mne, dost myslenky na sebevrazdu. Tak ocenim doporuceni komu se ozvat. Diky.

    P.S. Toto tema jsem opakovane otevrel s psychiatrem, mam AD, a ten se tomu neustale vyhyba, zejm. ze by se museli vyslechnout rodice, coz mi v mem veku uz nejak prijde absurdni. Jsem si vedom, ze chce vyzjistit, zdali jsem timto trpel jako dite, ale mi rodice nejsou zrovna nekdo, od koho bych zadal informace.

    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    VALKYRA: já myslím, že je dobré, že se o tom píše. Ironie stranou, má smysl se nechat vyšetřit.

    "S pomocí odborníků totiž dokážou veškeré příznaky ADHD potlačit a díky tomu konečně začít žít normální život." - ha ha, bot not funneh
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MATHEW_ER: není důvod, proč by člověk s poruchou pozornosti nemohl mít i poruchu osobnosti - respektive ona tahle nálepka poruchy osobnosti je ledaskdy přidělená na základě mizerné práce diagnostika.

    Tipuju že k té psychiatričce chodíš leda pro prášky a asi ani s medikací na pozornost nic moc nedělá.

    Jako rozumné řešení by mi přišlo změnit psychiatra, najít někoho kdo umí medikaci a po zvládnutí toho co umí zvládnout léky zvážit jestli má a nebo nemá smysl nějaká psychoterapie a co by mělo být jejím cílem.
    MATHEW_ER
    MATHEW_ER --- ---
    Cau, nevite, jestli se v cesky psychiatricky praxi nejak nevylucuje diagnoza poruchy pozornosti s poruchami osobnosti?

    S pritelkyni jsme na tom v tomhle dost podobne a u psychiatru jsme se setkali s nezajmem to nejak resit. Oba chodime do INEPu (jen kazdej u jineho doktora). Mne se pokazdy na konci zepta, jak jsem na tom s pozornosti, ja ji popisu, ze nemuzu skoro pracovat a v odpovedi mi rekne "hm to je blby, tak prijdte zase za pul roku".
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    KOIRA: to tam myslim bylo taky.
    KOIRA
    KOIRA --- ---
    CYBERWOLF: kdo to okamžitě zapnul, bavil se, po třech minutách, kdy zjistil, že ho čeká ještě dalších dvacet to v hrůze uprostřed slova vypnul, aby napsal geniální komentář, za který se bude za deset minut stydět a nic si z toho videa nepamatuje, speciálně to, kolik má bodů, ať udělá čárku.....
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Něco pro zasmání
    The 'Unofficial' ADHD Quiz for Adults
    https://www.youtube.com/watch?v=iozAFIr3BEw
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    ECLECTICA: ale nize je rec o devadesatejch letech, ne o soucasnosti.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    TRISSIE: dcera má v lékařské zprávě z INEPu uvedeno "porucha pozornosti, hyperaktivita".
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    TRISSIE: ne, úplně od začátku jsem tvrdil, že je to jiná diagnóza. Tj. že papír z 90. let ti řekne akorát že ti před 30 lety diagnostikovali LMD. Neřekne ti, jestli máš ADHD ani jiné věci, co by pod to mohli spadnout.

    Říct že když máš LMD, tak máš ADHD je asi jako říct, že když máš rýmu v květnu, že je to alergie. Ano, je to možné. Ale třeba taky ne.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    CYBERWOLF: úplně na začátku jsi tvrdil Hanouchovi, že v 90. se tomu neříkalo LMD.
    Což jsem myslím docela vyvrátila, protože v té době prostě jiná diagnostická kolonka neexistovala a ani existovat nemohla, protože ty termíny jako takové k nám ještě nestihly doputovat.

    Ano, o třicet let později diagnostika probíhá jinak, zaměřuje se na jiné věci a používá jiné termíny. Ale to nic nemění na tom, že papír z 90. let používá pouze termíny, které v té době existovaly.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    TRISSIE: dnes diagnózu LMD nedostaneš, protože už se nepoužívá. Ne proto, že by se tomu teď říkalo ADHD, ale proto, že se k tomu problému přistupuje jinak a LMD se ukázala být dost na prd. Široký záběr, nezaměřuje se na věci důležité pro určení správné léčby a tak.

    Není to změna terminologie, je to dost komplexní změna přístupu. Není možné mezi to dát rovnítko.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    CYBERWOLF: ale jsou to jiné diagnozy v čase. Termín ADHD před rokem 1994 vůbec ani neexistoval, proto nikdo s diagnozou před tímto datem nemohl mít nic jiného než LMD (a tady v ČR ještě výrazně později).
    Takže ano, dnes můžeš dostat diagnozu LMD bez toho, abys byl ADHD, ale to je prostě ta změna terminologie.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam