• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    Tenhle klub je určený diskusi o poruchách pozornosti, řešení problémů, výměnu zkušeností, atd.
    Laik nechť se zeptá a nejlépe si o tom něco přečte (online jsem toho našel dost, ale většinou anglicky), pokud sem zavítá odborník, budu moc rád za jakékoliv rady a připomínky.

    ADD resp. ADHD jsou zkratky pro anglické termíny Attention-Deficit Disorder resp. to samé s "Hyperactivity", dříve se pro toto používalo označení LMD (Lehká Mozková Dysfunkce).

    Pokud nevíte o co se jedná, ale zaujalo vás to, zkuste si něco málo přečíst...nechci sem opisovat ani základní popis, protože je toho docela dost, ale následujících pár odkazů by mohlo aspoň pro začátek pomoct:
    Příznaky (symptomy) [anglicky]
    Portál o AD(H)D na about.com [anglicky]
    Wikipedie [česky]
    Wikipedie [anglicky]


    http://www.nepozornidospeli.cz/

    Průběžně bych chtěl doplňovat odkazy a moudra na nástěnku, ale ne vždy mám čas (a jsem chaotik ;-) ) takže se hlaste o práva pokud se chcete realizovat :-)
    rozbalit záhlaví
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    CYBERWOLF: úplně na začátku jsi tvrdil Hanouchovi, že v 90. se tomu neříkalo LMD.
    Což jsem myslím docela vyvrátila, protože v té době prostě jiná diagnostická kolonka neexistovala a ani existovat nemohla, protože ty termíny jako takové k nám ještě nestihly doputovat.

    Ano, o třicet let později diagnostika probíhá jinak, zaměřuje se na jiné věci a používá jiné termíny. Ale to nic nemění na tom, že papír z 90. let používá pouze termíny, které v té době existovaly.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    TRISSIE: dnes diagnózu LMD nedostaneš, protože už se nepoužívá. Ne proto, že by se tomu teď říkalo ADHD, ale proto, že se k tomu problému přistupuje jinak a LMD se ukázala být dost na prd. Široký záběr, nezaměřuje se na věci důležité pro určení správné léčby a tak.

    Není to změna terminologie, je to dost komplexní změna přístupu. Není možné mezi to dát rovnítko.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    CYBERWOLF: ale jsou to jiné diagnozy v čase. Termín ADHD před rokem 1994 vůbec ani neexistoval, proto nikdo s diagnozou před tímto datem nemohl mít nic jiného než LMD (a tady v ČR ještě výrazně později).
    Takže ano, dnes můžeš dostat diagnozu LMD bez toho, abys byl ADHD, ale to je prostě ta změna terminologie.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    TRISSIE: takže ještě jednou - není to změna názvu, je to jiná diagnóza. Vždyť to i sama píšeš. Diagnóza ADHD se určuje podle jiného klíče než LMD. Tím pádem můžeš mít naprosto korektně diagnostikovanou LMD a současně nemusíš mít ADHD. Protože se to diagnostikuje jinak. Stejně to bude fungovat i opačně. Jsou to prostě různé diagnózy.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    CYBERWOLF: protože terminologie se v čase mění. Takže když někdo umřel v 19. století na krtice, a dneska s těmi samými příznaky na tuberkulozu mízních uzlin, tak furt jde o starou dobrou infekci Mycobacterium tuberculosis.
    Akorát že se zpřesňováním diagnostických kritérií se do té kolonky "krtice" občas dostalo i něco, co už dneska víme, že je jiná nemoc, která se akorát projevuje podobně, ale umíme je odlišit
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    HANOUCH: že bych taky mohl zkusit, jestli mi to nebude fungovat.

    Ale nemůžu. Můj stůl je bez šuplat.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    TRISSIE: jak můžeš mít tutéž diagnózu, když se to diagnostikuje úplně jinak?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    (znalost odborné terminologie a vývoje termínů je, jak jsem zjistila, velmi účinná zbraň proti starým garniturám ve školce a škole a jejich "to za našich mladých let nebývalo")
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    CYBERWOLF: je mi líto, říkalo.

    když příslušnou pasáž (z téhle knihy: https://www.kosmas.cz/knihy/215755/mame-dite-s-adhd/ ) zkrátím, LMD je termín používaný v ČR od 60. let prakticky do konce 20. století; termín "hyperkinetický syndrom" je z manuálu Mezinárodní klasifikace nemocí WHO z roku 1992 a "ADHD" z Diagnostického statistického manuálu duševních poruch Americké psychiatrické asociace z 1994.

    Takže ano, v 90. letech jsi na tutéž diagnozu dostal razítko "LMD", u progresivního psychiatra ke konci 90. už "ADHD" nebo "hyperkinetický syndrom", od začátku milénia spíš jen ADHD.
    HANOUCH
    HANOUCH --- ---
    CYBERWOLF: dulezite papiry od doktora mam ve tretim supliku pracovniho stolu, nejak mi unika, k cemu ti tahle informace bude dobra. Pokud mi teda tu zpravu nechces ukrast :))))
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    VYHULENY_UFO: spousta lidí si to překládá jako "ufňukaný mileniáni" a vnímá to vpodstatě stejně, takže žádnej vlekej kauf to teda neni.
    HANOUCH
    HANOUCH --- ---
    VYHULENY_UFO: to ano :D
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    HANOUCH: adhd zni o trochu lepe nez mozkove dysfunkcni jedinec :D
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    HANOUCH: tos mi to teda úplně nevysvětlil.
    HANOUCH
    HANOUCH --- ---
    CYBERWOLF: jednoduse mam na to system :)
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    HANOUCH: neříkalo, to je jiná diagnóza. Teda, překryv tam, ale neni to změna názvu. A jestli jsi schopný mít 30 let papír a vědět kde, tak mi teda prozraď, jak to s touhle diagnózou děláš.
    MIGUEL
    MIGUEL --- ---
    CORDELL: cvokar dava diagnozu
    HANOUCH
    HANOUCH --- ---
    CORDELL: ja dostal v 90tych letech papir, ale pravda ze tehdy se tomu rikalo LMD
    KOIRA
    KOIRA --- ---
    Ty návyky jsou super věc, takový todo pro každý den. Něco jako připravit si věci na další den, jít v 10 spát, snídat, dát si v klidu oběd. Na termíny si dávám třeba do kalendáře poznámky i dva dny předem jako "začít dělat na prezentaci na páteční schůzku" a ne jenom v pátek si dát že schůzka. Nebo si dělám to do listy na delší horizont než je den už v okamžiku, kdy něco dodělám, jakoze pošlu klientovi v pondělí mail a hned si do diáře napíšu na středu "ozvat se xx, kdyby nenapsal". A třeba s přesným casem, abych to neodsouvala.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam