• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    Tenhle klub je určený diskusi o poruchách pozornosti, řešení problémů, výměnu zkušeností, atd.
    Laik nechť se zeptá a nejlépe si o tom něco přečte (online jsem toho našel dost, ale většinou anglicky), pokud sem zavítá odborník, budu moc rád za jakékoliv rady a připomínky.

    ADD resp. ADHD jsou zkratky pro anglické termíny Attention-Deficit Disorder resp. to samé s "Hyperactivity", dříve se pro toto používalo označení LMD (Lehká Mozková Dysfunkce).

    Pokud nevíte o co se jedná, ale zaujalo vás to, zkuste si něco málo přečíst...nechci sem opisovat ani základní popis, protože je toho docela dost, ale následujících pár odkazů by mohlo aspoň pro začátek pomoct:
    Příznaky (symptomy) [anglicky]
    Portál o AD(H)D na about.com [anglicky]
    Wikipedie [česky]
    Wikipedie [anglicky]


    http://www.nepozornidospeli.cz/

    Průběžně bych chtěl doplňovat odkazy a moudra na nástěnku, ale ne vždy mám čas (a jsem chaotik ;-) ) takže se hlaste o práva pokud se chcete realizovat :-)
    rozbalit záhlaví
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    TRISSIE: dnes diagnózu LMD nedostaneš, protože už se nepoužívá. Ne proto, že by se tomu teď říkalo ADHD, ale proto, že se k tomu problému přistupuje jinak a LMD se ukázala být dost na prd. Široký záběr, nezaměřuje se na věci důležité pro určení správné léčby a tak.

    Není to změna terminologie, je to dost komplexní změna přístupu. Není možné mezi to dát rovnítko.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    CYBERWOLF: ale jsou to jiné diagnozy v čase. Termín ADHD před rokem 1994 vůbec ani neexistoval, proto nikdo s diagnozou před tímto datem nemohl mít nic jiného než LMD (a tady v ČR ještě výrazně později).
    Takže ano, dnes můžeš dostat diagnozu LMD bez toho, abys byl ADHD, ale to je prostě ta změna terminologie.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    TRISSIE: takže ještě jednou - není to změna názvu, je to jiná diagnóza. Vždyť to i sama píšeš. Diagnóza ADHD se určuje podle jiného klíče než LMD. Tím pádem můžeš mít naprosto korektně diagnostikovanou LMD a současně nemusíš mít ADHD. Protože se to diagnostikuje jinak. Stejně to bude fungovat i opačně. Jsou to prostě různé diagnózy.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    CYBERWOLF: protože terminologie se v čase mění. Takže když někdo umřel v 19. století na krtice, a dneska s těmi samými příznaky na tuberkulozu mízních uzlin, tak furt jde o starou dobrou infekci Mycobacterium tuberculosis.
    Akorát že se zpřesňováním diagnostických kritérií se do té kolonky "krtice" občas dostalo i něco, co už dneska víme, že je jiná nemoc, která se akorát projevuje podobně, ale umíme je odlišit
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    HANOUCH: že bych taky mohl zkusit, jestli mi to nebude fungovat.

    Ale nemůžu. Můj stůl je bez šuplat.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    TRISSIE: jak můžeš mít tutéž diagnózu, když se to diagnostikuje úplně jinak?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    (znalost odborné terminologie a vývoje termínů je, jak jsem zjistila, velmi účinná zbraň proti starým garniturám ve školce a škole a jejich "to za našich mladých let nebývalo")
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    CYBERWOLF: je mi líto, říkalo.

    když příslušnou pasáž (z téhle knihy: https://www.kosmas.cz/knihy/215755/mame-dite-s-adhd/ ) zkrátím, LMD je termín používaný v ČR od 60. let prakticky do konce 20. století; termín "hyperkinetický syndrom" je z manuálu Mezinárodní klasifikace nemocí WHO z roku 1992 a "ADHD" z Diagnostického statistického manuálu duševních poruch Americké psychiatrické asociace z 1994.

    Takže ano, v 90. letech jsi na tutéž diagnozu dostal razítko "LMD", u progresivního psychiatra ke konci 90. už "ADHD" nebo "hyperkinetický syndrom", od začátku milénia spíš jen ADHD.
    HANOUCH
    HANOUCH --- ---
    CYBERWOLF: dulezite papiry od doktora mam ve tretim supliku pracovniho stolu, nejak mi unika, k cemu ti tahle informace bude dobra. Pokud mi teda tu zpravu nechces ukrast :))))
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    VYHULENY_UFO: spousta lidí si to překládá jako "ufňukaný mileniáni" a vnímá to vpodstatě stejně, takže žádnej vlekej kauf to teda neni.
    HANOUCH
    HANOUCH --- ---
    VYHULENY_UFO: to ano :D
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    HANOUCH: adhd zni o trochu lepe nez mozkove dysfunkcni jedinec :D
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    HANOUCH: tos mi to teda úplně nevysvětlil.
    HANOUCH
    HANOUCH --- ---
    CYBERWOLF: jednoduse mam na to system :)
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    HANOUCH: neříkalo, to je jiná diagnóza. Teda, překryv tam, ale neni to změna názvu. A jestli jsi schopný mít 30 let papír a vědět kde, tak mi teda prozraď, jak to s touhle diagnózou děláš.
    MIGUEL
    MIGUEL --- ---
    CORDELL: cvokar dava diagnozu
    HANOUCH
    HANOUCH --- ---
    CORDELL: ja dostal v 90tych letech papir, ale pravda ze tehdy se tomu rikalo LMD
    KOIRA
    KOIRA --- ---
    Ty návyky jsou super věc, takový todo pro každý den. Něco jako připravit si věci na další den, jít v 10 spát, snídat, dát si v klidu oběd. Na termíny si dávám třeba do kalendáře poznámky i dva dny předem jako "začít dělat na prezentaci na páteční schůzku" a ne jenom v pátek si dát že schůzka. Nebo si dělám to do listy na delší horizont než je den už v okamžiku, kdy něco dodělám, jakoze pošlu klientovi v pondělí mail a hned si do diáře napíšu na středu "ozvat se xx, kdyby nenapsal". A třeba s přesným casem, abych to neodsouvala.
    DRAKY
    DRAKY --- ---
    UNREALONE: navyky fungujou fest, svyho casu jsem napevno nainstalovala 2x denne cisteni zubu. Pres 21denni quest. Bezpodminecne pravidelny. Sebeunavenejsi, sebeozralejsi, sebevic spechajici. Vyjimky rocne spocitam na prstech. Ma to tu vyhodu, ze kdyz potrebuju treba brat pravidelne prasky, masirovat jizvu, kontrolovat web apod., pridam tenhle dodatek k tomu uz nainstalovanymu a jde to velmi snadno bez zapominani. Akorat se toho nesmi navesit do retezce moc, tak idealne 3 max, pak hrozi, ze je clovek linej jit si vycistit i jen ty zuby, pac vi, co všechno je k tomu nabaleny :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam