• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • Přišli jste skrz odkaz na příspěvek, který již neexistuje.

  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    QUIXDE
    QUIXDE --- ---
    PALEONTOLOG: per os.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    Per oral
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    BETTER: údajně pro lidi, co mají problém s užíváním p.o.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    VALKYRA: vždyť je v tom stejná účinná látka jako v ritalinu
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    VALKYRA: neuvažuješ o sepsání životopisu "Za psychiatrií kolem světa"? :)
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    POZITRON: Dík za vysvětlení!

    CYBERWOLF: Jo já znám Flegrovy statistiky. Ale rozhodně je dobře, že už nekrmí lvy křesťany.

    POZITRON: Tak tam jde hlavně o to, aby to neublížilo dítěti. Jinak jim je asi jedno, že si na tebe Mourek brousí zuby ;-D

    POZITRON: Ale máš pravdu, že tohle může být matoucí.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    CYBERWOLF: Ale jo, jsou dlouhodobé protilátky a ty se od akutních liší.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    CYBERWOLF: tak treba ty testy na protilatky na dobrovolnicich, co delaj obcas u Flegera, normalne pozitivni mam (akutni stadium probehlo pred vic nez 20 lety, to vim), takze zjistit to i po mnoha letech od nakazy lze, jen jde o to, ze tehotnejm takhle napisou bez blizsich informaci "negativni" a ty pak muzou chybne nabyt dojmu, ze toxoplazmozu nikdy ani nemely a prave v tom mi to prijde dost zavadejici.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    POZITRON: Já myslím, že se testuje i chronické stadium, ale poslední dobou už se moc netestuje ani to, mně to dělali jen v prvním těhotenství.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    POZITRON: afaik to souvisí s fázemi. Když toxoplasma udělá léze, tak se vlastně zapouzdží, nejsou protilátky a není jak jí zjistit (nakrájet tkáň na plátky a dát pod mikroskop není ono). V tomhle stavu by ani neměla vadit. Nejsem si jistý, jestli se z téhle fáze může zase aktivovat.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    mimochodem jestli se nepletu, tak jedna z mala prilezitosti, kdy vam toxoplazmozu vubec otestuji, je v tehotenstvi, pritom fakt, ze mate v prukazce napsano toxoplazma negativni, neznamena, ze nejste nakazeny, podle me je to tedy dost zavadejici. znamena to jen, ze nemate akutni stadium.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    TAPINA: to jsem se snazila rict.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    POZITRON: On ten rozdíl může být tak malý, že ho poznáš až když cíleně měříš lidem postřeh nějakými testy. Zatímco toxoplasma pozitivnímu člověku akorát častěji spadne něco ze stolu a rozbije se to, pozitivní myš bude ulovená kočkou.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    KOLLUCHA: já nejsem odborník na parazity, takže to co píšu ber s rezervou. Ono to nedělá z lidí lumíky jak v nějakým béčkohororou, ale má vlvi na chování, který je statisticky průkazný. Tj. když vezmeš skupinu lidí s toxoplasmou a bez, tak skupina s bude mít horší výsledky. Ne že si člověk půjde sednout na D1 s dojmem, že tomu náklaďáku kdyžtak uhne. Náklaďáky zaparkované na železničních přejezdech si myslím na tyhle brebery svádět nemůžeme :)

    Jinak ten model stojí na tom, že toxoplasma neřeší, kde zrovna bydlí a jak moc kolem běhá adekvátně velkých koček. Je to prvok, tohle po něm nemůžem chtít. Prostě se potřebuje dostat do kočky, dokáže vegetovat v savcích a tahle strategie funguje. U lidí už dneska asi nic moc, ale před dvěma tisíci lety římani krmili lvy křesťanama a do poslední doby ledové tu byly různé nezdravě velké šavlozubé kočky. Asi se to asi osvědčilo.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    KOLLUCHA: pokud myslis akutni stadium, tak neznamena, to mas jen jednou za zivot, ale vliv parazita na chovani nakazeneho je snad trvaly, ne? i kdyz ja si myslim, ze to zas tak zhavy, jak tvrdi Flegr, nebude. nakazeno ma byt asi 30% populace nebo kolik a nemam pocit, ze by 30% lidi bylo nejak vyrazne zpomalenych/riskujicich/pod auta skakajicich.
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    CYBERWOLF: A znamená to, že má v sobě člověk toxoplasmu, automaticky, že má toxoplazmózu? Jinak to, že se člověk najednou začne chovat jako lumík je podle mě jasný příznak, že je něco špatně. Otázka je, jak říkáš, jestli si toho vůbec všimne. A pokud dostane diagnozu, tak jestli bude schopný se jako lumík přestat chovat. Každopádně od jednoho rozhovoru s Flegrem se nemůžu zbavit absurdní představy dobrovolně přejetého člověka, kterého požírá na ulici domácí micka :-)))

    Jinak je rozdíl, když se někdo nechová podle tvých preferencí a když někomu ubližuješ nebo ho omezuješ. Tam asi taky ta hranice může být dost mlhavá, zvlášť v případě harantů. Ale od toho tu máme diagnostický aparát. Navíc děti jsou zpravidla v pohodě a problémové chování mívají spíš, když se v rodině odehrává nějaké drama, fyzické tresty, domácí násilí, zanedbávání a podobně. Prostě je zásadní, že neléčí rodič, ale lékař. A odvykačky opravdu nefungujou, dokud člověk sám nechce.

    K tomu předposlednímu odstavci - ono to musí nějaké problémy způsobovat, jinak by to nebyl problém :-)) Jinak souhlas s léky a vedlejšími účinky.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    Zajímavý tema
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    KOLLUCHA: tohle je složitý a počítám, že to lidi co sestavovali DSM a podobně mají nějak srovnaný. Ale nevím, jestli by mělo být klíčové, komu to vadí nebo nevadí. Třeba o toxoplazmóze člověk neví, akorát statisticky průkazně ovlivňuje chování ne zrovna zdravým způsobem (zvyšuje toleranci k riziku a zpomaluje reakce - protože toxoplazma potřebuje, aby hostitele sežrala kočkovitá šelma, ve které pak může dokončit svůj životní cyklus). Tady je to ale jenom o určení diagnózy, tj. jestli člověk je nebo není infikovaný, protože léčit se to nedá.

    Jestli něco léčit proto, že to vadí někomu jinému je otázka. "Vůbec tě nezvládáme tak musíš brát léky" je třeba dost pitomý důvod a jak to tak vypadá, nemálo rodičů to takhle staví. Já si třeba myslím, že taková léčba nemůže moc fungovat. Třeba odvykačky taky nefungujou, pokud to ten člověk fakt sám nechce.

    Další věc je, jestli to, že to považuju já nebo někdo v okolí za problém znamená, že by se to mělo léčit. Pro spoustu lidí může být problém třeba homosexualita a to ani nemusí žít někde, kde by je za to kamenovali. Mnozí by to i chtěli léčit. Ale je to důvod dělat z toho diagnózu?

    Když se na věc podívám čistě prakticky, tak kritérium "jak moc to dělá to problémy" by dávalo smysl spíš při rozhodování, jestli to léčit nebo ne. Protože pokud mám nějaký medicínský problém, který mi nevadí a ani nehrozí, že by z toho byl větší průser, tak není důvod to řešit ani v případě, že se to nějakým způsobem diagnostikuje. Každá léčba může napáchat nějaké škody, takže pak je to o rozhodnutí, jestli je to takový problém, aby stálo za to to řešit a při tom třeba pokazit něco jiného. Je to dost běžná situace třeba s nezhoubnými nádory, u psychických záležitostí to bude asi měkčí kritérium, ale i tak. Stačí si u těch prášků přečíst vedlejší účinky a četnost výskytu.

    Mno, ale to je jen takové nedělní zamyšlení na okraj.
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    POZITRON:
    ANICASE: Jasně, pardon! Tak jsem ráda, že se to vyjasnilo.

    PALEONTOLOG:
    CYBERWOLF:
    Podle mě je to relevantní otázka, protože základním kritériem pro jakoukoli diagnozu je, aby ti to nějak překáželo v životě. Pokud to nevadí tobě ani okolí, tak v podstatě není důvod to léčit. Zrovna ty nervy v kýblu svědčí o tom, že to někomu vadí :-)) Ale teda ohledně alkoholismu třeba, tak to problém je tak jako tak, protože v tom případě jsou svědkem játra a další tělesné součástky, kterým alkohol ubližuje.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    CYBERWOLF: vážně? Tak možný to je, ale to mi ta ironie musela utyct.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam