• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    PALEONTOLOG: Jinak teda čísla se mi zdají lehce off. Děti s ADHD mají větší pravděpodobnost, že budou mít depresi, ne menší. A těch max 5% se mi taky zdá dost málo, zvlášť v téhle době. Třeba dle CHADD má nějakou poruchu nálady 10-30% dětí s ADHD a někteří uvádějí, že až 70% lidí s ADHD bude aspoň jednou v životě ošetřeno pro depresi. Bohužel tam neuváději, z jaké konkrétní studie (studií) čerpají.
    Depression - CHADD
    https://chadd.org/about-adhd/depression/

    A pak tady máme pěknou studii z pubmedu. Hned na začátku se praví, že zatímco "normální" děti a adolescenti mají depku z 3-5%, Angold v roce 99 zjistil, že mladí s ADHD mají 5,5x vyšší pravděpodobnost výskytu deprese, nebo dokonce 12-50%. Čím je člověk starší, tím je to horší, protože negativní efekty a dopady na život dítěte se postupně kumulují, až mohou eventuálně způsobit vznik deprese; mohou vést také ke vzniku sebevražedných sklonů. Navíc holčičky měly horší průběh deprese než "normální" děti, delší epizody, více tendencí k sebevraždě a více návštěv v nemocnici. Děti s oběma onemocněními dohromady měly taky větší pravděpodobnost, že se jim po léčbě příznaky deprese vrátí.
    A Review of Co-Morbid Depression in Pediatric ADHD: Etiologies, Phenomenology, and Treatment
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2699665/

    (Omlouvám se za czenglish, nějak mi to dnes nemyslí.)
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    PALEONTOLOG: Jasně, že ne. Většina nemocí se vzájemně nevylučuje, naopak, ty komorbidity jsou poměrně běžné. My to máme ještě v pohodě. Lidi s Downovým syndromem mívají taky často ADHD nebo třeba autismus, a spoustu dalších věcí. Downův syndrom s autismem má třeba Špidlův syn, takže ze Špidly se kromě poměrně známého úspěšného politika stal taky advokát pro duševní zdraví :-)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KOLLUCHA: No to je u zdravejch 5% s depresí a děti s ADHD 4%. šlo mi to, že se ty nemoci patrně nevylučujou. Narozdíl od amputovaných dolních končetin a vod v kolenech k tomu :-)
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    POZITRON: Mně to taky divné nepřijde. Vzhledem k množství pacientů by to byl nadlidský výkon, pamatovat si všechny. Ale v pořádku to podle mě není. Mně to normálně zas tak strašně nevadí. Akorát když toho má člověk v anamnéze víc, tak je pak těžké se do těch 10 minut vejít, když musí při každé návštěvě odříkat svůj životní příběh.

    Tenhle konkrétní doktor není příliš dostupný na telefonu a mně opakovaně došly léky. Takže jsem mu během toho půl roku volala neúspěšně skoro každý den. A když jsem k němu konečně šla - poté, co návštěvu opakovaně odložil - tak si mě nepamatoval. To si pak člověk přijde jako blázen. Naštěstí je to psychiatr.

    IOM_NUKSO: Promiň, ale jestli máš pocit, že by na tebe neměl reagovat nikdo kromě jí, tak... pošta? :-o
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    PALEONTOLOG: Jj to má pěkné jméno: komorbidita. Lidi s ADHD mívají často úzkosti a deprese. Minimálně k tomu mají sklony. Taky mívají často poruchu opozičního vzdoru a poruchy spánku. A mega dalších věcí.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    KOLLUCHA: tak to se neboj, naopak bych rekla, ze lekarum obecne ulpi jen naprosty minimum pacientu a neprijde mi na tom nic divnyho.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    A takový to o neomylnosti nekterejch lékařů, no to si nechám pro sebe :-D
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    Btw nevím jak u dospělých s adhd, ale u školáků je výskyt úzkosti 30%, deprese pak 4% (Goetz, Uhlíková, 2009). Nechci tim atakovat srneckova psychiatra, ani hájit srneckovo podezření, ale ty skupiny depresnich a adhd postižených se zjevně překrývají!
    https://www.google.com/...j-sNX0kczlAhXKa1AKHXUsAZw4ChAWMAl6BAgBEAE&usg=AOvVaw15bBxBDjpLRgxj08IJbaCU
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    IOM_NUKSO: ...eh...nepoznal z normalnich navstev, mam na mysli. Z testu uz doufam, ze jejich schopnosti jsou lepsi.
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    KOLLUCHA: jasne, ale ja reagovala ted na zuzku a na to, ze "by to psychiatr poznal". No nepoznal imho a uz vubec ne tohle.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KOLLUCHA: Mno ona zuzkaou ho jistě zná z klubu deprese, případně jinýho. Nejsem jako odborník, ale jeho projev mi připadá takovej dost specifickej
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    IOM_NUKSO: Tohle je bohužel pravda nejen u psychiatrů. Navíc pokud jim člověk neulpí (hádám, že nejsem jediná, na kterou doktor po půl roce zapomněl a musel čerpat z karty), tak to nepoznají ani po deseti letech. Nepoznají to totiž nikdy.

    Na druhou stranu ona to Zuzkaou myslela spíš v návaznosti na debatu, která tady proběhla v minulosti se Srnečkem. Já na ni zapomněla a odpověděla jsem mu nezávisle, ale je pravda, že Srneček neměl minule zrovna konstruktivní přístup. Teď když si vzpomínám. A možná se s ním někteří znají i z jiných klubů?
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    ZUZKAOU: u beznych 10m navstev psychiatru si nema ADD sanci vsimnout. To je dneska hrozne smutny, jak tech pacientu je prilis a neni cas. Neco si zacnou vsimat tak po 7-10 letech, co tam clovek 5x za rok dojde. Takze to je uplne k nicemu a omlouvam se za vyraz, ale samou mne to ted fakt sere, jelikoz je mozny, ze mi ta spatna dg ovlivnuje zivot vic nez samotny problem.
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    ZUZKAOU: Já tu diagnostiku chápu tak, že některé nemoci je dobré podrobit hlubšímu pohledu a udělat nějaké testy a podobně. A tam přichází na řadu ten psycholog, protože je školený, jak tyhle testy dávat a vyhodnocovat.

    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    ZUZKAOU: Nechci se zastávat Srnecká, ale skutečně nikdy žádný lékař neudělal špatnou diagnózu?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ANICASE: ale samozřejmě. Až na to že teda psychiatr tu diagnozu zjevně nevidí, srneček to čte jako odkládání...

    A ano - terapie prostě nefunguje bez ochoty klienta ke změně. S tím by neudělal nic ani potome Anny Freudové a Skinerra, kterému by šli za kmotry všichni postrukturualisti světa.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KOLLUCHA: ale on má dlouhodobě zanedbávanou úzkostně depresivní poruchu s milionem a jedním důvodů proč neberat prášky, natož dlouhodobě, není v terapii, nemůže do stacionáře atd.

    A teď přesvědčen, že to rozhodně tak není, protože to určitě je porucha pozornosti a když začne brát strateru či ritalin tak se stane zázrak a nejspíše je rozezlen na psychiatra, že to tak prostě nevidí. Možnost, že se mu stav po stimulantech ještě zhorší zjevně není v jeho zorném poli.

    A jinak teda od diagnostikování jsou lékaři - v tomto případě psychiatři. Zejména pokud chce experimentovat s léky.
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    SRNECEK: Jestli jsem pochopila správně český systém, tak od diagnostiky tady jsou spíš kliničtí psychologové. Takže bych na to šla spíš přes tohle. A nechala bych tak klidně toho psychiatra do žádanky napsat, že jsi sám přišel s podezřením, že to ADHD máš. Pohovory s rodinou se v ČR asi moc nejedou, ale těžko říct. Možná jo. Asi taky bude záležet, kolik ti je a tak.

    Prostě bych to udělala tak, že bych mu řekla, že máš ty a ty problémy, že ti to vadí v práci/životě a že bys rád nějakou diagnozu. A jestli by tě mohl poslat na tu psychologii. A že podle toho, co jsi četl o ADHD, tak je možné, že ho máš a jestli by to mohl do té žádanky napsat. A uvidíš. Kdyby tě neposlal, tak bych mu řekla, ať ti do karty udělá záznam, že sis o to řekl, ale on to odmítl a pak bych změnila psychiatra. Kdyby tě poslal, ale bez zmínky o ADHD, tak bych šla a řekla to osobně tomu psychologovi a přemýšlela nad změnou doktora. Pokud tě pošle, tak aspoň budeš vědět.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    SRNECEK: zkus si rict o wellbutrin, ten ma podobny ucinky jako strattera, ale nebude to takovej dryak a psychiatri ho pisou bezne.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    SRNECEK: imho ne a ani mi to nepřipadá jako dobrý nápad. Taky bych řekl, že se rychlého řešení nedočkáš, léky neléky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam