• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ANICASE: ale samozřejmě. Až na to že teda psychiatr tu diagnozu zjevně nevidí, srneček to čte jako odkládání...

    A ano - terapie prostě nefunguje bez ochoty klienta ke změně. S tím by neudělal nic ani potome Anny Freudové a Skinerra, kterému by šli za kmotry všichni postrukturualisti světa.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KOLLUCHA: ale on má dlouhodobě zanedbávanou úzkostně depresivní poruchu s milionem a jedním důvodů proč neberat prášky, natož dlouhodobě, není v terapii, nemůže do stacionáře atd.

    A teď přesvědčen, že to rozhodně tak není, protože to určitě je porucha pozornosti a když začne brát strateru či ritalin tak se stane zázrak a nejspíše je rozezlen na psychiatra, že to tak prostě nevidí. Možnost, že se mu stav po stimulantech ještě zhorší zjevně není v jeho zorném poli.

    A jinak teda od diagnostikování jsou lékaři - v tomto případě psychiatři. Zejména pokud chce experimentovat s léky.
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    SRNECEK: Jestli jsem pochopila správně český systém, tak od diagnostiky tady jsou spíš kliničtí psychologové. Takže bych na to šla spíš přes tohle. A nechala bych tak klidně toho psychiatra do žádanky napsat, že jsi sám přišel s podezřením, že to ADHD máš. Pohovory s rodinou se v ČR asi moc nejedou, ale těžko říct. Možná jo. Asi taky bude záležet, kolik ti je a tak.

    Prostě bych to udělala tak, že bych mu řekla, že máš ty a ty problémy, že ti to vadí v práci/životě a že bys rád nějakou diagnozu. A jestli by tě mohl poslat na tu psychologii. A že podle toho, co jsi četl o ADHD, tak je možné, že ho máš a jestli by to mohl do té žádanky napsat. A uvidíš. Kdyby tě neposlal, tak bych mu řekla, ať ti do karty udělá záznam, že sis o to řekl, ale on to odmítl a pak bych změnila psychiatra. Kdyby tě poslal, ale bez zmínky o ADHD, tak bych šla a řekla to osobně tomu psychologovi a přemýšlela nad změnou doktora. Pokud tě pošle, tak aspoň budeš vědět.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    SRNECEK: zkus si rict o wellbutrin, ten ma podobny ucinky jako strattera, ale nebude to takovej dryak a psychiatri ho pisou bezne.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    SRNECEK: imho ne a ani mi to nepřipadá jako dobrý nápad. Taky bych řekl, že se rychlého řešení nedočkáš, léky neléky.
    SRNECEK
    SRNECEK --- ---
    Ahoj, lze si vyzdat nejake leky od psychiatra na "vlastni nebezpeci", potrebuji neco, abych se konecne zklidnil a on se dost vyhyba diagnostice ADD, resp. pohovory s rodinou atd. a uz to mesice predhazuji, ze to potrebuji resit, ale vidim, ze moc nechce, tak jestli si mohu vyzadat nejake leky.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    SARGO: četl jsem "sprostá slova" a vůbec mi to nepřišlo divné
    SARGO
    SARGO --- ---
    Jen si s dovolením odložím čerstvý objev - protože správná slova, to je ta pravá magie! Velmi toužím použít (nejlépe na třídních schůzkách): "Mohu mu zkusit domluvit, ale víte, to opravdu není tak, že by pořád mluvil a řval, jen trpí hyperkinetickou dysfonií!" :-D
    MAJKA
    MAJKA --- ---
    CYBERWOLF: dej si boty na ten vysavač :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ANICASE: jasně, i na dobré škole se ledaskdy najdou účy* Ale špatný ředitel znamená, že s ním dobrý učitel nevydrží a odejde jinam.

    *úča je stav duše, nezávislý na věku a pohlaví.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TRISSIE: třídní schůzky jsou velmi rafinovaný způsob mučení. Nejvtipnější je, že i těch pedagogů.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    VYHULENY_UFO: to se nedivim, když píšeš knížku na internetu.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    CYBERWOLF: ja sem si treba tedka posledni 4 roky plnil starej sen, kdy me zajimalo, jak dlouho trva napsat knizku. docela mi tech skoro tisic stranek dalo docela zabrat.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    VALENTINA, ZUZKAOU: "domluvte mu, ať nevyrušuje/dává pozor" jsem slýchala od učitelky v přípravce (ano, v PŘÍPRAVNÉM ROČNÍKU určeném pro děti s odkladem, tedy logicky pro děti nemající požadovaný soubor schopností a dovedností k nástupu do první třídy) prakticky denně (osobně nebo ve formě stížností v notýsku). Prý to zdržovalo výuku.

    ke konci, kdy už jsem pochopila, že se to prostě nezlepší a že nezbývá než to do konce školního roku doklepat, jsem už radši i zazdila třídní schůzky, abych na ni nezačala řvát, že co si jako myslela, když brala třídnictví ve třídě, kde 1/5 až 1/3 dětí má ADHD a jestli kdyby to dítě bylo třeba nedoslýchavý, tak by po mně taky chtěla, ať mu domluví, aby líp poslouchalo, a jestli by třeba nebylo jednodušší se řídit nějakými základními pravidly pro práci s tímhle typem dětí, když už má ve třídě čtyři.

    ale zas současnou synovu třídní, která je prostě normální (no, dobře, víc než normální, je fakt dobrá a syna dokáže namotivovat k téměř bezproblémové (spolu)práci) miluju, jak se říká, celým svým srdcem, celou svou duší, a celou svou myslí :-)
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    VYHULENY_UFO: podle mě je hranice kde se z psaní stává umění poněkud výš, ale ok.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    VALENTINA: já tady na toto zareaguju, oba moji kluci jsou trochu po mně, každej jinak, ale obou se syndromy víceméně tykaji. Občas, když dávám nějakej úkol, tak chci, aby mi hned zopakovali, co mají dělat. Starší prvňáček tu rekapitulaci zvládá v pohodě, mladší pro změnu nechce odpovídat. Tuhle jsem to z něj vymámil a bylo vidět, že ví o čem mluvím, jen to zapira. Ale jinak mají hlavy v pejru jak popisujete všechny. Bude to boj.
    Stále můžeš zkusit MyQ, ty omega-3 kyseliny pry celkem fachci.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    CYBERWOLF: ja treba trpim grafomanii, takze si vedu blogysek a tam pisu vselijaky hovadiny. a kdyz pisu pro blogysek, tvorim a tudiz nesedim nad nyxem.
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    VYHULENY_UFO: Hlavně ti připomínám, že pokud ti to přijde jako žvanění a ztrácení času, tak můžeš klidně odejít a přenechat to lidem, kterým to tak nepřijde.

    (Btw všichni: Vím, že se to tak říká, že online svět a offline svět jsou dva odlišné světy. Ale ve skutečnosti je to jenom jeden. Bacha na to.)
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    VYHULENY_UFO: jen pro pořádek, jak se programuje nebo umělecky tvoří na internetu?
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    VYHULENY_UFO: Já ti tvoje hodnoty neberu, tak mi laskavě nech ty moje.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam