• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    MORKANT
    MORKANT --- ---
    JANOCKA: pochopení, a později podporu, když se s tím člověk snaží poprat.
    (možná i pomoc se získáváním informací a chápáním toho, co a proč se mi děje, ale to je tak daleko od mojí reality, že nevím jestli je to možné.)
    MAJKA
    MAJKA --- ---
    MAJKA
    MAJKA --- ---
    KOLLUCHA: z čeho čerpáš? Z toho, co jsem rychlopogooglila jsem pochopila, že se prostě WHO, Amerika a EU různě perou s terminologii a klasifikací, ale že by to byla vyloženě "neoficiální" diagnóza - tak jsem to nepochopila. Ale třeba koukám na špatné zdroje, samozřejmě
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    Mimochodem ADHD není v Evropě oficiální ani teď.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    MAJKA: jo, to jo, dyt tehdy toto vsechno bylo ve skatulce LMD. ja teda mela primo jeste cerne na bilem poruchu soustredeni a dyslexii a vim, ze rodice uz od detstvi pouzivali i slovo hyperaktivita, nekdo jim to musel rict. zkusim nekde u rodicu vyhrabat ten papir z poradny pro zakladku, tata si delal vzdy od vseho kopie a vim, ze to nekde doma budou mit.
    MAJKA
    MAJKA --- ---
    JANOCKA: tak především - posílám ti velkého srdcosmajlíka za to, že se takhle ptáš. Už to svědčí o tom, že se svému dítěti snažíš rozumět a to je skvělý. Já budu mluvit čistě za sebe. Jako ADHD člověk mám a i jako malá jsem měla extrémní denodenní pocit failu. V kombinaci s extrémně kritickými rodiči je to pro sebevědomí totální smrt. Zpětně bych si přála především více pochopení a méně kritiky. Rozhodně ne nějaké omlouvání a úlevy, jsem zpětně dost pyšná, co jsem dokázala. Ale chtěla bych méně toho pocitu, že jim nikdy nic ode mě nebude dost dobré, že jsem svéprávná bytost jejíž názor má váhu a je vnímán.


    POZITRON: Hele já to nechápu, máti prostě muselo bajt jasný, že nejsem úplně cajk. Doted se spolužačky navěj vzpomínkami na telefonáty od máti, co bylo dneska za úkoly, mejma projevama roztržitosti, atp. Kdysi jim akorát psycholožka řekla, že mám LMD, tak jim to asi stačilo. Nevím.

    JANOCKA
    JANOCKA --- ---
    Mam otázku. Co byste uvítali od svých rodičů v době dětství a dospívání? Nebo, co podle vas vasi rodiče dělali dobre/spatne, v rámci pomoci a ulehčení.
    Mam 5leteho adhd syna a odborných příruček a rad kolem spoustu, ale vy máte TU zkušenost. Předem díky moc, klidně do posty
    KOIRA
    KOIRA --- ---
    PAKOBYLKA_: KOLLUCHA: Holky, chapu vas argument. U nas je to dedicne, projevy ma babi a tata. babi je pres 80, tak leda s nim. Mamu do toho tahat nechci, to bych opravdu byla nakonec jen ja frustrovana, ta tyhle veci ignoruje s pristupem "musis se vic snazit".
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    MAJKA: plus za prvni odstavec, taky se ze vseho nejvic setkavam s "to ma dneska kazdej", ale rodice jsou v pohode, dyt ti se mnou litali po poradnach uz od malicka, kde diagnozama nesetrili. :)
    PAKOBYLKA_
    PAKOBYLKA_ --- ---
    KOIRA: Jak pise KOLUCHA (neumim to oznacit), ze po nekom to mas, tak ja sla na mamu opatrne, prave kvuli tomu jejimu pocitu viny a rekla jsem ji, ac to nikdo nepotvrdi, ze nejspis to vzniklo u porodu. Narodila jsem se nejak dramaticky omotana, modra a ozivovali me a ji pred tim skakali po brise. Bylo ji 19, tuhej socik. A pomohlo to. Myslim, ze i pak ty my narocny skolni leta nejak konecne zpetne pochopila ve smyslu, ze nebyla hrozna mama, ale ze to proste neslo. Dneska si uz delame srandu, kdyz my peclivy dite vymaluje omalovanky tak, jak ja to nikdy nedokazu a jeste me (dite) peskuje, ze jsem pretahla! :) Ale asi zalezi i na vztahu a povaze. Proto to treba nerikam tchanum, nejsem zvedava na “vsichnijsmetrochuadhd” a podobny reci.
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    KOLLUCHA: Poslední dobou mi nějak vypadávají slova. Chtěla jsem říct, že to můžou mít nediagnostikované.
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    Já jsem zažila zvláštní efekt tohohle neříkání u sebe v práci. O ADHD jsem řekla akorát na našem malém oddělení šéfovi a kolegovi. Ani jeden o tom neřekl nikomu dalšímu. O rok později mi diagnostikovali ještě Aspergera. To jsem řekla jen šéfovi. Ten vážně pokýval hlavou a mlčí jako hrob. Žádné efekty to v podstatě nemělo, oba se ke mně chovají naprosto stejně jako předtím :-))

    KOIRA: Tak zas já si říkám, že to od někoho máš. Třeba by to rodičům pomohlo. Navíc to můžou nediagnostikované různé děti, strýčci, neteře, dědečci a podobně... :-)
    KOIRA
    KOIRA --- ---
    PAKOBYLKA_: Uuh, to je dobré, to ti přeju takový prostředí. V takovou chvíli se pracuje dost jinak :) když jsem to řekla v minulé práci, aby chápali, že se snažím ale okolností jsou trochu proti mě, tak mi řekli, že si mám rozhodnout, jestli tu práci chci dělat. Tak jsem pochopila že to fungovat nebude.

    V rodině jsem se rozhodla to neříkat, pokud by to naši pochopili, tak bych jim jen způsobila pocit viny, že nic neudělali a pokud ne, tak bych jen prohloubila svůj pocit nepochopení. A se zbytkem příbuzenstva - Horší už to nebude, jen by z toho byli zmateni a já frustrovaná. Blízký kamarádi to ví, teď v praci o projevech mluvím, ale na plno jsem to neřekla.
    MAJKA
    MAJKA --- ---
    DICK85: Nemam zadny postoj. Proste to za sebe nesirim. Kdyz i vlastni matka mi rekla, ze nic takovyho nemam, at nevymejslim (a to resila cetne dutky za zapominani, denne telefonaty rodicum spoluzaku, co ze je za ukoly a pod.). V okoli byly reakce az moc casto spis ala “to ma dneska kazdej”.
    A treba dost prekerka je to na pohovorech: v my profesi radi davaj ukoly a ja kvuli svemu ADHD takhle pod casovym omezenim ocekavanim proste vypnu mozek a nedam ho. Overeno vicekrat. Totez mam pri dulezitych pisemkach, prijimackach apod. Ale rict to na pohovoru = temer jiste me nevezmou. Pritom v beznych pracovnich podminkach ve stresu zvladam pracovat. Doted nevim spravne reseni :)
    DICK85
    DICK85 --- ---
    MAJKA: Ahoj, jen mě zaskočil postoj, že se to nešíří. Mě je 35 let a to že mám ADHD, dyslexie a tak celkově jsem trochu kripl šířím kde to jde, práce kamarádi. V rodině to ví všichni a to jak v rodině mojí tak manželky. U spousty lidí mě překvapilo, že nikdo vlastně reálně netušil co to znamená a co to obnáší. Povídání o biofeedbacku a všech dalších tricích a "léčebných terapiích" všechny dost kolem mě zajímalo. O tom kdy to vypadalo na zvláštní školu a nakonec je ze mě "normální" člověk to také dost lidí překvapilo. Díky "osvětě" jsem spousty lidem vzal mraky špatných, nesmyslných a nepodložený předsudku.
    PAKOBYLKA_
    PAKOBYLKA_ --- ---
    KOIRA: Uplne v pohode. Prvni, kdo mi neodpovedel v duchu “to mame vsichni”. Ale podotykam, ze je to alterna zalozena mimo jine i na respektu jeden k druhemu + je tam X adhd deti a “problemovych” rodicu. Ve statni skole nebo v “normalni” praci bych s tim ven nesla. Ucitelky, i relativne mlady, mluvily o adhd detech jako o “tech hlupych”. Ten system je prave pro nas hrozne nepratelskej per se.

    A kdyz jsem ucila soukrome (v jazykovkach) a nenapadne jsem to natukla, tak podle reakci jsem vzdy couvla, jelikoz to bylo spis smerem na velky spatny a vedel to jen jeden kolega, Brit, kterej se furt o me bal, ze specham a jestli jsem ok. :) A pak jeden student, kterej vykazoval priznaky adhd a ja to riskla a navrhla jsem jinej zpusob uceni. A dobry.

    A treba, pro srovnani, v rodine to bere/chape vicemene jen mama a muj muz. Ale jeden az po přirovnani k fyzickemu neduhu dolozenemu v dospelosti (kdy mnohe zapadlo a dalo smysl) a druhy po predlozeni nejakych holych faktu a po shlednuti par vysvetlujicich videi.
    KOIRA
    KOIRA --- ---

    PAKOBYLKA_: Ale i tak, jaký byly reakce od kolegů, šéfa/ředitele? Změnili nějak přístup?
    PAKOBYLKA_
    PAKOBYLKA_ --- ---
    MAJKA: Chapu, ona je to “jina” skola plna caklejch lidi, v klasicky statni bych si to nelajzla.
    MAJKA
    MAJKA --- ---
    PAKOBYLKA_: Je mi to jasný. Super, že máš tak bezpečné pracovní prostředí. Já to řekla jen dvěma vybraným kolegům a i to je dost průlom pro mě :)
    PAKOBYLKA_
    PAKOBYLKA_ --- ---
    MAJKA: V praci jo. V rodine par lidem, par pratel to vi. Pro me to byla velka uleva, moct to v praci rict.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam