• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    Tenhle klub je určený diskusi o poruchách pozornosti, řešení problémů, výměnu zkušeností, atd.
    Laik nechť se zeptá a nejlépe si o tom něco přečte (online jsem toho našel dost, ale většinou anglicky), pokud sem zavítá odborník, budu moc rád za jakékoliv rady a připomínky.

    ADD resp. ADHD jsou zkratky pro anglické termíny Attention-Deficit Disorder resp. to samé s "Hyperactivity", dříve se pro toto používalo označení LMD (Lehká Mozková Dysfunkce).

    Pokud nevíte o co se jedná, ale zaujalo vás to, zkuste si něco málo přečíst...nechci sem opisovat ani základní popis, protože je toho docela dost, ale následujících pár odkazů by mohlo aspoň pro začátek pomoct:
    Příznaky (symptomy) [anglicky]
    Portál o AD(H)D na about.com [anglicky]
    Wikipedie [česky]
    Wikipedie [anglicky]


    http://www.nepozornidospeli.cz/

    Průběžně bych chtěl doplňovat odkazy a moudra na nástěnku, ale ne vždy mám čas (a jsem chaotik ;-) ) takže se hlaste o práva pokud se chcete realizovat :-)
    rozbalit záhlaví
    KOIRA
    KOIRA --- ---
    PALEONTOLOG: Aha, tak to může hrát roli, užívej si to a netrap se lékama :). Já mám ten mozek fakt bláznivej.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KOIRA: já po pěti týdnech málem umřel :D v takovým zombie stavu (VERONIKA22 ti ta hlava stejně nemůže fungovat, takže efekt jsem pociťoval jen na začátku, třeba prvních 14 dní.
    já myslím, že až tak hyperaktivní nejsem, že nepatřím do indikační skupiny. přecejen o doporučila adiktoložka, která se celoprofesně zabývá lidmi s adhd, on pro každého kováře taky vypadá každý problém jako hřebík. ale zase jsou lidi, co co fakt add splňují a stratteru nemůžou, tak ještě nevím jak na tom jsem. imho ne tak zle, možná jsem jen líznutej
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KOIRA: já po pěti týdnech málem umřel :D v takovým zombie stavu (VERONIKA22 ti ta hlava stejně nemůže fungovat, takže efekt jsem pociťoval jen na začátku, třeba prvních 14 dní.
    já myslím, že až tak hyperaktivní nejsem, že nepatřím do indikační skupiny
    KOIRA
    KOIRA --- ---
    PALEONTOLOG: To je zajímavý, ale lidi říkaj, že jim to zabere za pět týdnů a já měla efekt prakticky okamžitě a dodneška beru "startovací dávku" páč, z tý vyšší už mi teda bylo blbě fest (což by se shodovalo s tvým pozorováním) tak jsem řekla, že to radši zkombinuju s Ritalinem a na tom jsem už skoro tři roky a chrochtam si. Zjevně to každýmu nesedí, jestli ti to třeba vyřeší kafe, asi je to v pohodě, mě se z jednoho hrnečku týden točí hlava a nemůžu vlízt do autobusu, takže zlatá Strattera :D
    KOIRA
    KOIRA --- ---
    AXTHEB: twe, to by mě asi zabilo :D ale když mám čtvrtku hrníčku, tak to funguje líp než Ritalin :)
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    KOIRA: Mno, já funguju asi nejlíp s ritalinem 1-1-0 a třema až čtyřma kávama denně :)
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Různý lidi snášejí různé věci různě. Mě to nepřijde divný.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KOIRA: ja teda nemohl ani obedvat a ani veceret a bylo to horsi a horsi, nechapz, ze to nekdo snasi dobre. A po pauze jsem si dal mensi davku a vubdc, uz nikdy vic :D
    Funguju normalne, nepotrebuju to.
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    KOIRA: Ono jde i o to, že se stimulanty píšou na opiátový recept a je s tím papírování.
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    VERONIKA22: Tak ony ty léky nejsou stejné. Strattera je na úplně jiném principu než stimulanty a i ty se mezi sebou liší, i když ne tolik. Samozřejmě když tě to ohrožovalo na životě, tak je na místě opatrnost. Ale když ti nesedí jedno, tak je přeci furt naděje, že ti sedne něco jiného.
    KOIRA
    KOIRA --- ---
    VERONIKA22: Nevim, mě ze začátku bylo taky blbě každý ráno, což se dost rychle vyřešilo tim, že jsem si to nebrala před snídaní, ale až po ní. Ale popravdě, i ta hodina nevolnosti mi stála za to, že sjem po zbytek dne byla narozdíl od předchozího stavu schopná fungovat. Každej doktor mi naměří vyšší tlak. ale to je souhrnně tak všechno. Jak je zmíněno níž, tak je tu i ten Ritalin, co naběhne hned, vedlejší účinky moc nemá, tim, že to je stimulant tak neni dobrý kombinovat to s kafem (moje osobní zjištění), po pár hodinách se ti odplaví z těla a je to. Akorát dospělým se moc nedává, aby s tím neobchodovali a mají obavu z toho, že s na tom vytvoříš závislost (nevim, beru si ho, když si chci přečíst knížku nebo udělat něco v práci a nejde mi to, jinak si na něj ani nevzdechnu). Samozřejmě ti nic nenutim, ale jestli to chceš řešit, tak moc jiných variant tady asi není.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    VERONIKA22: no jako nevím proč ti nedá klasickej ritalin? to je jeho indikace, když strattera nevyhovuje
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    KOLLUCHA: čerpám jen z fb skupiny ADHD u dospělých. Tam si na nežádoucí účinky stěžuje snad každý a snad každému je v prvních týdnech hůř než když si šel pro první recept. I to už jsem jednou v životě zažila a už se k tomu nechci nikdy vrátit. V podstatě mě to ohrožovalo na životě a tak už si pro běžné ADHD léky nepůjdu. Fňuk tak tu návštěvu praktické asi vzdám.....když nic neexistuje :-/
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KOLLUCHA, CYBERWOLF: jak to bylo vysvětlene mně, tak neurolog má spíš vyloučit jiný podobně se projevující problém, než že by z něčeho to ad(h)d vykoukal...
    KOIRA
    KOIRA --- ---
    Jako teoreticky adhd do toho neuroněco patří, protože to neurovývojová porucha je, ale prakticky prostě pomůže spíš ten psychiatr, jsme tak kolektivně zjistili :D
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    KOLLUCHA: já ti k tomu teď nic přesnějšího neřeknu. Až/jestli dostanu termín, tak možná budu vědět víc.
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    CYBERWOLF: Aha no kdyby dělal někdo diagnozu mně na základě neuroněco, tak ji nemám ani teď. Protože třeba EEG mám prý "učebnicové". Na MRI jsem byla nedávno a taky to vyšlo normální. Ale nevím, ani jedno to vyšetření v sobě nemá "neuro", tak to možná není neuroněco ;-))
    Teď jsem zvědavá, co za neuroněco to tvoje bylo ;-)
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    KOLLUCHA: počítám, že mu to mělo pomoct k určení diagnózy. Výsledek byl zhruba takový, že nejsem dement, ale moje výsledky jsou mimo standardní distribuci (tj. normálně to mají lidi tak nějak podobně dobrý nebo špatný a já tam mám všechno od žádná sláva po hodně dobrý) a že by to chtělo udělat ještě to druhý neuroněco.
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    CYBERWOLF: A jak dopadlo to první? Co si od něj vlastně psychiatr sliboval? Jestli to teda není příliš soukromé.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    KOLLUCHA: vyšetření, tuším že neuropsychologické a pak jsem měl jít ještě na (asi) neurobiolgické, ale to zatím nějak nedopadlo. Ale přesně nevím, všechno se to jmenuje stejně, tak píšu neuroněco.
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    CYBERWOLF: Jako jo, mně šlo hlavně o to, že psychofarmaka by měl předepsat psychiatr. Někteří neuroněco taky můžou některé napsat (antidepresiva, benzáky), ale nemají s tím takovou zkušenost a prostě primárně je na tyhle věci zpravidla lepší psychiatr. Proč tě tam vlastně posílal? A o které neuroněco konkrétně šlo? ;-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam