• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    ECLECTICA: nejsem si jistej, jestli neschopnost porozumet textu a opustit myslenku nutne souvisi s adhd. Uz tu opakovane zaznelo, ze vycerpaly li se moznosti a tomu podobne.... ano, tocime se v kruhu
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    ZUULUU: tak zrovna mně se život díky medikaci jako zázrakem proměnil. Co všechno jsem vyzkoušela předtím, jsem tu už psala.

    Jinak ne každý, kdo je rozděkaný nebo neorganizovaný, má ADHD, přápadně jeho silnější podbu. Ukazuje se, že nechopnost mozku regulovat sám sebe, prostupuje mnohem víc součástmi života, než se původně myslelo. Mimo problémy s regulací emocí (kvůli které lidi dřív často dostávali dg. emočně nestabilní poruchy osobnosti apod.) jsou to problémy se spánkem, ve velkém procentu se rozvíjí různé únavové syndromy, potíže jsou v oblasti motivace a schopnosti pociťovat satisfakci, atd.
    Na vině je porouchané hospodaření mozku s neurotransmitery, které má zjevně genetický základ (viz odkaz) a které nějakými pomocnými metodami fakt neodstraníš.

    Točíme se tady v analogickém kruhu jako lidi v diskusích, kteří zaměňují přechodný splín za depresi a posílají těžce depresivní lidi proskočit se do lesa.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KOLLUCHA: cili tvrdis, ze terapie je nucinna, zdrojovat to nechces, a zadas, abych te nechal na pokoji.
    Tak se laskave nevmesuj do diskuze planym tvrzenim. To zni fer, ne.
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    PALEONTOLOG: Nech mě laskavě na pokoji. Ty jsi nějakej stalker nebo co?
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    CYBERWOLF: Budeš teď taky tak hnusnej na Paleontologa, když mi bez titulu cpe terapii? Už jsi pochopil, proč tady všechny "tak hrozně dráždí"?
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KOLLUCHA: ozdrojuj svoje nesmyslny tvrzeni, diky
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    PALEONTOLOG: Nech mě laskavě na pokoji.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    ZUULUU: dik za prispevek.
    A nebudte slusnej, reknete jmena ! :D
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    MUI: medikace halt neni prvni volba, surprise everybody
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KOLLUCHA: some scientists say.. ty jsi ryzi priklad potreby kognitivky, diplomovana autistko.

    CYBERWOLF: jestli chces dardu minusu, tak na to jdes velmi dobre

    ECLECTICA: jestli ukazal von gilotin neco jiného nez konfrontaci, tak prosim.
    Ze je jsou pripady, kdy to jinak nez s medikaci nejde, nezpochybnuju. Ale nema to byt prvni volba, spis az posledni moznost. To je zrejmne duvod, proc se k tomu psychiatri uchyluji tak neradi. S diagnozami je potreba setrit. Taky mam nabeh na kde co, ale halt mi bylo odborne receno, ze mam potencial to kompenzovat svepomoci, tak se toho drzim. ani mym detem nikdo prasky necpe, pres nespornou diagnozu, lterou nemusi nikde slozite vybehavat. A to je ten rozdil. Pro nekoho neviditelny.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Podle mě to nemá cenu, ale jestli vám to takhle vyhovuje, klidně pokračujte.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    CYBERWOLF: ne, někdo, kdo volí od samého počátku konfrontační tón a shazuje autory ostřejších odpovědí ("skuponnová hysterie" etc.), fakt neplní roli otloukánka. navíc zpětnou vazbu dostává už nějaký čas, takže pokud by opravdu měl zájem o konstruktivní diskusi, příležitost projevit dobrou vůli měl už mnohokrát.
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    CYBERWOLF: :-(((
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    KOLLUCHA: tobě by zas prospělo porád někomu necpat, co by mu prospělo. To je ale povedenej fór, co?

    Mě ten humor spíš připomíná amatérskou psychologii. A taky už se to docela opakuje.
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    CYBERWOLF: Tak abych ti to vysvětlila. Já jsem si v tom příspěvku posteskla, že mám problémy s chápáním jiných lidí a udělala jsem vtip, že tobě by terapie, zaměřená na to samé, taky mohla udělat dobře. Vzhledem k tomu, že nechápeš, čím nás Paleontolog tak strašně dráždí. A ty se mě zeptáš, zda nechci titul. No, nebyl by od věci, bohužel jsem začala brát léky na ADHD dost pozdě. Tobě by zas prospěl smysl pro humor :-(
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    ECLECTICA: Jo, když se budu snažit si tam domyslet nějaký zlý úmysl, tak by se ta dalo takhle vykládat. Ale nepřipadá mi, že by to bylo k něčemu dobré.

    Mě tak nějak přijde, že se tu poslední dobou nebavíme, jen se jednou začas vybere otloukánek, co za všechno může a tak se na něj řve, mínuskuje a co píše nikoho nezajímá, pokud se to nedá použít jako klacek. A přijde mi, že je to tak jako dost k ničemu a neprospívá to nikomu.

    KOLLUCHA: no to každopádně. A nešiknul by se ti nějdřív nějaký ten titul z psychologie či psychiatrie?
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    VON_GILOTINE: V nějakých studiích se ukázalo, že terapie sama moc nefunguje, léky celkem fungujou a nejlíp funguje terapie kombinovaná s lékama. Docela se na to prý hodí kbt, jenže by to měl být člověk, který má s lidmi s ADHD nějakou zkušenost. Je to hlavně o tom, aby si člověk nacvičil organizační dovednosti, míň prokrastinovat a podobně. Tady u nás ale moc nejsou terapeuti kbt všeobecně a na pojišťovnu už vůbec, jak už naznačovala ECLECTICA. Druhý problém je, že pro lidi s Aspergrem se kbt moc nehodí, protože většina lidí s AS má alexithymii. Normální talk terapii jsem v minulosti zkoušela několikrát a neudělala pro mě absolutně nic. A myslím, že v nebudu jediná. Pro lidi s alexithymií by se asi hodila spíš mentalizace.

    CYBERWOLF: A tobě by se ta mentalizace asi taky šikla :-))
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    ECLECTICA: vsak to ti nevymlouvam, beres to emocionalne uplne zbytecne
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    CYBERWOLF:
    Mě konkrétně tím přístupem "hej, pitomci, slyšeli jste vy vůbec o něčem jiném než zování prášků?"

    Jsem celkem přesvědčená, že většina lidí ve středním věku, kteří mají ADHD, už vyzkoušela leccos. Sama mám za sebou např. rogeriánskou terapii (to bylo fajn, ujasnila jsem si, co chci a nechci, a pomohlo mi to zbavit se sekundárních obtíží), KBT (to mi nesedlo), stacionář, zkoušela jsem sport (běh), jógu, několik různých léků (od SSRI po antiepileptika pro stabilizaci nálad).
    Výraznější efekt mělo pouze nasazení léků na ADHD.

    Je mi skoro pětačtyřicet a z dlouholetých pokusů, které k ničemu nevedly, jsem unavená. Snaha fungovat "normálně" je extrémně vysilující a já opravdu nechci, aby se mi život opět smrsknul jen marné úsilí zkrotit neustálý příval myšlenek a emocí.

    Rozhodně nezpochybňuju nutnost psychohygieny, ať už má jakoukoli podobu. U mě ale různé soft metody nestačí, a léky proto beru s klidným svědomím. Být ve funkčním stavu totiž vnímám jako povinnost vůči sobě i svému okolí.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Já teda moc nechápu, čím vás PALEONTOLOG tak hrozně dráždí.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam