• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    Diagnozu nema, zevnitr nechape, ale prisel vsem poradit.

    Cekam na toho terapeuta diky kerymu mi mozek bude fungovat neurotypicky, rad nebudu brat prasky.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    KOLLUCHA: hlavně žádnej stres
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KOLLUCHA: minuskujes chorobne cokoliv, bez ohledu na obsah, to je jedna linie. Dalsi linie je stadne odmitavy postoj proti zcela konzervativnimu pristupu uz v uvodu debaty. Tak jestli nemas nic dalsiho..
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    CYBERWOLF: Yes! Já mám k uštěpačným komentářům sklony, ale snažím se proti tomu bojovat. Tohle považuju za otevřenou konverzaci. V tom, co jsi napsal, nesouhlasím se vším, ale je pro mě důležité, že reaguješ na mou nabídku změny přístupu tím, že mi nabízíš zpětnou vazbu v budoucnu. A já s tím souhlasím, i když jsem z toho trochu nervozní :-)
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    KOLLUCHA: jen pro pořádek, to co teď vedeme považuješ za otevřenou konverzaci, nebo uštěpačné komentáře?
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    CYBERWOLF: No určitě bych dala přednost otevřené konverzaci před uštěpačnými komentáři. Děkuju.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KOLLUCHA: poprosim konkretni urazlivou citaci, dekuju :)

    Ja pak dodam konkrétní urazlive reakce na me
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    KOLLUCHA: sem tam něco nechápat nebo někomu nerozumět je normální. Lidi jsou totiž individua bez telepatických schopností. Celkem není problém poznat co druhý dělá, ale proč to dělá nebo co se mu při tom děje v hlavě můžeš maximálně hádat. Většinou tohle věštění vede ke špatným výsledkům.

    To co jsem ti psal neber jako útok, ale jako zpětnou vazbu. Pokud nemáš dojem, že pořád někoho rozebíráš, já ten dojem mám a můžeme to probrat konkrétně za čerstva, až to zase přijde. Jestli o něco takového máš teda zájem.

    Opravdu nemám dojem, že by PALEONTOLOG říkal něco šokujícího, nebo to dělal nějak urážlivým způsobem. Proto nechápu, proč tolik lidí dělá jako že jo. Na tohle nepomůže mentalizace, ani mentalismus, ani křišťálová koule. Jediný kdo to doposud dokázal nějak vysvětlit je ECLECTICA. Ostatním je to zřejmě tak jasný, že o tom nemá cenu mluvit. Nebo uvažovat. Nebo něco, co já vím.

    Divný jsou všichni, z toho si nic nedělej.
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    CYBERWOLF: Ne nejsou! Já jsem za tím udělala smajlík. Byl to pouze vtip. Žádnou diagnozu jsem ti nedávala a ani nikomu jinému a nedělám to zcela záměrně. Já mám opravdu problém se vyznat v jiných lidech, poznat jejich motivaci a podobně.

    Ten vtip spočíval v tom, že mentalizace je směr psychologie, který mimo jiné směřuje k tomu, aby člověk byl schopný se lépe vyznat v sobě i jiných - a ty jsi říkal, že nechápeš, proč se všichni na Paleontologa zlobí. Přitom je to pro spoustu lidí naprosto zřejmé. Já si tenhle typ vtipů dělám často sama ze sebe, není to diagnoza ani amatérská psychologie. Vůbec jsem nečekala, že na mě vylítneš a řekněš mi, že všem cpu diagnozy a už se opakuju. Dokonce jsem si prošla svoje příspěvky půl roku nazpátek, abych se ujistila, že to opravdu nedělám.

    Místo toho jsem zjistila, že ti docela často něco vysvětluju. Navrhuju, abys změnil přístup a příště ses mě místo toho, aby ses na mě naštval, zeptal, jestli to opravdu myslím tak, jak jsi to pochopil. Já vím, že jsem divná, bohužel s tím těžko něco udělám. Zkouším to už desítky let a stejně to moc nejde.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    Pokud ma nekdo problem s pochopenim lidi, mel by to predevsim resit formou terapie a nedelat z toho omluvenku pro debatni fauly.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    KOLLUCHA: to mě mrzí, ale pořád platí co jsem řekl - amatérská psychologie je k ničemu. Když budeš chodit a na potkání rozebírat lidi a házet diagnózy, nikomu nepomůžeš. Můžeš dokonce nadělat dost škody, když tě budou lidi brát vážně. Proto je dobrý mít k tomu nejdřív nějakou kvalifikaci, nebo alespoň pokoru a... no, nedělat to.

    K tomu jak se k lidem chováš - když se podíváš na posledních pár stránek, můžeš si všimnout že ty "hnusy" co jsem ti nenapsal jsou nemlich totéž, co jsi v předchozím příspěvku psala ty mě. Takže jestli je to problém, tak asi nějak nejsme v rovnoprávném postavení.
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    ECLECTICA: tak zrovna mně se život díky medikaci jako zázrakem proměnil. Co všechno jsem vyzkoušela předtím, jsem tu už psala.
    Já jsem měla stejný zážitek, léky opravdu výrazně pomohly ;-) Úplně nejdůležitější bylo, že jsem byla najednou schopná nepřerušované linie myšlenek až několik hodin v kuse. To do té doby šlo jen ve vteřinách a podle toho taky můj život vypadal.
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    CYBERWOLF: No mě dost ublížilo, cos mi prve řekl. Trápila jsem se tím celý večer :-( Nemyslím si, že se chovám k lidem takto - ostatně jsem se ti tu před nějakým časem omluvila - tak to bych teď ráda vzala nazpátek.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    KOLLUCHA: jak hnusnej, ty snad nemáš smysl pro humor?

    Těžko se můžeš zlobit na lidi za to, že se k tobě chovají stejně jako ty k nim.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    ECLECTICA: tvoje zkusenost halt nijak nepopira princip, kterej se tady snazim jinak vysvetlit vcelku inteligentnim lidem
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    PALEONTOLOG: já si taky nejsem jistá, s čím tvoje neschopnost opustit myšlenku souvisí. Co ti řekl doktor?
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    ECLECTICA: nejsem si jistej, jestli neschopnost porozumet textu a opustit myslenku nutne souvisi s adhd. Uz tu opakovane zaznelo, ze vycerpaly li se moznosti a tomu podobne.... ano, tocime se v kruhu
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    ZUULUU: tak zrovna mně se život díky medikaci jako zázrakem proměnil. Co všechno jsem vyzkoušela předtím, jsem tu už psala.

    Jinak ne každý, kdo je rozděkaný nebo neorganizovaný, má ADHD, přápadně jeho silnější podbu. Ukazuje se, že nechopnost mozku regulovat sám sebe, prostupuje mnohem víc součástmi života, než se původně myslelo. Mimo problémy s regulací emocí (kvůli které lidi dřív často dostávali dg. emočně nestabilní poruchy osobnosti apod.) jsou to problémy se spánkem, ve velkém procentu se rozvíjí různé únavové syndromy, potíže jsou v oblasti motivace a schopnosti pociťovat satisfakci, atd.
    Na vině je porouchané hospodaření mozku s neurotransmitery, které má zjevně genetický základ (viz odkaz) a které nějakými pomocnými metodami fakt neodstraníš.

    Točíme se tady v analogickém kruhu jako lidi v diskusích, kteří zaměňují přechodný splín za depresi a posílají těžce depresivní lidi proskočit se do lesa.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KOLLUCHA: cili tvrdis, ze terapie je nucinna, zdrojovat to nechces, a zadas, abych te nechal na pokoji.
    Tak se laskave nevmesuj do diskuze planym tvrzenim. To zni fer, ne.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam