• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    UNREALONE: paniku ani ne, ale tu paralýzu docela jo. Třeba dneska už asi dvě hodiny nevím co dřív a tak jsem ještě s ničím nezačal. Prostě pátek echt gold.
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    Máte taky takový ty stavy paniky?
    Občas stačí když se objeví několik věcí, které je třeba řešit.
    Nejsou to nemožné věci, jen je jich víc zároveň.
    Třeba si je i napíšu, dám do kalendáře a tak, ale stejně jsem pak ve stresu, že určitě něco zapomenu. Asi si mám i problém vybrat kterou z věcí začnu řešit dřív a často to vede na paralýzu a neřešení ani jedné věci.
    Rozum říká, že není proč se stresovat a vím že stačí prostě začít s jednou věcí a postupně je odbavit, ale díky té panice se cítím blbě a mám tendenci se nejdřív uklidňovat než něco začnu, ale paradoxně by mě víc uklidnilo kdybych už nějaký ty resty vyřešil.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    ADHD & How Anyone Can Improve Their Focus | Huberman Lab Podcast #37
    https://www.youtube.com/watch?v=hFL6qRIJZ_Y
    PAKOBYLKA_
    PAKOBYLKA_ --- ---
    DANIELSOFT: Tak to jsou ty extremy, ne? Bud okolo hori, padaji domy, litaji komety a clovek chladne resi problem, nebo je okolo duha a jednorozci, ale jednoho rozhodi z pohledu jinych naprosta kravina. Akorat za tim uz neni videt a slyset to, co to zpusobilo. Ja dokazu tak skryvat a kompenzovat, ze o mych depresich a potizich s jidlem nevi nikdo, ani ti nejblizsi.
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    tak jsem si vlivem této debaty vzpomněl na tátovo "jak tě může tohle rozhodit?" a "ty se hroutíš z úplně normálních věcí". chjo.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    LUKK: ted jsem koukala, kdyz jsem mela v cervnu pohovor na doktorat, tak jsem v tu chvili mela okolo 96 :)
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    LUKK: mam garmin vivoactive 3 a prumerna hodnota stresu 30, tak to je divny. nutno dodat, ze se stresu cilene dost vyhybam a rekla bych, ze ho mam ted dlouhodobe malo, ale ze by o tolik, to spis hodinky merej nesmysly.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Já bych se tím, co ukazují hodinky, vůbec nestresoval.
    LUKK
    LUKK --- ---
    POZITRON: Garmin Fénix 6....normálně jsem na hodnotách mezi 70-80...a to třeba i tehdy kdy si ve stresu nepřipadám...nevím jestli už ten stres nevnímám anebo hodinky létají. Každopádně mám zpětnou vazbu zvenčí že jsem ve stresu tehdy kdy vůbec nemusím a v momentě kdy přijde průser, který je třeba řešit rychle a bez chyb jsem chladný a přesný...(pracuji jako stavbyvedoucí v montérkách...tzn spoustu stresových spouštěčů)...ještě ke stresu a adhd...já si naopak myslím že adhd je o nepřetržitém vnitřním neklidu...a z tohoto pramene pak stresu...
    PAKOBYLKA_
    PAKOBYLKA_ --- ---
    LUKK: O stresu bejt adhd nemusi. Zalezi, podle me, kde pracujes a jaky mas kolem sebe lidi. Byla jsem ve stresu a pod enormnim tlakem na seberozvoj a sebevyvoj a podobny kratochvile celej lonskej skolni rok. O prazdninach jsem se davala dohromady a v pripravnym tejdnu jsem (od jara ponekolikaty) total vyhorela a dala vypoved. Ucim dal, jinde a bez stresu, ale je to tim, ze jsem v jinym prostredi a mezi jinejma lidma. (Podotykam, ze slo o vztahy mezi kolegy, deti davam bez stresu.)
    A taky uz se znam a vim, ze svou praci odvedu. Kvalitne, vcas a dobre. ALE SVYM TEMPEM!!! A jakmile mi nekdo dejcha za krk, odhazuji zasteru a odchazim stredem (obrazne receno), bo pyco takhle ne!
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    LUKK: jake mas hodinky a jakou mas prumernou hodnotu stresu? nerekla bych, ze je adhd o stresu, mam uroven stresu v prumeru dlouhodobe spis nizsi a to si hodinky na noc sundavam, takze mozna ze to vysledek jeste zkresluje. navic nevim, jak se temto konkretnim udajum da vubec verit. tuhle jsem se vydesila, ze mi udaj vo2 max hlasi stejny vek, jako kolik mi je, ehm, chtela bych mene, zejo, ale kamarad mi vysletlil, ze to je uplna kravina. aby byl udaj vypovidajici, musel by clovek neustale do hodinek zadavat, jakou zrovna dela konkretne cinnost, coz ja nedelam nikdy.
    ja mam adhd normalne i s hyperaktivitou, takze ma neustale nekdo nejaky poznamky, ze mam zpomalit, at nespecham a podobne, uz me to ani nesere. naopak si myslim, ze to ma velkou vyhodu a sice, ze spalim za den vic kalorii nez pomalejsi jedinci. :)
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    LUKK: v dávné minulosti jsem jel kafe docela dost, ale pozitivní účinky se postupně vytrácely a nedělalo mi to dobře, tak jsem toho nechal. Se stresem by se to dalo říct taky tak. Tomu se teda úplně vyhnout nedá a asi ani neni dobré o to usilovat, ale jde o to mít tak jako rozumnou míru. Nakonec, jako se vším.

    Minulý týden jsem byl na svatbě a sestřenice, kterou jsem 15 let neviděl říkala, že vypadám pořád stejně. Co si z toho vzít ohledně předčasného stárnutí upřímně nevím.

    Co se týká meditace, tak si to spousta lidí pochvaluje. Pokud jako "fungující meditaci" nemyslíš zrovna level jogín, tak se to dá.
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    kafe piju kazdy den, idealne trikrat behem dne velke dvojite americano
    uklidnuje mne a pomaha se soustredit.

    star niterne jsem extremne, vetsina pratel si ze mne robi legraci ze jsem nejstarsi clovek ktereho znaji.
    nutno podotknout, ze to mam extremne propojene s velmi tezkou klinickou depresi a PAS, takze mam z pohledu NT extremne pretizene smysly, mne to prijde normalni, nic jineho ostatne neznam, ale je pravdou, ze to vede k pocitu vnitrniho stari o dekady jinde
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    stimulantům se snažím vyhýbat
    kafe si dám většinou jedno po obědě spíš v rámci rituálu s kolegy než čehokoliv jiného

    svůj oblíbený zelený čaj jsem nějak přestal pít skoro úplně

    stává se mi, že už třeba 2 kafe mi nedělají dobře
    LUKK
    LUKK --- ---
    Ahoj, pořídil jsem si chytré hodinky,které mi měří mimo jiné i hladinu stresu. Někde v brožuře jsem se dočetl ,že nemám užívat žadné stimulanty :) (což v mém případě je už jen kofein...mnoho kofeinu)...co je pro mně objevné ,je poměr času stráveného ve vysokých a středních stresových hodnotách (celkem 5h denně). Adhd je o stresu...kafe tomu samo nepřidá. Mám pocit že život ve stresu se podepisuje i na mém obličeji,který věkem předbíhá oproti údajům v občance. Je známá nějaká spojitost adhd a přečasné stárnutí? Jak to máte vy? Podaří se někomu dospět třeba k fungující meditaci?
    MRNEUTRON
    MRNEUTRON --- ---
    AXTHEB: Nezkoušel. Zkusím. Dík za tip...
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    MRNEUTRON: Za málo. Kam chodíš, INEP si zkoušel?
    MRNEUTRON
    MRNEUTRON --- ---
    Ahoj. Jsem pár let na Strattera a dost bych potřeboval konzultaci od doktora, co mi věnuje víc než 2min svého času a nepředepíše mi jen to, o co si explicitně řeknu. Předem dík.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    CYBERWOLF: ja si ted vybavuju, ze uz jsem takhle dostala nejake leky v ordinaci a kdyz si predstavim, ze je tam prinesl nekdo, kdo je mel treba pres leto v aute, coz zamerne prehanim, tak uf.
    rozhodne to neni spravna praxe a vsadila bych se, ze oficialne se to ani nesmi.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Mno, já už párkrát u doktora nepoužité léky nechával s tím, že je dá někomu, pro koho je ten doplatek tak jako problém. To s tím skladováním je relevantní připomínka a rozhodně je bezpečnější nepoužité léčivo poslat do spalovny, na druhou stranu jsou situace, kdy to riziko není tak velké aby to nešlo redistribuovat. Dokonce mi to přijde i lepší.

    Ale možná ze mě mluví jenom ta zvýšená tolerance k riziku...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam