• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    LUKK
    LUKK --- ---
    Ahoj, pořídil jsem si chytré hodinky,které mi měří mimo jiné i hladinu stresu. Někde v brožuře jsem se dočetl ,že nemám užívat žadné stimulanty :) (což v mém případě je už jen kofein...mnoho kofeinu)...co je pro mně objevné ,je poměr času stráveného ve vysokých a středních stresových hodnotách (celkem 5h denně). Adhd je o stresu...kafe tomu samo nepřidá. Mám pocit že život ve stresu se podepisuje i na mém obličeji,který věkem předbíhá oproti údajům v občance. Je známá nějaká spojitost adhd a přečasné stárnutí? Jak to máte vy? Podaří se někomu dospět třeba k fungující meditaci?
    MRNEUTRON
    MRNEUTRON --- ---
    AXTHEB: Nezkoušel. Zkusím. Dík za tip...
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    MRNEUTRON: Za málo. Kam chodíš, INEP si zkoušel?
    MRNEUTRON
    MRNEUTRON --- ---
    Ahoj. Jsem pár let na Strattera a dost bych potřeboval konzultaci od doktora, co mi věnuje víc než 2min svého času a nepředepíše mi jen to, o co si explicitně řeknu. Předem dík.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    CYBERWOLF: ja si ted vybavuju, ze uz jsem takhle dostala nejake leky v ordinaci a kdyz si predstavim, ze je tam prinesl nekdo, kdo je mel treba pres leto v aute, coz zamerne prehanim, tak uf.
    rozhodne to neni spravna praxe a vsadila bych se, ze oficialne se to ani nesmi.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Mno, já už párkrát u doktora nepoužité léky nechával s tím, že je dá někomu, pro koho je ten doplatek tak jako problém. To s tím skladováním je relevantní připomínka a rozhodně je bezpečnější nepoužité léčivo poslat do spalovny, na druhou stranu jsou situace, kdy to riziko není tak velké aby to nešlo redistribuovat. Dokonce mi to přijde i lepší.

    Ale možná ze mě mluví jenom ta zvýšená tolerance k riziku...
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    POZITRON: muj psychiatr si nevyuzite leky bere
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    VALKYRA: v cechach lekari nevyuzite leky odmitaji a posilaji pacienta odnest je do lekarny, kde zaridi jejich likvidaci a je to tak spravne, protoze nikdy nemaji zaruku, jak s nimi bylo manipulovano a jak byly napr. skladovany.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    VALKYRA: ne že bych do toho chtěl nějak zabrušovat, ale možná by stálo za to napsat, o jaké léky se jedná. Protože i kdyby psychiatr byl ochoten uvažovat, tak takhle vlastně nemá moc o čem.
    K4N3C
    K4N3C --- ---
    Když se nad tím teď zamyslím, je mi 35 let, tušit že je něco jinak jsem začal už jako malej, jen jsem nevěděl co to je. Třeba před 2-3 lety jsem se teprve dostal k tušení o ADHD a pak teda někdy před rokem mi to potvrdili. Jsem vlastně rád, že jsem to do teď potvrzený neměl, resp. že jsem to nevěděl dřív - sice jsem na sebe byl dost často naštvanej, ale nebylo se na co vymluvit, dokázal jsem toho vážně myslím dost (kariéra rozhodně nadstandardní oproti průměru, rodina, vztahy, celkově se považuju za šťastnýho člověka, vše ok) a nebál jsem se dávat si vysoký cíle. Na druhou stranu je to teď vysvobození, jelikož si nepřipadám jako debil , naopak se tomu se ženou smějeme, syn bude asi trochu po mě, v práci to naopak ventiluju dost veřejně, aby si kolem nemysleli, že šéf to fláká a schválně zapomíná, aby nemusel něco řešit, ale naopak - jsem mentální a berte na to ohledy :-D Co mě sere hodně, jsou výkyvy nálad a frustrační intolerance. Občas bych si za to dal facku, ale v tý chvíli kdy to nastává se mi to pořád nedaří kontrolovat, i když si to snažím uvědomit atd. Ale beru to jako celoživotní hru, ve který se budu snažit zlepšovat a chválit se za ten přístup a pokroky. Hlavně se z toho neposrat a nebrat se zbytečně vážně, to pomáhá asi nejvíc :)
    SUK
    SUK --- ---
    KOIRA: tak stoprocentni nejsou ani "normalni" lidi a kdyz to tak okolo sebe sleduju, tak normalni lidi snad ani neexistujou a ADHD jsou vlastne vsichni a nekteri proste maji jen vyssi hodnoty AD a/nebo H. Nerealny cile mozna mam, jen zrovna nechci vzdat svych snu a ambici a koneckoncu i mnoha let, co jsem do neceho investoval cas a prachy a vymenit to za zametani ulice...
    KOIRA
    KOIRA --- ---
    SUK: jinak, součástí programu je taky smířit se s tím, že nic není stoprocentní a spíš se zaměřit na to, co se zlepšilo a kolik úsilí té to stojí. Zapominani je u mě teď na úrovni, že si nevezmu lžíci na čundr, ale u schuzek se mi to už zpravidla nestává. Takže hell yes, to je něco s čím se dá žít. Zase bys neměl mít nereálný cíle ty ani tvoje okolí, i když chápu, že frustrující to někdy je.
    SUK
    SUK --- ---
    CYBERWOLF: ono se brala hromada velkych veci do veliky skrinovy dodavky. Postavit si je "mezi sebe a dvere" moc neprichazi v uvahu, protoze je to tam potreba naskladat tak, aby se to veslo a neklopilo na jednu stranu. Btw, byli jsme na to dva a stejne se zapomnelo :D

    MAJKA, K4N3C: napsal jsem jim a odpovedeli po 20 dnech kratkym textem s cenikem v priloze :)

    LUKK: mam s timhle problem uz odmala a to tehdy jedinou moji drogou byl cukr. V soucasny dobe uzivam na denni bazi akorat kofein (caj, mate, kofeinovy tablety, vyjimecne kafe) a sem tam (nekolikmalokrat do mesice) si dam alkohol a sem tam (2x - 4x do roka) nejake ty susene ci lisovane travni produkty. Jinak nic.

    K4N3C: Na kolik te to vyslo?

    KOIRA: Ja vlastne vubec necekam zadny zazraky, ac by to bylo krasny :) Pral bych si aspon drobny zlepseni, snazim se to zatim nejak kompenzovat sam, ale treba tedka zase zrovna resim pruser, ze jsem neco odkejval, zapomnel to napsat do kalendare a pak jsem odkejval dalsi vec. Zavedeni kalendare mi sice tohle dokazal dostat na prijatelnou uroven, ale stejne se to stava.



    Jinak tedy, ono to u me neni jen o zapominani a ztraceni, ac to je ta naprosto nejviditelnejsi vec a vzhledem k vsemu, co jsem si zapomnel vzit nebo naopak odnest zpatky i dost citelna. Ale celkove dost trpim i na ty prvni dve pismenka, takze nektery cinnosti je tezky vykonavat tak nejak vseobecne. Nastudovat nejakou mene zabavnou dokumentaci mi zabere dlouho, protoze u toho casto odbehnu k necemu jinymu a pak v tom jeste prosvihnu par dulezitych informaci kvuli preskakovani. Stejne tak cokoliv pak psat ci tvorit. Myslenky ulitnou jinam a zakratko i cinnost. Nekteri lide, kteri me pozorovali pri praci maji dodnes trauma :D



    LUKK: sorryjako, ale dovolim si to povazovat za hromadu blbejch kecu :)
    LUKK
    LUKK --- ---
    Benefits of ADHD / ADD: Love Your Strengths and Abilities
    https://www.additudemag.com/slideshows/benefits-of-adhd-to-love/
    LUKK
    LUKK --- ---
    Top 5 Potential Benefits of ADHD for Employees | ADHD At Work
    https://adhdatwork.add.org/potential-benefits-of-having-an-adhd-employee/
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    Je hrozně důležité mít cíl...resp. cíle - nikdy to není jen jedna věc žeano :-D
    Mít cíl, projekt, zaměření, smysl života, důvod ráno vstát z postele. Občas se mi to podaří a do něčeho se vrhnu a dává mi to ten pocit, že je něco potřeba udělat a že to má smysl. To je pak fajn. A jindy chci dělat x různých věcí a nedělám nic, ani to co je fakt potřeba. Pak na mě padne depka.

    Vlastně nevím proč to sem píšu. Možná jsem si říkal, že i když to není smysl života nebo tak, je dobré si najít aspoň něco co člověka na chvíli zabaví a dá mu to trochu směr v tom všem chaosu.
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    asi jsme všichni pochopili, že Zuzka nemá Petersona ráda :-)

    mě teda nepřijde, že by tu někdo zpochybňoval, že může mít i nějaké problémy a že není dokonalej
    to že je slavnej jen díky youtube myslím sám někde zdůrazňoval
    v některejch rozhovorech mi přišlo, že jeho celkem logické argumenty naráží na nepochopení "normálních" lidí tím, že furt mluví jako kdyby se bavil se svými studenty nebo jinými akademiky
    osobně mi nedělá problém vzít si z jeho povídání to co mi dává smysl a za to co smysl nedává ho nebudu hejtovat

    peace
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    ZUZKAOU: tvl, tak tohle už je mě hustý.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    CYBERWOLF: to že jsem použila ad hominem argument na poukázání pokryteství JPR není projekce, ale jaksi základ celé debaty.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Mě baví, jak se nám tu projektuje to ad hominem. To nevymyslíš!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam