• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    Tenhle klub je určený diskusi o poruchách pozornosti, řešení problémů, výměnu zkušeností, atd.
    Laik nechť se zeptá a nejlépe si o tom něco přečte (online jsem toho našel dost, ale většinou anglicky), pokud sem zavítá odborník, budu moc rád za jakékoliv rady a připomínky.

ADD resp. ADHD jsou zkratky pro anglické termíny Attention-Deficit Disorder resp. to samé s "Hyperactivity", dříve se pro toto používalo označení LMD (Lehká Mozková Dysfunkce).

Pokud nevíte o co se jedná, ale zaujalo vás to, zkuste si něco málo přečíst...nechci sem opisovat ani základní popis, protože je toho docela dost, ale následujících pár odkazů by mohlo aspoň pro začátek pomoct:
    Příznaky (symptomy) [anglicky]
    Portál o AD(H)D na about.com [anglicky]
    Wikipedie [česky]
    Wikipedie [anglicky]

http://www.nepozornidospeli.cz/

Průběžně bych chtěl doplňovat odkazy a moudra na nástěnku, ale ne vždy mám čas (a jsem chaotik ;-) ) takže se hlaste o práva pokud se chcete realizovat :-)
    rozbalit záhlaví
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    SUK: Hele, já nějak skrz odbornost proplul na pozici zástupce ředitele česká pobočky jednoho korporátu. A zjistil až po povýšení, že tu práci nenávidím.

Čtyři roky jsem to vydržel, pak jsem dal výpověď a udělal se pro sebe. Zpětně vzato jedno z těch lepších životních rozhodnutí. Držím se u huby víc než jsem kdy byl jako zaměstnanec, ale ten pocit, že když si rozbiju držku, nejspíš si za to můžu hlavně sám, ten je k nezaplacení. No a jako bonus asi 4x lepší prachy.

Jinak co... na školu jsem se svýho času kvůli nízkým ambicím vykašlal (to co dělám se stejně nikde moc neučí), tak teď studuju skoro ve 45 znovu čistě ze zájmu. A věřím, že teď už to dám... a třeba ze mne bude jednou i doktor teologie, haha.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    SUK: jo, to máme podobně. Ale zase se podívej, kolik máš v IT lidí kolem 40, co jsou na pozicích kde něco dělaj a ne že chodí po schůzkách a tlumočí a to ani neřeším, jestli jsou za borce. Tahle země neni pro starý :)

Nevím jak to máš s ambicema ty, ale já třeba pomalu docházím k poznání, že "když to dělá pět lidí fulltime, tak já to spíchnu po večerech sám" je možná dost vysoká laťka už od samýho začátku a že to nevychází není vlastně jako známka nedostatečnosti...
    KOIRA
    KOIRA --- ---
    SUK: dík, taky to teď zrovna řeším. Že jsem došla do nějakého bodů, všichni jdou dál a já najednou propadávám sítem. A když už si myslím že by to přece jenom nějak šlo, tak najednou dostanu tak jasně najevo, že to nestačí, až se otočím dokola. V práci, v osobním životě. Sleduju, že si lidi okolo mě postupně srovnávají životy, ale já jsem nakonec furt stejnej mess jako pět let zpátky. Jakoby ten imposter syndrom byl vlastně realita.
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    SUK: hh asi pred 7 lety jsem napsal takovy traktat proti ambicioznosti a lidem s ambicema hhh. Ja to najdu,muzeme si na tom hezky ilustrovat jak tezce depres adhd mozek nahlizi na existence hnane formou namisto obsahem
    SUK
    SUK --- ---
    CYBERWOLF, VON_GILOTINE: Teda, z jinakosti jsem nikdy nijak vyrazny mindraky nemel - vlastne me to vzdycky tesilo, ze jsem jinej, casto do ty miry, ze "normalni" lidi jsem nijak zvlast okolo sebe nemusel - a dotahl to do te faze, ze prakticky ve svem okoli vlastne ani nikoho vylozene normalniho nemam.

Co je ovsem horsi je naprosta neschopnost jakkoliv naplnovat ambice, jak ty dlouhodoby - jestli jsem driv byl za velkyho borce (predevsim v IT), z kteryho si nekteri snad i brali inspiraci, dnes nejsem, protoze vsichni me davno predbehli. Stejne tak ty stredne-kratkodoby. Treba ted se snazim zhubnout, uz mam i nejlepsi fyzicku za zivot a akorat zrovna se nejakym debilnim pohybem zmrvim ani nevim jak, ze nejspis neubehnu ni kilometr. A tak je to porad, celej zivot. A hadam, ze za deset let se budu placat ve stejnym bahne :)
    DRABICZ
    DRABICZ --- ---
    ZUZKAOU: Díky já mám výborné reference, ale je to bohužel pro mne Praha. Napíšu mu a uvidím.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DRABICZ: https://psychologie-poradna.cz/

Netuším jestli má volno, kdyžtak si nech od něj doporučit, nedoporučí blbce.
    DRABICZ
    DRABICZ --- ---
    Máte nějaké reference na párového terapeuta,který umí pracovat s ADHD? Jakože jeden v páru je ACDC a druhý ne, a potřebujeme pomoc. A teď tu kružnici zúžím na Brno + cca 70km okolí. Díky!
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    VON_GILOTINE: tak to jsem asi chodil na dobrou základku - tam takhle účy terorizovaly půlku třídy.

Nicméně, pokud se to fakt děje jen tobě, tak je to spíš známka šikany.
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    To ale neni o co v tom jde. A je to ve skole. Tam vidis ze nejen ze si trestan a osocovan z umyslu a zameru ktere si nikdy nemel ale taky vidis ze ostatnim se to nedeje.
    Takze uvedomeni hezky ale nedostanes se k nemu driv jak na vejsce
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Proti mindrákům z jinakosti docela pomáhá uvědomění, že ty ostatní jsou taky jiný. Jakože úplně každej, na světě nejsou dva stejný lidi. Taky třeba někdo ožije když má kolem sebe dvacet lidí a někdo z toho samého chředne. To neni divný, je to úplně normální. Já třeba příčinu svojí nespavosti spatřuju v tom rádiu co nejde vypnout, spíš než v potlačeném čemkoliv.
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    CYBERWOLF: pani komunikuje s nadprirozenymi bytostmi atd. Enjoy.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    VON_GILOTINE: a co je zase tohle za blábol?
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    Aha koukam ze at uz si byla cimkoliv tak si zjevne odvibrovala uplne mimo rozum takze vsem doporucuji nechat lezet a jit dal
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    VERONIKA22: znamena to podlehnout bludu nejake epifanie. Pokud tento blud nasledne siris, vyrazujes se z okruhu jakekoliv dustojne debaty
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    CYBERWOLF: ano pro každého to znamená něco jiného. A právě proto z vás tahám rozumy....co to asi tak znamená pro vás? Pokud usoudím.....že jedete na správné probuzené vlně tak ráda napovím co se s vaším mozkem teď děje.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    VERONIKA22: to může znamenat naprosto cokoliv. Třeba že lidi zase chodí mezi lidi. Nebo zjištění, že očkování tak úplně tečka za koronavirem nebude. Nebo zjištění, že ta extrémní protiepidemická opatření až tak extrémně nepomohla a umýt ruce a zakrýt držku je asi nejlepší co se dá dělat. Na podzim to nejspíš bude znamenat uvědomnění, že je to zase zpátky. Nebo že když budem dělat, že to neni, že to bude dobrý. Ale možná to znamená ještě něco jiného.
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    POZITRON: ano běžné. Je nás možná 100tis nebo víc. Už jste slyšel slovo: probudit se? Tušíte co by to mohlo v této pocovidové době znamenat?
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    SUK: jasne, jsou to standardni priznaky, ale zalezi na mire.
    AXTHEB: blizko jo, casto jdou tyhle poruchy ruku v ruce, ale nerekla bych, ze je to jedna vec.
    SUK
    SUK --- ---
    POZITRON: Eh, tohle je muj standardni modus operandi a horsi to snad ani byt nemuze a myslel jsem, ze to je tak nejak standardnim priznakem ADHD :D
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    Já nedávno narazil na informaci, že PAS a ADHD má k sobě neurologicky tak blízko, že to možná je jedna věc.

VON_GILOTINE: Mně na to pomáhá kombinace strattery a ritalinu, resp. mám pak schopnost ten tok zabrzdit hned, jak si ho uvědomím. Občas ho teda zastavím na jiné myšlence a pak to nejde přehodit :)
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    POZITRON: oznacuji to jako PAS, poruchu autistickeho spektra. nemam full asperger, to si clovek nejlip uvedomi pri styku s realnym aspergerem. proste me ty spatny signaly vjemy neparalyzujou a mam furt schopnost aspon trochu krotit svoje emoce ci neemoce.
    u tebe a tveho muze by mi to pripadlo uplne klasicky sedici, proste castecny PAS jakozto dusledek vysokeho intelektu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam