• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    Tenhle klub je určený diskusi o poruchách pozornosti, řešení problémů, výměnu zkušeností, atd.
    Laik nechť se zeptá a nejlépe si o tom něco přečte (online jsem toho našel dost, ale většinou anglicky), pokud sem zavítá odborník, budu moc rád za jakékoliv rady a připomínky.

ADD resp. ADHD jsou zkratky pro anglické termíny Attention-Deficit Disorder resp. to samé s "Hyperactivity", dříve se pro toto používalo označení LMD (Lehká Mozková Dysfunkce).

Pokud nevíte o co se jedná, ale zaujalo vás to, zkuste si něco málo přečíst...nechci sem opisovat ani základní popis, protože je toho docela dost, ale následujících pár odkazů by mohlo aspoň pro začátek pomoct:
    Příznaky (symptomy) [anglicky]
    Portál o AD(H)D na about.com [anglicky]
    Wikipedie [česky]
    Wikipedie [anglicky]

http://www.nepozornidospeli.cz/

Průběžně bych chtěl doplňovat odkazy a moudra na nástěnku, ale ne vždy mám čas (a jsem chaotik ;-) ) takže se hlaste o práva pokud se chcete realizovat :-)
    rozbalit záhlaví
    ZVSX
    ZVSX --- ---
    VON_GILOTINE: ad konspiracni vira: to je presne to jak jsem nechtel aby to vyznelo. to je ten duvod proc se to snazim uvest na pravou miru, protoze mi ted dochazi, ze to tak mozna pro nekoho mohlo vyznit. takze to znova reknu jeste explicitneji: moderni medicina ano, ezoterika ne, delat si poznamky a prioritizovat ukoly ano.
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    ZVSX: nene to si nerozumime.
    Ja tvrdim ze opak je to cemu treba se vyhnout. Te konspiracni vire ze doktori se te jen snazi upoutat navzdy v tenata mediciny a budes na ni zavisly.
    Kombinuj co funguje at uz z ezo ci farmaceutiky. Kazdy ma ty pomery jinak.
    ZVSX
    ZVSX --- ---
    VON_GILOTINE: jo, vim kam miris, poznamenavam si co nemam rikat.

chodte k doktorum a poslouchejte je.

nicmene doktor vas nezbavi potreby prioritizovat svoje ukoly.

takhle kdyz to reknu, tak je to ok, ne?
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    ZVSX: to je dobre ze to nevidis cernobile.

Ja prave v dusledku podobneho pristupu prisel o cca 10let zivota,tak rad propaguji dnesni neadiktivni podobu medikace
    ZVSX
    ZVSX --- ---
    VON_GILOTINE: jako castecne mas pravdu. ja jsem furt presvedcenej ze to co mam v hlave muzu kontrolovat))

pomoct, no ja jsem treba dlouho chodil na konzultace k psycholozce ktera jede jenom ADHD, ale vyhejbam se dlouhodobymu jedeni leku, to jo. kratkodobe v krizi, to samozrejme vyhledam.

o cem jsem ale hlavne presvedcenej, ze nic neni vselek, ze ty veci se doplnujou. ani 100% medikace ani 100% systematika ani 100% ezotericky pristupy. vidim tam nejakej balanc, pro kazdyho asi jinej pomer.
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    zjevne si nechces nechat pomoct a tak sis nasel vlastni cestu podrizeni se a souziti s dysfunkci. pokud ti to funguje, good for you.
    kdyz to pomuze i jinym, super!
    ZVSX
    ZVSX --- ---
    medikace se bojim, nechci bejt zavislej na necem co se pokousi eliminovat jenom dusledky
    radsi se pokousim eliminovat priciny

vim velmi dobre, ze za urcitejch podminek mi hlava funguje velmi dobre a takovy podminky se pokousim nastolit
    vim velmi dobre, ze urcity faktory me naopak naprosto znehodnotej, takovy faktory se pokousim co nejvic eliminovat

nejvic nicivej je asi stres (z toho, ze nedelam co je potreba, ze nedelam to co chci, ze stejne nic nestihnu, ze jsem zapomel na neco strasne dulezityho)

resim to systematizaci

co chci udelat:
    - poznamenam si vsechny veci, ktery chci udelat a jejich deadliny (pracovni, nepracovni, rodiny, volnocasovy, vsechno)
    - seradim si je podle dulezitosti (bez casovyho meritka) - neco je dulezitejsiho, nez neco jinyho
    - v kazdym casovym okamziku se jim pak prepocita jejich dynamicka priorita, kdyz je to bliz deadlinu jde to nahoru

pak si sestavuju denni plan:
    - po dvaceti minutach si presne naplanuju jaky aktivity budu delat
    - do toho denniho planu se cpou vic aktivity ktery jsou na vrchu toho seznamu, s vyssi dynamickou prioritou

pak ten denni plan "pustim":
    - kazdejch dvacet minut mi pipne telefon a zepta se me: udelal jsi cos rikal ze udelas?

to ma nasledujici efekty:
    - behem dne vubec neresim co budu delat, jedu podle planu
    - v ramci toho slotu jsem osvobozen od horecnatyho "premejsleni" jestli nemam delat neco jinyho a na co vsechno jsem zapomel
    - to pipnutii me vzdycky vrati k tomu co jsem chtel i kdyz bych na to zapomel (to se mi stava velmi casto)

tady jsou screenshoty:
    xcloc - the ultimate time management app
    http://xcloc.com/how-to/using-xcloc.html
    LEELA88
    LEELA88 --- ---
    PAN_UZIVATEL: chm to sem pak napis, jestli ti to chce dat opravdu zaroven vsechny. dejme tomu dva, ale vsechny? Kazdy pusobi na dopamin. To by me pak zajimalo davkovani... Dik.
    Tak snad uz si ta strattera sedla :)
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    a pak něco zobej...
    LEELA88
    LEELA88 --- ---
    PAN_UZIVATEL: elontril se prave dava, kdyz lidi nechteji mit sex. potize, ale neni to ssri.
    ty beres venlafaxin, elontril a strateru zaroven?
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    Ne strattera fakt s erekci nic nedela.
    A kazdy ssri ti trochu oddali citlivost, ale nic co by prostym treningem neslo prekonat.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    PAN_UZIVATEL: jaky SSRI? taky jsem SSRI brala a mela jsem problem s dosazenim orgasmu. tedy ve smyslu, ze to trvalo o dost delsi dobu nez bez. takze i na zeny to ma vliv.
    vliv Strattery jako takove ale neposoudim, tu jsem brala soubezne s Cipralexem (SSRI) a navic jen asi 3 mesice.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    PAN_UZIVATEL: nechci strasit, ale na poruchy erekce si na terapii (socialni fobie, ne adhd) stezovali muzi po SSRI a bylo to trvale. tak drzim palce, at to po Strattete trvale nebude.
    LEELA88
    LEELA88 --- ---
    PAN_UZIVATEL: Kdo vi, jestli to vi on 🥲. Adhd u dospelich moc neznaji. Jeste bych zkusila lek s nazvem Elontril (latka bupropion), kdyby nezabrala Strattera.
    LEELA88
    LEELA88 --- ---
    PAN_UZIVATEL: Rovnou 40mg? Zacina se na 10mg a postupne zvysuje... Ten stav opilosti odezni urcite, ale i kvuli tomu se ma nasazovat pomalu.
    Ty problemy s erekci, co mam tak zkusenosti z okoli (nevim 7-8muzu), tak byli duvod k vysazeni :(. nikomu to nepreslo :(.
    V literature je jeste omega 3-6-9 a horcik jako doporucene doplnky lecby.
    Cbd bude mit vliv na zklidneni, ale abz byl clovek pak vic soustredeny to nevim. Neznam nikoho komu by samotne cbd pomohlo, ale par lidi to bere k tomu atomoxetinu (Strattera) kvuli uzkostem a ti si to chvali.
    LEELA88
    LEELA88 --- ---
    PAN_UZIVATEL: za 5dni? ale spis tim, ze jsem nemela takovy chaos v hlave. Na soustredeni mi pomaha metylfenidat (beru atomoxetin a bud rano k tomu concertu nebo narazove ritalin)
    KOIRA
    KOIRA --- ---
    PAN_UZIVATEL: Po čtyřech letech už jsem si zvykla na nějakej standard svýho chování a teprve když vysadím vidím ten rozdíl. A je velkej. Větší chaotičnosti ve vyjadřování, emoce lítají ještě víc, soustředění nikde, šance na to něco udělat nula a vnitřní stres velkej. Fungovat v práci je pro mě bez toho prakticky nemožný. A když jsem jednou vysadila, tak se děly věci typu zapomenuté schůzky, chyby ve výpočtech, atd. Jinak, na začátku jsem měla 25 mg a první dávku jsem pocítila snad po půl hodině. Tak "zpomalená", klidná a soustředěná jsem nikdy předtím nebyla. Ale není to zázrak, ofc, nad určitý množství stresovyho náporu nepomůžou žádný prášky světa.
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    Nevim beru 100mg, trochu mi to pomaha kdyz se pokusim zasoustredit ze z toho nevypadnu po par sekundach ale treba az po minute dvou. Coz mi umozni ty veci treba aspon vubec zacit.
    U jinych lidi to funguje vic, ja se stydim to psychiatrovi rict, kdyz jsem rok dva bojoval aby mi ji vubec dal
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    LUKK: tohle je fajn, akurat na to furt zabudam. :)
    LUKK
    LUKK --- ---
    ZVSX
    ZVSX --- ---
    MAJKA: fajn, mě to nevadí, všichni mi to řikaj, že žádná aplikace "nefunguje".
    já nevim jestli to "funguje", ale mě to pomáhá. pošli mi do pošty apple id a očekávej pozvánku někdy koncem tejdne.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam