• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    K4N3C
    K4N3C --- ---
    FEDAJKIN: Approved nebo podezření?
    MAJKA
    MAJKA --- ---
    Tož čus
    FEDAJKIN
    FEDAJKIN --- ---
    Tak se přidávám do klubu. Ahoj!
    K4N3C
    K4N3C --- ---
    VYHULENY_UFO: On to časem zkusí sám, když se pěkně od mala pojede Ritalin :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    JANOCKA: tohle: https://spv.skauting.cz/wp-content/uploads/2013/10/ADHD_web.pdf
    už jste ty a ideálně i oddíloví vedoucí četli?
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    a kdyz nezabere ritalin, zkusil bych amfetamin nebo metamfetamin
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    vidím možnost jen medikace. Ritalin ideálně.

    tohle prostě malým klukům nevysvětlíš. vídám to obecně do cca 11let. adhd neadhd. pokud to má z adhd tak medikace. pokud to je problém obecně tak dětského psychologa

    ale mohu se mýlit naprosto, jen mejch pět centů
    JANOCKA
    JANOCKA --- ---
    Ja bych zas potrebovala nejake tipy, jak pomoct zvladat adhd diteti frustraci. Sestilety syn zacal chodit do skauta. Mela jsem 14 dnu radost, ze to klaplo a funguje tam. Tak uz ne. Kdyz neprobiha hra podle jeho predstav, tak se hned hrouti, a hlavne jim zrha a schovava se. Z cehoz maji strach, coz chapu.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LWEEK: hele najděte si někoho na videotrénink interakcí, to zní jako stvořeno přímo pro vás

    Najdi si VTI trenéra | SPIN-VTI
    http://www.spin-vti.cz/praxe-vti-v-cr/najdi-si-vti-trenera
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    TRISSIE: To jsem nemyslel. Naopak. Spíš jsem chtěl říct, že to není problém KOIRY a jejích výchovy, že to je zcela běžné v lidské společnosti a všechny to štve.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    LWEEK: jako že na lidi nefunguje, když se ostatní chovají spolehlivě a předvídatelně?
    mám pro tebe tajemství: to pomáhá úplně každýmu. Jen někteří zvládají kompenzovat to, že věci jsou nepředvídatelné, líp než jiní.
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    Zajímavá mini přednáška o ADHD. Za mě asi nejzajímavější point je, že ADHD je spektrum problémů a u každého se projevuje jinak. U někoho může způsobovat zásadní problémy, někomu jinému může i pomoct v jeho kariéře. Záleží na tom jak moc ADHD zasahuje do života a jak moc nad ním máme kontrolu. Některé formy ADHD jsou natolik nevýrazné, že nejsou diagnostikovány. Popisuje je jako "subclinical" formy. Některé formy lze velmi úspěšně "léčit" kognitivní zvykovou terapií. Zkrátka ADHD je velmi osobní a unikátní prožitek pro každého. Plus spousta dalších zajímavých postřehů.

    Why Does Your ADHD Make Things So Hard?
    https://www.youtube.com/watch?v=svD71EJWOBU
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    KOIRA: Já se obávám, že realita a lidé nefungují takhle binárně. Vlastně neustále narážím na to že věci kolem nás nefungují úplně jak mají a kolikrát je potřeba hodně intuice a důvtipu dotáhnout věci do zdárného konce. Ale neustále mě to štve a mám kvůli tomu tendence si myslet, že celé lidstvo stojí za hovno.
    KOIRA
    KOIRA --- ---
    Důležitej point k tomu akce a reakce - hlavně to prosimvás dotahněte do konce. My jsme vždycky jako děti dostali za něco "zaracha", jenže naši ADHD rodiče na to samozřejmě do druhýho dne zapomněli. A dodneška mám naprosto rozstřelenou realitu, jeslti teda něco platí nebo ne. Tisíckrát se doptávám, jsem úzkostná a za dementa a jindy mám pocit, že mi přece všechno projde, když to nějak ošmelim.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ale jinak obecně mi líp funguje ta akce-reakce než trest. Tedy "řekla jsem, že když ty ne/uděláš X, tak se pak stane/já udělám Y. Byla tvoje volba ne/udělat X, následkem je ale Y".
    Nebo ve verzi pro naši tehdy tříletou ADHD dysfatičku (ano, my musíme mít fakt všechno) - "nejdřív uklidit - potom sušenka. žádný úklid - žádná sušenka" :-)
    PAKOBYLKA_
    PAKOBYLKA_ --- ---
    LWEEK: Jak pise Trissie, jasne vymezit hranice a nastavit pravidla. U vysvetlovani je to za podanej prst urvana cela ruka. Mne je 40, adhd (dvoji vyjimecnost) a sla jsem z alterny ucit na klasickou sidistni statni skolu, pac prave jasne dany pravida, system, rad a je mi v tom mnohem lip. Nevychova b neplatila ani na me (strasne me irituje btw), ani na nase dite (adhd pravdepodobne, tak nejspis dvoji vyjimecnost). A deti s cimkoliv mimo neurotypickej mozek jsou mnohem vic spoko a fcni v tom statnim systemu, nez v ty alterne. Ta je pro ne az ve chvili, kdy (a jestli vubec) urcity veci zvladaj, ale to uz je najiny povidani.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    LWEEK: nevím, jestli nevýchova je na tyhle děti dobrý nápad... naše ádéhádě vždycky daleko líp fungovalo s jasně nastavenými limity a zákonem akce a reakce (ale spolehlivým a spolehlivě vymáhaným - kde neurotypické dítě nuance chápe, tam je neuro-atyp v háji, protože mu to prostě nedává smysl a nechápe, co se od něj tedy čeká, když jednou něco projde a podruhé ne)
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    Zkoušel tady někdo "nevýchovu" u neuro-atypického dítěte? Nevýchova je založená primárně na komunikaci. Ale co když prostě dítěti ani po měsících nejste schopni předat informaci že nemůže házet těžkými věcmi.. čím je starší tím je to nebezpečnější. Dneska hodil plechovku sejmul jí skleničku na stole a všude střepy, hlavně v jídle a já byl i lehce pořezaný. A manželka mu to vysvětlovala že je to nebezpečný a že nesmí házet těžkými předměty. Jenže to už je asi stý pokus mu to nějak vysvětlit. A já už se začínám vnitřně rozkládat protože mě to neskutečně sere. Navíc mám pocit, že nás začíná vydírat, že si věci vymáhá.

    Naše rodinka je vůbec komplikovaná. Manželka je atyp, možná lehký aspenger s úzkostnou poruchou, já AD(H)D s RSD. Oba trpíme protože prcek nemluví a pořád nahlas hučí (řve) a já vlastně nevím jak tohle celé dopadne. Jestli se to přežene a nějak srovná nebo jestli z toho oba skončíme ve cvokárně.
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    KOIRA: ach jo, to je uplne klasicky. ceka ho burnout, prasky a terapie az pote co se sesype.

    fascinuje me, ze si vazi sve partnerky natolik, ze jeji zivotni zkusenost zachrany duše terapií a léčbou reaguje tak, ze terapii odmita a tvrdi, ze psychologii nevěří. tak klidne at si neveri psychologii, ale at laskave teda prizna ze neveri ani chemii a biologii nebot to je problem jeho mozku. a to ze se bude mastit kratomem aby vic frcel v hyperfocusu a nemusel premyslet.....
    vyhoří, hrozne
    KOIRA
    KOIRA --- ---
    CNV: hm, to by možná mohlo pomoct, už dřív jsem chtěla, aby si pokecal s kámošema, co mají rodinu a taky furt zijou, dělají na kariéře, mají kapelu. Jestli to udelal, nevím. Právě, vnímám, že tam jsou dost zarezlý šrouby. Řada z nás taky kompenzovala, než přišli na to, ze to není tím, že byste byli neschopní.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam