• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    Tenhle klub je určený diskusi o poruchách pozornosti, řešení problémů, výměnu zkušeností, atd.
    Laik nechť se zeptá a nejlépe si o tom něco přečte (online jsem toho našel dost, ale většinou anglicky), pokud sem zavítá odborník, budu moc rád za jakékoliv rady a připomínky.

ADD resp. ADHD jsou zkratky pro anglické termíny Attention-Deficit Disorder resp. to samé s "Hyperactivity", dříve se pro toto používalo označení LMD (Lehká Mozková Dysfunkce).

Pokud nevíte o co se jedná, ale zaujalo vás to, zkuste si něco málo přečíst...nechci sem opisovat ani základní popis, protože je toho docela dost, ale následujících pár odkazů by mohlo aspoň pro začátek pomoct:
    Příznaky (symptomy) [anglicky]
    Portál o AD(H)D na about.com [anglicky]
    Wikipedie [česky]
    Wikipedie [anglicky]

http://www.nepozornidospeli.cz/

Průběžně bych chtěl doplňovat odkazy a moudra na nástěnku, ale ne vždy mám čas (a jsem chaotik ;-) ) takže se hlaste o práva pokud se chcete realizovat :-)
    rozbalit záhlaví
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    QUANTI: soukrome tipuju, ze osprchuje jen suplik,ne pradlo. Mne v supliku taky zustava zatvrdly zbytek, i kdyz pouzivam prasku spise malo... to nebude mnozstvim.
    Nemate nejake figle na sve fullHD potomky, aby si uklizeli obleceni driv, nez jim dojde cisty? Idealne bez revu a tak, ja uz jsem v zenu.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    PECA: Soustrast a samozřejmě ano, dědičné to je, bojuju celej život a na dětech už taky vidím patterny, i když to u nás není zdaleka takový, jako třeba u mojí babičky. S práškem mám opačnej problém, poslední dobou mám strach, že už ho dávám spíš homeopatický množství a aby se vůbec něco vypralo, ale jinak mi to přijde jak s cukrem v receptech, doporučený množství je obvykle strašně moc a strašně to pak smrdí 😂 když to sprchuješ, jak to pak vyždímáš?
    PECA
    PECA --- ---
    TL;DR - každej den není posvícení, ale nestěžuju si, taky mám své vady :)

U nás pere spíše žena. Ta (podle mě) dává příliš mnoho prášku. Sypký je potom i na podlaze, nevypláchnuté zbytky zatvrdlé v šuplíku na dávkování a ještě je to namatlaný uvnitř kolem toho šuplíku. Prádlo mi pak smrdí jako drogérie. Tekutý nedělá takový nepořádek kolem, ale smrdí mi to stejně. Pokud pere žena, mám zakázané se jí do toho montovat. Tudíž, když přijdu do koupelny a je dorpáno, tak pouze otevřu pračku, vyčistím zbytky prášku z prostoru dávkovače - pokud už je prádlo vyndané, tak to i pořádně propláchnu sprchou od veškerých zbytků. Mě to totiž dost vadí, jelikož ten prášek postupně rozežere co se dá, už s tím mám zkušeností dost (3. pračka). Na pračce stojí sušička, zpravidla není problém to přeházet do druhého dne usušit. Opět, mě to nedá a alespoň otevřu, vyčistím filtry a vyleju kondenzát, třeba když jdu na záchod. Jinak aktuálně je prádlo 3. den v sušičce a 2. den v pračce (holt na to nebudu sahat, když to mám zakázané).

Pokud peru já, tak se buď kouknu za jak dlouho se to dopere a nastavím si upomínku (ta pračka od LG má na mobil bohužel jenom diagnostiku), nebo jdu do práce či za jinou prací a přeházím to sušit až se dostanu do koupeny po doprání. Vyndat ze sušičky také zvládám, hlavně neřeším co s tím, protože to většinou zase rovnou nosím a roztřídit ponožky a slipy do šuplíku zvládnu. Trička kalhoty taky nežehlíme, maximálně límečky. :)

Horší je myčka. To se musí tak nějak narovnat. A potom zase roztřídit a uklidit co kam patří. Tak tu má na starosti nejmladší dítě (syn), protože starší děti už jsou mimo. Výsledkem je zhusta zaplněný dřez i myčka, otlučené hrnky a věci "věčně" jinde, než mají být. Ale zase chápe, jak ta myčka meje a na rozdíl od ženy nedává věci do myčky přes sebe, v dusledku čehož se neumyjí (nebo mizerně) a chápe, že má nastavit odložený start, aby případně nešly ty spotřebiče najednou, ale ideálně po sobě a maximálně se využila vlastní elektřina z fotovoltaiky. Což naopak nechce vzít za své žena a stěžuje si, že je ta FVE naprd, když ten 2,4 kW střídač neutáhne 8 kW...

Na druhou stranu mám takový bordel v garáži, že se do ní skoro nedá vejít. No ale budu mít půjčenou káru, tak odvozím alespoň to nejhorší a nefunkční (staré vysavače, pračku...) a můj vlastní zbytečný bordel. Zbytek co je táty, to musím nějak s ním, ale to je taky na nějakou telenovelu... Jestli si někdo fakt myslí, že to není dědičný, tak je. Byť tedy pochopitelně "příklady táhnou". Se dětem snažím vysvětlit, ale asi to o moc lepší nebude.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    MAJKA: My máme chytrou od LG a ta nejen že hraje, ale i to pípne na mobilu.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    MART1NKA: Nestává, protože s dětma musím prát aspoň 2x denně 😂
    PAKOBYLKA_
    PAKOBYLKA_ --- ---
    MART1NKA: Vyperu a povesim, obcas je to teda tak tak, ale vsii nez vyperu dalsi. Klidne i nekolikrat zmokne treba. Zrovna mam hromadu na vyprani, hromadu na sebrani, dalsi na zehleni a pres kreslo tricka a saty, co vesim na raminka. Kybl na mokry je plnej suchejch ponozek na uklizeni. Dobry bylo naucit se veset je v paru a hned pro sbirani smotat do klubicka. Hazim tam i spodni pradlo a dalsi veci bez zehleni a to uklizi malej (ponozky, spodni, fcni na kolo, rucnicky maly a tak).
    MAJKA
    MAJKA --- ---
    MART1NKA: Měli jsme pračku co po dopřáno zahrála písničku. Boží funkce. Bohužel ta pračka byla šunt debilni, takže máme moderní, tichou a já Peru průměrně tak 3x prádlo, ano.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    KOIRA: To ja to zlozim az ked sa perie dalsie 🙈
    KOIRA
    KOIRA --- ---
    MART1NKA: Hele pověsim ho obvykle, ale nechápu, že se ani po 14 dnech samo neslozi a nenasklada do skříně.
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    Od te doby co mam pracku se susixkou v jednom se mi to nedeje. Penezenka likes this
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    Inak stáva sa vám, že periete prádlo 3x 3 dni po sebe lebo nie ste schopní ho zavesiť?
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    MART1NKA: pls add me
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    HELA: No my sme vylezli z filologie z Brna a Moravia bola pre väčšinu najpravdepodobnejší zamestnávateľ.
    Ale neviem, na Netflix sa nabiehalo keď v ČR začínali a robili veľké výberko, ale to je 6 rokov. Máme zraz z vysokej za mesiac, spýtam sa.
    Ja som našťastie chytila hyperfokus na programovanie a strašne ma to baví, takže mám o prácu vystarané.
    HELA
    HELA --- ---
    MART1NKA: Já chtěla zkusit překlady pro Harlequin, ale byly tak zoufale placené, že to nebylo perspektivní... Tohle by mě docela zajímalo, nevíš, jak se k tomu dá případně dostat? Díky.
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    ZUZKAOU: Ne, a ty se tak cítíš tak děsně fundovaně a kreditovaná, že volíš před cizím familiérnost?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LWEEK: ano, jsi nejlepší a nejlép informovaný a už prostímě vyfič.
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    ZUZKAOU: Učebnice jsou z principu věci vždy pozadu. Medicína se neučí na vědeckých teoriích, ale na prokázaném a ověřeném konsensu. Jestli si studovala medicínu, tak jsi dost pravděpodobně silně indoktrinovaná, protože hlásat cokoliv co je mimo konsensus je hodně velké špatné. Pro medicínskou praxi to je možná užitečné, ale osobně nemám potřebu se těchto pravidel držet. Celostní medicína, aka "šarlatánství" není žádné ezo. Je to zcela logické rozšíření medicínské praxe a věřím, že se s rozvojem umělé inteligence v medicínském sektoru stane běžným přístupem. Nejde o žádný alternativní zaříkávání. Jde o to léčit podle medicínského konsensu, ale také zjistit co k tomu onemocnění vedlo. Mě to přijde logické. Jestli vám ne, tak ok. Pokud mám chronické onemocnění nebo onemocnění, které se mi často opakuje, tak je asi na místě se ptát co může být zdrojem nebo klíčovým faktorem. To podle mne není žádný Béďa Plamínek styl.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: a ano, v adekvátních případech medikace pomáhá a mnohdy zachrańuje život.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jinak tedy ritalin nikdy nebyl lék první volby (tímto argumentem jaksi ukazuješ že porozumění je kapánek velmi na vodě a proto tě ohromují kecy z toho videa) a překvapvě není to porucha ve smysl duševní či neurologické nemoci. Je to neurodiverzita. A ne to nejsou jen změny jména.

Že a abych byla konkrétní tak třeba toto https://academic.oup.com/book/24517

bohužel není na libgenu.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LWEEK: Pokud věříš tomu co hlásá ten z videa, tak použij google základní učebnice. Hledej spíše mezi anglosaskými zdroji. A neutrácej za zázračné prostředky.
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    ZUZKAOU: A můžeš být konkrétní? Protože mě přijde, že se v oblasti ADHD v kontextu neurovědy na nic podstatného nepřišlo. Stimulanty, které existují na trhu jsou defakto pořád na stejném principu. Nejpoužívanější Ritalin tu je už asi 30 let nebo jak dlouho. Jediné s čím se neustále hýbe je terminologie a klasifikace, což nemá s neurovědou nic společného.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam