• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LWEEK: ano, jsi nejlepší a nejlép informovaný a už prostímě vyfič.
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    ZUZKAOU: Učebnice jsou z principu věci vždy pozadu. Medicína se neučí na vědeckých teoriích, ale na prokázaném a ověřeném konsensu. Jestli si studovala medicínu, tak jsi dost pravděpodobně silně indoktrinovaná, protože hlásat cokoliv co je mimo konsensus je hodně velké špatné. Pro medicínskou praxi to je možná užitečné, ale osobně nemám potřebu se těchto pravidel držet. Celostní medicína, aka "šarlatánství" není žádné ezo. Je to zcela logické rozšíření medicínské praxe a věřím, že se s rozvojem umělé inteligence v medicínském sektoru stane běžným přístupem. Nejde o žádný alternativní zaříkávání. Jde o to léčit podle medicínského konsensu, ale také zjistit co k tomu onemocnění vedlo. Mě to přijde logické. Jestli vám ne, tak ok. Pokud mám chronické onemocnění nebo onemocnění, které se mi často opakuje, tak je asi na místě se ptát co může být zdrojem nebo klíčovým faktorem. To podle mne není žádný Béďa Plamínek styl.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: a ano, v adekvátních případech medikace pomáhá a mnohdy zachrańuje život.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jinak tedy ritalin nikdy nebyl lék první volby (tímto argumentem jaksi ukazuješ že porozumění je kapánek velmi na vodě a proto tě ohromují kecy z toho videa) a překvapvě není to porucha ve smysl duševní či neurologické nemoci. Je to neurodiverzita. A ne to nejsou jen změny jména.

Že a abych byla konkrétní tak třeba toto https://academic.oup.com/book/24517

bohužel není na libgenu.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LWEEK: Pokud věříš tomu co hlásá ten z videa, tak použij google základní učebnice. Hledej spíše mezi anglosaskými zdroji. A neutrácej za zázračné prostředky.
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    ZUZKAOU: A můžeš být konkrétní? Protože mě přijde, že se v oblasti ADHD v kontextu neurovědy na nic podstatného nepřišlo. Stimulanty, které existují na trhu jsou defakto pořád na stejném principu. Nejpoužívanější Ritalin tu je už asi 30 let nebo jak dlouho. Jediné s čím se neustále hýbe je terminologie a klasifikace, což nemá s neurovědou nic společného.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    A nejspíš se Lweek poseere, ale současná adiktologie už je taky dál, než v říši hladových duchů. Což nemění nic na tom že ta kniha je velmi inspirativní.

A furt to nemění nic na tom, že "funkční medicína" jsou šmejdi.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    A překvápko - člověk co promoval v 70. letech a dělal praktika opravdu nemusí rozumět současném výzkumu v oblasti neurověd a nijak to neumenšuje jeho dílo.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LWEEK: ano pdp, díky.

Jinak funkční medicínu prodává ten šmejd z toho videa, ne Gabor Mathe. Ten jen prostě nemá kapacitu na neurovědy a to že jaksi příznaky traumatu a dalších věcí , třeba toho co se nyní označuje jako porucha pozornosti jsou shodné, ale nejsou to ty samé věci.
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    Tak sem opravdu asi nepatřím. Šlapat bez respektu po kreditu někoho v oboru světově uznávaného, a bez nějakých relevantních argumentů, mi přijde docela nekritické.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LWEEK: Gabor Mathe je úctyhodný starý pán, co neví nic o tom, kde je a nebo není současná neurověda. Ty sem postuješ šarlatána farmaceuta, který mele obvylké mubmbo jumbo volvoiny. FUnkční medicína je starej dobrej scam, který jen znásilňuje jazyk vědy, aby prodal více bulshitu.
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    VON_GILOTINE: Nemyslím si, že to je antiscience a ezo. Minimálně Gabor Maté je celkem hodně uznávaná osobnost v oboru medicíny. Konec konců jeho celoživotní práce a výzkum v oblasti traumatu a závislostech byla a jsou velmi podstatné. Nejsem si jistý, podle čeho soudíš že se jedná o ezo bláboly, ale výzkum ADHD je celkem nová záležitost která se má tendenci neustále vyvíjet. Pořád je tam hodně neznámých. Stačí se podívat jak se neustále mění kritéria klasifikace. V oboru medicíny se ví co způsobuje ADHD příznaky a jak je potlačit. Co se ale neví je proč tam ten deficit je. Předpokládalo se, že je vrozený, protože se objevuje většinou už v raném dětství. Nové poznatky a z nich se odvíjející teorie naznačují, že tomu tak není. Chápu, že tu je asi dost traumatizovaných lidí. Vyrůstat a žít s ADHD není žádný med. Ale kvůli tomu tu na sebe nemusíme štěkat, ne?
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    Hele s timhle jdi do auditka deprese, tam je klub mistnich ezo antiscience elit.
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    Tenhle rozhovor je ultra zajímavý! TLDR: ADHD není trvalý stav. Nejde o geneticky vrozenou věc. Genetická výbava ale může hrát roli v náchylnosti. Je to nemoc. Různé poruchy v metabolismu, ovlivňují tvorbu hormonů, což může v extrémním případě způsobovat chronicky různé symptomy, které jsou klasifikované jako ADHD. Jde o komplexní stav, který jde řešit. Tedy léčit.
    Why ADHD Is Not A Psychiatric Disorder Or Brain Disease
    https://www.youtube.com/watch?v=s1t5UrQ672E
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    ZUZKAOU: za sebe zatím můžu říct, že lehčí útlum přichází, ale dá se s tím fungovat. Na ritalinu to bylo opravdu jako náraz do zdi, najednou se mi nechtělo nic než ležet a čučet před sebe.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    ZUZKAOU: Jen pokud mám spánkový dluh, myslím.
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    furt este s tim ritalinem moc nevim. tenhle tyden zkusim brat dvojitou davku. kdyz nevite co ma prijit tak se to spatne nachazi trochu

jediny co vim, je ze dva tri lidi co si ne tak uplne s dovolenim sebrali jednu tabletu tak se tvarili ze to maka jak prase a nechapali ze nic necejtim, well u dont have adhd kriple
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    AXTHEB: a když to přestane fungovat, dorazí ti útlum?
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    ECLECTICA: Já teď, druhý měsíc. Přijde mi, že účinek jedné 18mg Concerty je prakticky shodný s jedním Ritalinem, jen má o hodně pozvolnější nástup a drží to přes půl dne.
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    Celkem zajímavé. Psychoterapeut a doktor Gabor Maté k ADHD.

World Leading Physician View On ADHD: Gabor Mate
    https://www.youtube.com/watch?v=itcD7f0H64A
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam