• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    Tenhle klub je určený diskusi o poruchách pozornosti, řešení problémů, výměnu zkušeností, atd.
    Laik nechť se zeptá a nejlépe si o tom něco přečte (online jsem toho našel dost, ale většinou anglicky), pokud sem zavítá odborník, budu moc rád za jakékoliv rady a připomínky.

ADD resp. ADHD jsou zkratky pro anglické termíny Attention-Deficit Disorder resp. to samé s "Hyperactivity", dříve se pro toto používalo označení LMD (Lehká Mozková Dysfunkce).

Pokud nevíte o co se jedná, ale zaujalo vás to, zkuste si něco málo přečíst...nechci sem opisovat ani základní popis, protože je toho docela dost, ale následujících pár odkazů by mohlo aspoň pro začátek pomoct:
    Příznaky (symptomy) [anglicky]
    Portál o AD(H)D na about.com [anglicky]
    Wikipedie [česky]
    Wikipedie [anglicky]

http://www.nepozornidospeli.cz/

Průběžně bych chtěl doplňovat odkazy a moudra na nástěnku, ale ne vždy mám čas (a jsem chaotik ;-) ) takže se hlaste o práva pokud se chcete realizovat :-)
    rozbalit záhlaví
    WOLFGAR
    WOLFGAR --- ---
    VON_GILOTINE: Ono to take nemusi byt primo z rodice na potomka a samozrejme u tech starsich generaci uz se to vicemene jen odhaduje z toho jaky vime, ze zili zivot takze to neni uplne tak jednoduche posoudit. Ja treba vlastne ani nedokazu posoudit z ktere strany rodiny jsem chytil co, adhd mam diagnostikovane a ted to vypada, ze si pridam i funkcni autismus a na oboji se v obou rodinach rodicu najde jeden az dva pomerne typicke vyskyty. Ale zdroje jsou omezene a dignostika zadna tak uz je to jen takove teoreticke dohadovani. Jestli ve tve rodine nebyl za posledni 4 generace nikdo divny a spolecensky nefunkcni tak to bych rekl, ze uz je vlastne take divne samo o sobe :D

LUKK: K Renkovi chodim a je skvely, i mi to stoji za to dojizdet do Prahy.
    LUKK
    LUKK --- ---
    LUKK: bylo?
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    Já to vezmu opačně, mám ADHD dítě diagnostikovaný ve druhý třídě (úkoly, to bylo peklo horoucí, přinutit ho sedět a psát) a hypoxii neměl diagnostikovanou, Apgar 10-10-10, ale subjektivně mám pocit, že ten úplný závěr porodu trval dlouho, i na mě spěchali, že už by měl ven (i když byl druhorozený, museli mě nakonec nastřihnout, měl děsně velkou hlavu) a že se mu tedy v úplném závěru možná maličko nedostávalo. Neurologicky je v normě, ale třeba mluvení trvalo dlouho, slovní zásobu a další řečové dovednosti "plnil" vždycky na samé spodní hranici normy.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    LUSINDA: a hypoxickej nález je suspektní nebo potvrzený na sonu/MRI?

AD(H)D je záludná tím, že jsou nějaký faktory, o kterých se ví, že jsou rizikový pro rozvoj poruchy, ale proč u jednoho z toho bude těžká ADHD a druhej bude neurotypik, tak to nikdo neví.
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    ahoj, je tu někdo komu se narodilo dítě s hypoxií - jak se u vás adhd projevil a kdy? moje malá je po komplikovaném porodu a dle zkoumání v porodnici neurologem klinicky vpořádku.....alle doktorka mi řekla, že v budoucnu se může adhd projevit.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KOIRA: tak já jsem to kdysi psala, že u těchhle dětí je potřeba najít reálnou baseline a fixovat se na tu (a pokrok od ní), a ne na kalendářní věk:
    [TRISSIE @ AD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez]
    KOIRA
    KOIRA --- ---
    VALOR: nemám teda dite, ale z vlastní zkusenosti tohle není jen o zvládání dělání úkolů ale celkově o delay u vývoje zpracování emocí a v téhle souvislosti i vztazich s lidma. Kdesi jsem videla tabulku, kde add/adhd člověk je v každém věku zhruba o 1/3 pozadu. Ale netýká se to intelektu. Takže klidně zvladne gympl i VŠ (sny rodičů ohroženy nejsou) jen je dobrý chápat, z čeho jsou treba ty "divny"reakce nebo že něco chytryho vymyslí, ale "dodání" bude haprovat, takze to bude delat třeba nadvakrát. Aby vás to nedostavalo do naštvanýho módu a chápala jste, že ten člověk vetsi kapacitu nemá/potrebuje v necem pomoct. Jinak je to cesta k tomu, že si do hlavy naprogramuje "jsem nedostatečný" a to je nastavení, který celkem ruinuje život. Neznamená že není dobry vyžadovat důslednost. Je.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    VALOR: Určitě řešte se školou, měli by mít prostředky nějak mu individuálně pomoct (teoreticky, samozřejmě v praxi to může být horší, ale zkrátka začala bych domluvou ve škole). Režimová opatření jsou taky určitě velká pomoc.
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    VALOR: mě třeba na začátku ve škole učitelka věštila, že se nikdy nenaučím pořádně psát (byla fajn, ale viděla jak píšu jak prase) a to bylo pak ale celkem OK. Nemusel jsem to řešit u svého dítěte, ale tenkrát jsem měl spíš problém, že jsem se nenaučil učit se. Na prvním stupni mi všechno šlo aniž bych se snažil, tak jsem si na to zvykl a pak jsem měl dost problémy.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    VALOR: moc doporučuju tuhle knihu:
    Knihkupectví Luxor – Největší výběr knih v ČR
    https://www.luxor.cz/v/1709907/mame-dite-s-adhd

nemám ji teď u sebe, ale na konci je seznam asi dvanácti bodů, co a jak, přehledně shrnutých. Kdyby nic jiného, tam začít.

AD(H)D skupinu má třeba PPP pro prahu 1,2 a 4, byla mi doporučovaná, ale pro nás je to logisticky neřešitelné: http://www.ppppraha.cz/ppk.aspx

Jinak z praxe, já mám ádéhádě, ale ADD dítě bude benefitovat z téhož - víc než u normálních dětí je potřeba hlídat životosprávu a klidné nerušivé prostředí. Aneb nevyspanej a hladovej, u stolu otočeného do místnosti, na kterém leží x věcí, ti úkoly prostě neudělá, i kdybyste se na hlavu stavěli. Možná blbost, ovšem dopad obrovský jak pro dítě, tak pro dospělého (aneb ne, nedělá to schválně, jen v suboptimálních podmínkách prostě víc nedokáže a ani nemá smysl to v tu chvíli hrotit s nárokama, ve finále selhali rodiče, že se o lepší podmínky nepostarali, a ne dítě, že v nich nedokáže fungovat)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    ALESH: až budeš spát 2h denně, ztratíš 10kg za měsíc a tvůj tep bude lítat mezi 100-120bpm, tak si na mě vzpomeň a vysaď to
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    MARWIN: bral sem stratteru snad 2 roky
    MARWIN
    MARWIN --- ---
    ALESH: nemel jsem silne potize ale za tech par mesicu co jsem to bral jsem 4 noci nespal kvuli zaludecnich kreci, tak jsem doktorku ukecal na Tenex jako alternativu

VON_GILOTINE: non-stimulatny maji ucinek az pri dlouhodobem brani (Tenex pisou minimalne 5 dni) narozdil od stimulatnu ktere jedou okamzite, dobre je delat si denicek, a i se ptat lidi v okoli jestli pozorujou zmenu protoze ta je pomalejsi ( ze stejneho duvodu by melo byt jedno jestli se bere rano nebo vecer, - BALAENA - ikdyz u Strattery si vzpominam, ze jsem po par tydnech poznal kdy ucinek vyprchava, takze asi ne...)
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    ALESH: nevolnost mne os9bne trvala tak 15m cca pul.hodky po spapnuti max davky kazde rano.
    Bohuzel se u me nedostavily ty pozitivni ucinky.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    ALESH: Když kdysi synáček nasazoval stratteru, taky si k ní pořídil všechno, co v příbaláku našel. A dr. tehdy doporučila (a u roběte se osvědčilo) brát ji nějakou dobu večer. že sice ráno by bylo lepší, ale pokud je volba "brát večer a nápor nežádoucích účinků zaspat" anebo "hrozí, že nebude brát vůbec", tak že večer je jasně lepší volba.
    když si to pak sedlo, přešel normálně na ráno (vzal si v pátek večer a pak v neděli ráno, aby ten pokles nevyšel na školní den). asi tak po měsíci? nějak tak
    PECA
    PECA --- ---
    ALESH: Já mám trochu čůrací potíže. A úplně od začátku pocity žízně. Na druhou stranu jsem od mala naučený si na hajzlík sednout, tak to teď jenom dýl trvá. Ale v první chvíli jsem si říkal, že mi zbytněla prostata chtěl jít za obvoďačkou, přece jenom už jsem velkej kluk s padinou na zádech. Pak jsem si znovu četl leták a usoudil, že to koreluje s postupným navýšením dávky a hodil to za hlavu. Když víc piju s míň na to myslím, tak se sice víc nachodím, ale zase je lepší to vyprazdňování, bez takové toho nepříjemného "už fakt musím, ale nejde ono to" pocitu.
    Zbytek funguje dobře. :]
    KOIRA
    KOIRA --- ---
    ALESH: s erekci neporadím, ale je dobrý se předem nasnidat. Ustoupí to a nevolnost trva obvykle tak hodinu. Ale u těch vyssich, když ti to nebude comfy, tak dává smysl se třeba vrátit na předchozí dávku ne treba to hned vysadit. Takhle jsem dospela k tomu, ze nechci mít mořskou nemoc kazdy rano hodinu 30 dní v týdnu.
    ALESH
    ALESH --- ---
    btw. Strattera: Dal jsem si dnes prvni davku a docela sila. Mam ziminici, je mi blbe od zaludku a nemuzu se vycurat :D Erekci jsem jsem jeste nezkousel, ale vypada to, ze mam temer vsehcny vedlejsi ucinky :D
    Je to neco co ustoupi?
    2BFREE
    2BFREE --- ---
    ALESH: Já vím a děkuju :))

Taky vždycky podlehnu nějakýmu novýmu fency motivačnímu / organizačnímu trendu a pak to dopadne jako vždycky. Pak si řeknu jako vždycky „vždyť si to vlastně věděl” a zase se pokorně snažím přinutit se vrátit zpátky do zaběhlých kolejí.

Sice mě to tolik netěší, ale aspoň si nepřipadám (tolik) neschopnej a na konci jsou z toho peníze a ty už se za dopamin proměnit dají. :)
    ALESH
    ALESH --- ---
    2BFREE: ja to myslel spise dobre, ze jako dobra prace :) Ja zkousel na zapisovani veci vse od diaru po X ruznych veci v mobilu. Vlastne mi vse vyhovovalo, ale pak jsem zjitil, ze jsem to treba nekolik mesicu nepouzil :D
    Naposled fungovalo poridit si psaci stroj - psani ukolu i jejich preskrtavani po splneni bylo dost motivujici a zabavny. To mi vydrezelo asi nejdele - tzn cca mesic :)
    2BFREE
    2BFREE --- ---
    ALESH: Vlastně díky :) Víc jak 30 let traumat, práce na sobě, dalších traumat a alespoň k něčemu se dokážu přinutit, když mám „will power“ (staminu - rozumněj hromadu kofeinu a alespoň krapet dopaminu).

No a když se to jednou za čas totálně všechno sesype, mám skvělou a tolerantní ženu a i díky ní mě to štve maximálně do druhého dne. A ten už má svých problémů dost, abych si dovolil řešit včerejší věci, které stejně nezměním…
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam