• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    LEELA88
    LEELA88 --- ---
    ZUZKAOU: Presne. Ja jako adiktolog a terapeut, co se zabejva adhd a autismem (hlavne u zen) musim vysvetlovat lidem, ze adhd a trauma maj holt stejny projevy. Uz nadlidsky vykon je vysvetlil ze nekdo ma adhd, trauma a nedejboze i zavislost. Kdybych to vysvetlovala jen laikum, ale i odbornici vse hazej na trauma. pritom vidim, jak se lidi lepsi, kdyz maji methylfenidat. Jak rychle delaj pokroky...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jinak u Gabora jak ohledně adiktologie, tam poruch pozornost je základní zádrhel že pro devadesátky super, ale jaksi už jsme o třicet let výzkumu a praxe dál
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LWEEK: Ale hovno, respektive sbírka arguemnatcnich faulu. Né se psutis do takovéhle mentální gymnastiky, tak je lepší porozumět tomuy jak něco jako vědecké poznání funguje a nefunguje. A pak ti stačí napsat, že pro popularizaci a selfhelp udělal Gabor spoustu užitečné práce. Nemusíš hi hájit jak Žižka Jana Husa. (Který by o nic takového jako jsou husitské války fakt nestál)
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    PAKOBYLKA_: Jo, nějak to přižíváme a přežijeme. Ale, přijde mi, že to je pro nás náročnější než pro lidi bez ADHD. Jak já, tak manželka dovedeme dát synovi tak max 2 hodiny pozornosti a pak jsme zralý si lehnout do postele a spát. Úplně nás to ždíme na kost. Teď ho dáváme 3dny na půl den do školky a našli jsme si hlídání 2x týdně na 3h. Ale pořád nás to docela slušně ždíme. Po dvou letech toho kdy začal lítat po bytě a fungovat jak funguje, jsme se postupně dopracovali až sem kde mě se objevili ranní úzkosti. Manželka asi zatím dobrý. Ona je totiž ADHD, syn je taky ADHD a já jsem ADD. Možná to že nemám tu hyperaktivní složku mě paradoxně v tomhle případě škodí protože ani nevím jak správně s jeho hyperaktivitou nakládat. Tak se ho snažím spíš tak nějak uklidňovat a trénovat u něj klid. Možná, že to je tak správně a dobře... jen pro mne je to extra vyčerpávající. x)
    PAKOBYLKA_
    PAKOBYLKA_ --- ---
    A treba V risi hladovych duchu mi dalo docela dost odpovedi o my vlastni rodine a vsech tech alkacich a zavislacich na lecich a dalsich vybornych latkach a privedlo me to ke knizce o mezigeneracnim traumatu. Spis se mi nelibi, ze si ho sarlatani berou za svyho a vytrhavaj veci z kontextu.
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    VON_GILOTINE: Věda nezná nic jako pravdu. Jeho poznatky a postřehy z dlouholeté praxe mají úplně stejný význam jako jakýkoliv výzkum. Už jenom protože s tím celkem úspěšně pracuje v jeho vlastní praxi. Nikdy nevíš, kdy dojde k nějakému dalšímu posunu vědění a všechno může být zase úplně jinak. Mudr. Gabor Maté rozhodně není šarlatán, který tahá z lidí peníze a věší jim bulíky na nos. Možná jsou některá jeho tvrzení v rozporu s aktuálním vědeckým konsensem, ale to neznamená, že je úplně mimo. On je praktik. Co říká má ověřené. Člověk se může ptát, jak je tedy možné, že se jeho pozorování z praxe v některých ohledech liší s výzkumem? Asi protože výzkum ADHD ještě nebyl zcela ukončen. Obecně v medicíně jsme jako lidstvo prozkoumali jen špičku ledovce.
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    Neznam a nehodlam to cist, nemam duvod verit lidem co vyvozuji nesmyslne zavery. Nemohu mit duveru v jejich kriticke myslenj.

Plus minus.
    DRABICZ
    DRABICZ --- ---
    Maté bude v Praze (myslím, že jeho knihu zde známe všichni)
    Dr. Gabor Maté & Tamara Strijack Neufeld
    https://www.gabormate.eu/?
    PAKOBYLKA_
    PAKOBYLKA_ --- ---
    LWEEK: Dite, pokud je obecne saturovany a neni to bezna praxe, proste jednou za cas nechat hrat psko, cumet na filmy nebo vyexpedovat k prarodicum. Nedostatek pozornosti, je-li obcasny, zadne trauma nezpusobi. Nehlede na to, ze to dite stejne neda pokoj a tu pozornost si zajisti. Pokud se rodice mezi sebou domluvi a maji kam odjet, muze obcas jeden nekam na den dva zmizet a prostridaji se.
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    Taková otázka. Je tu někdo z páru kde ADHD mají oba rodiče a mají ADHD děti? Asi by se mi hodili nějaký typy jak žít a nehodit si mašli. Jestli máte nějaké typy jak to řešit aby si rodiče mohli dáchnout a dítě nebylo na celý život traumatizovaný tím, že nemá dostatek pozornosti?
    TILIO
    TILIO --- ---
    Rijen je prej ADHD awareness month, rikal nas korporat...
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    Ano
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    Chapu spravne, ze kdyz nekdo po pulce Ritalinu lita jak fretka, tak nejspis nema s metabolismem dopaminu zadnej problem?
    MAJKA
    MAJKA --- ---
    No já na té mluvící části jsem naprosto v pohodě a bez problému. Jde fakt jen o tu "úkolovou" část. A když dostanu úkol na doma, není problém.

Bohužel úkoly jsou v mem oboru na pohovoru velmi časté - demonstruje se na nich způsob přemýšlení a řešení problému. Připravit se na to nejde - každá firma má jiné problémy a situace, které řeší. Skills mám, ale nemám k nim v tu chvíli přístup.
    PAKOBYLKA_
    PAKOBYLKA_ --- ---
    2BFREE: Tohle a to trenovani. Sama se sebou. Sama se zrcadlem. S nekym blizkym. Muj muz me napriklad bajecne pripravil na obhajobu diplomky, ptal se na veci, ktery bych necekala a nakonec to nebylo tak strasny, protoze jsem to cekala horsi. A mela jsem ty odpovedi fakt zautomatizovany. Da se to i s temi pohovory nacvicit. Klidne i v prislusnym obleceni. Prerazit ten program v sobe.
    2BFREE
    2BFREE --- ---
    MAJKA: Dlouhodobe resim jedno trauma z detsvi, ktere se projevuje prave pri pohovorech. Po letech jsem se dopracoval k celkem racionalni uvaze:

Pokud firma radeji hledi na … misto na hodnotu a kvalitu, kterou jim prinasim, pak mame jiny hodnotovy zebricek a drive ci pozdeji by to nefungovalo.

Je to sice o to vic pohovoru, ale uprimne, delat v tak toxicke firme by stejne dlouho neslo.

A nakonec po 15 letech jsem sel pracovat sam na sebe a tento problem se vyresil sam.

Drz se a vaz si se :)
    TILIO
    TILIO --- ---
    MAJKA: To je presne vono, nejak to prostouchnout - a treba by slo prostouchavani adaptovat na pohovory nejak? Ze to clovek bud nejak natrenuje, nebo si v tom udela nejakou strukturu, skoro jak to do list. Kazda uloha (ok mozna krome takovejch tech tezce kreativnich profesi, tam fakt nevim) ma nejakou strukturu, musi se dat nejak rozdelit na mensi jednotky, a tyhle jednotky by pak melo bejt snadnejsi resit. Uznavam ale, ze tady ze me mluvi muj autistickej, systematickej element :))) a na tvou situaci toto muze bejt zcela nepouzitelny.
    MAJKA
    MAJKA --- ---
    TILIO: Díky, no bohužel v mém oboru právě templaty moc nejdou přirpravit. Rozumím, jak to myslíš, třeba na test na VŠ, kde první část byla IQ test, jsem podle mě absolvovala jen díky tomu, že jsem si prostě dva večery předtím dělala IQ testy a nějak "prošťouchla dráty", takže to vyšlo tak nějak hraničně že mě nevyřadili v 1. kole :). Přitom když se dělaly IQ testy na střední tak jako na pohodu, ať si to zkusíme, tak byl výsledek dost jinde.
    MAJKA
    MAJKA --- ---
    LWEEK: Tyjo. To vypada dost pravděpodobně a mimochodem to asi vysvětluje pár dalších záležitostí. KBT na tohle si nějak neumím představit, ale co já vím. V článku zmiňujou medikaci, inu, zapátrám hlouběji, díky za nasměrování.
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    MAJKA: To bude nastopéro Rejection Sensitive Dysphoria. Co vím, tak jediné řešení je kognitivní terapie. Ale bude to tam asi vždycky trochu.

How ADHD Ignites Rejection Sensitive Dysphoria
    https://www.additudemag.com/rejection-sensitive-dysphoria-and-adhd/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam