• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MART1NKA: prováděla jsem takhle dva američany a v pid jsem zaklikla a koupila správné jízdenky, ale pro mimopraažská pásma. Jasně že dorazil revizor. A nejhorší na tom je, že nemohl pokutovat mě, protože já měla kupon.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MART1NKA: ale tak 5 měsíců zadarmo dobrých :D
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    Dnes som dostala v mhd pokutu pretože som evidentne od konca septembra jazdila s prepadnutou lítačkou. Bola by som prisahala, že som si ju kúpila, na čierno nejazdím. Hádajte kto pravdepodobne otvoril appku, naklikal kupón a v polke got distracted a nezaplatil to. Inak si to neviem vysvetliť.
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    SADAKO: drzim pesti, mi nepomohl ani ritalin
    SADAKO
    SADAKO --- ---
    ZUZKAOU: Jojo, Strattera nemusí zabrat a to velmi humorně, nižší než účinná dávka nedělala nic, účinná dávka pouze bolehlav a závratě (pozitivní efekty ve všech případech 0). Takže dostanu Ritalin a uvidím, co bude dělat to, LOL.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    VYHULENY_UFO: Možná je problém v tom, že si k tomu dotazu rovnou přibalil nějaký to vysírání.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    AXTHEB: jj, ta moje je strašně milá, dokonce si dělá psychoterapeutický výcvik, tak hurá, snad konečně budu mít použitelného psychoterapeuta.
    Je to, kromě onkologa (ale ti se furt střídají tak nevím jak to počítat), doktor, ke kterému jsem vydržela chodit nejdýl v kuse a to už je co říct. :)
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    ALONSY: Jo, je to těžké, navázat kontakt s doktorem po takovým výpadku. Mně pomáhá si opakovat, že je to její práce a že potkává mnohem horší případy.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MAR_TINA: Hele testy na pozornost jsou zrovna v tomhle docela vypovídající a klíčová je stejně. anamnéza.

Problemy se soustředěním nemusí znamenat poruchu pozornosti. Váže se to ke spoustě témat. A pokud ti přímo bylo vyšetření v inepu na poruchy pozornosti, tak to fakt není banda neschopných imbecilu.

Jeslti strattera zabere, tak sláva. Ale jako no nezabírá i lidem co mají poruchu pozornosti i viditelnou na EEG.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Musím se té psychiatričce ozvat. Ne že bych byla úplně v prdeli, cítím se poměrně dobře.
    Ale očividně jsem naprosto zmatená a přehlížím naprosto zjevný chyby v práci a ve všem. Zase. Ach jo.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TILIO: tady manželka. Nejsem tak frustrovaná, jako spíš chápající a vidící všechny ty hromady problémů a denní problémů, které má sám se sebou.

Test je děj, který probíhá v cizím prostředí, člověk tam přijde, nemá nic jiného na práci (vypne telefon, nevidí svůj byt s neumytým nádobím, svoji kancelář s prací) a testem ho vede zkušená osoba. Ty podmínky jsou velmi usnadňující pro dospělého, který se naučil soustředit aspoň někdy na něco. Co se pamatuju, byl tam na dvakrát (ten test u Uršuly - pro muže), buď v půlce připadal magistře unavený nebo to trvalo moc dlouho nebo něco.

A pak to vidíš doma, když potřebuje udělat A a cestou ho trefí, B, C, Y, oj Makarena. A tu frustraci a vztek, že neudrží myšlenku "ve městě koupím knedlík, když tam půjdu", ani myšlenku "mám nákupní seznam v telefonu, měl bych se do něj podívat." Já už vím, že se nemám zlobit, že nemáme knedlík, a uvařit brambory.

Nemusí to být ADHD, ale ty jejich testy neodhalily nic u člověka, který má každodenní problémy. Jsem i ochotná na diagnostiku jít s ním, nebo spíš taky a popsat, co celý dny vidím a vnímám, i si to třeba měsíc předem psát, protože jako vyrovnaný neurotypický člověk lépe vnímám a verbalizuju, co vidím.

Navíc za sebe mám pocit, že čím vyšší IQ (a vzdělání a zvyk pracovat s daty nebo hrát hry), tím lépe projde člověk testy, protože i přes potíže to prostě nějak dokáže vyřešit. Pokud je někomu 35 - 40 let, prostě už má nacvičeno, jak něco zvládnout, i když ho to pak vyflusne na tři dny. Já udělám dvouhodinový test přehledem v klidu a pak jdu na kafe a dál do práce. Člověk s problémem ho udělá třeba "obdobně" jako já, po něm se přežere sladkýho, zavolá manželce a 1/4 hodiny nadává do telefonu, další dva dny je unavený a práci skoro dělat nemůže. Ale výsledky se jeví podobné.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    OCTOPUSS: me to pripada naopak jako dobreminena reakce na to, jak se vyrovnat s tim, ze multitasking nezvladas. vedome zuzit okruh cinnosti a ziskat nahled na svoje omezeni je asi zaklad k dalsi praci na sobe v tomto smeru.
    podle me na tebe ufo nemel vubec reafovat, protoze jses znamej internetovej kripl, s velmi nizkou rozlisovaci schopnosti a se sklony k verbalni agresi.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    OCTOPUSS: no jasne, na otazku co teda vlastne od zivota chces, odpovis, ze jsem vysirac a troll. jako okej, tak ja ti k tomu dodam, ze 99.99999% procent zemekoule ma tvoje problemy v prdeli a v prdeli je maji i doktori, za kteryma chodis brecet. protoze ti doktori nemaji na starost jenom tebe, jsi takovej drobecek v celym rohliku, kterej musej kazdej den sezrat.

takze mas vlastne dve moznosti, stezovat si na internetech nebo si najit kneze a chodit pravidelne ke zpovedi. ale svoje problemy si vyresis jenom sam, tim ze na sobe budes pomalu a opakovane pracovat.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    OCTOPUSS: jo, zní to jako úzkost. Nebo stres.
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    MART1NKA: Když mi něco dlouho nejde, a zároveň se na to pokouším soustředit, začne se mi úplně svírat někde v hrudníku. To je taky úzkost? Nikdy jsem nad tím nepřemýšlel, prostě jen nějaký random debilní pocity.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    MART1NKA: To bych mohla taky umřít hlady, no. :D
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    OCTOPUSS: Ja napriklad vobec nepadam do agrese, ale skor do lutosti a smutku. A mavam uzkosti ked omylom dojdem do stadia, ked je toho na mna moc. Co je v pravidelnych intervaloch, pretoze ked sa nic nedeje, tak mam tendence zacinat nove a nove projekty, nez sa z toho zosypem.
    Myslela som si kedysi, ze je to nejaka mania.
    Min rok som chvilku randila s typkom co mal adhd diagnostikovane od detstva a boli sme uplne stejni. Stejne reakce, stejne upadanie do deprese pri neuspechu, stejny casovy optimismus. Akurat ja som schopna vecer zaspat, on skoro nespal.
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    Může mi někdo vysvětlit, proč reaguju na známýho nyxího trolla a vysírače, kterej nemá k tématu podle historie příspěvků v klubu absolutně co říct?
    Jdu si udělat druhý kafe a probrat mozek.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    OCTOPUSS: a ty si napsal variaci na vymluvu. co vlastne teda od zivota chces, kdyz nechces pracovat sam se sebou? zazracnej prasek, kterej ti umozni delat deset veci najednou a jeste je vsechny dodelat?
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    VYHULENY_UFO: Tos právě napsal variaci na "tak se snažte víc".
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam