• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    Tenhle klub je určený diskusi o poruchách pozornosti, řešení problémů, výměnu zkušeností, atd.
    Laik nechť se zeptá a nejlépe si o tom něco přečte (online jsem toho našel dost, ale většinou anglicky), pokud sem zavítá odborník, budu moc rád za jakékoliv rady a připomínky.

ADD resp. ADHD jsou zkratky pro anglické termíny Attention-Deficit Disorder resp. to samé s "Hyperactivity", dříve se pro toto používalo označení LMD (Lehká Mozková Dysfunkce).

Pokud nevíte o co se jedná, ale zaujalo vás to, zkuste si něco málo přečíst...nechci sem opisovat ani základní popis, protože je toho docela dost, ale následujících pár odkazů by mohlo aspoň pro začátek pomoct:
    Příznaky (symptomy) [anglicky]
    Portál o AD(H)D na about.com [anglicky]
    Wikipedie [česky]
    Wikipedie [anglicky]

http://www.nepozornidospeli.cz/

Průběžně bych chtěl doplňovat odkazy a moudra na nástěnku, ale ne vždy mám čas (a jsem chaotik ;-) ) takže se hlaste o práva pokud se chcete realizovat :-)
    rozbalit záhlaví
    DR_NIKITA
    DR_NIKITA --- ---
    OCTOPUSS: To je bohuzel jeden z castych priznaku. Ja to mam teda uplne naopak, usinam uz od odpoledne pokazdy, kdyz si nekde nachvilku sednu, to je teda taky dost neprijemny.. Plus mam hodne zivy sny a ne zrovna hezky, obcas to rozdejchavam jeste hodku po probuzeni.
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    Setkal jste se někdo po Stratteře se zhoršením spaní? Beru ráno, což by nemělo mít vliv, ale poslední měsíc je to fakt krize, a částečně se to překrývá se zvýšením ze 40 na 80.
    KROPUCHA
    KROPUCHA --- ---
    Hurá, dorazil mi dáreček! :)

VITEX
    VITEX --- ---
    A safra! Já sem si dycky myslel že posedla mrška můza a on to byl ten rošťák hyperfocus ...
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Když nemá člověk napsat co hezkýho, nemá psát vůbec.
    Ale u lkd postu, který začíná: "mám oboje, ADD i ADHD a je to super" se ve mně kroutí všechno chutí uvádět věci na pravou míru. Aspoň tady to musím pustit. :D
    PAKOBYLKA_
    PAKOBYLKA_ --- ---
    Hack c. 1 je caj - nap (20-30 mins) - caj. A uhlidat se, abych nesla spat ve 4 rano kvuli hyperfocusu. Hack 2 je to mate, ktery zatim nepotrebuje ten nap. Hack c. 3 je vstavat rano v 5 a ucit se 2 hodiny rano, nikoliv vecer. Tak treba se to nekdy nekomu hodi.
    ALESH
    ALESH --- ---
    ALESH: rika nekdo kdo od rana lezi na gauci pod dekou :D
    ALESH
    ALESH --- ---
    Pripadne si pak uvedomit, nebo nekjam napsat, ze nehorsi je zacit a pak to jde vetsinou samo.
    ALESH
    ALESH --- ---
    MAR_TINA: ja si napriklad jednou stopl, ze vyklidit mycku mi trva v pohodlnem tempu 1:30 a rychle (tzn normalne:) minutu. Od te doby si pokazdy reknu: minutu zivota to prece venovat muzes!. Pripadne pokud se mi nechce, reknu si ze udelam jen jedno patro - ale pokazdy pak vykldim vsechmo :) Za mycku pk muzes dosadit jakykoli ukol.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    ALONSY: Já taky mívám pocit, že mi léky nefungují. Pak si je jednou zapomenu vzít a ještě ten den mi někdo vynadá, že skáču lidem do řeči, nebo udělám nějaký naprostý fuckup. Nebo vůbec nic, protože celý den klikám mezi pěti taby v prohlížeči.
    WOLFGAR
    WOLFGAR --- ---
    Za mate se primlouvam, ale protoze nemam moc rad caje kupuju si mate limonady, na trhu se daji najit i skoro neslazene a vychlazene jsou fajn. Jako se vsim bych pro nejaky vetsi efekt toho do sebe musel naprat hroznou davku a zajistil si tak instantni infarkt, ale u toho mate mam pocit, ze to dela aspon neco a zaroven me to nevysponuje tlak jako energitak.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    PAKOBYLKA_: Mne kafe robi uzkostne spatne, po caji chodim a mluvim, energetak som mala naposledy na vysokej, musela som po nom odist z prace pretoze som nevedela povedat suvislu vetu, tak som bola roztekana. Jedine, co mi funguje docela dobre je mate.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    MAR_TINA: Nechať vo vyhniť tak, že ti hrozia finančné či iné konsekvence.
    Mne trochu pomáha J., ktorá ma príde seřvat. Ale musím sa jej s tým priznať.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Zase. Dělala jsem práci 2,5 hod. jo, občas jsem koukla na nyx, ale žádná velká prokrastinace.
    A jsem schopná vykázat 1:30 a i to mi přijde moc. Proč.

Dělá něco Ritalin? Nevím. První den divnej tlak v hlavě, tak jsem si říkala, supr, funguje. Od pondělí teď prostě tak nějak pracuju. Tak snad jo.
    A nežeru, ale spíš lenosti a "nedostatkem času" než že by nebyl hlad a chuť.
    RANDOM_NIGHT
    RANDOM_NIGHT --- ---
    PAKOBYLKA_: A co maté?
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    Jo a taky tam padla poznámka, že "za nás žiadne ADHD nebolo a jak nám bolo fajn". Lenže keď si spomeniem na základku, tak mne fajn teda rozhodne nebolo. 🙄
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    Sa stále viac presviedčam, že mi hodne pomohlo zistiť, kde je vlastne problém. Jak už viem, prečo som tá "divná" a že je v pohode, keď niečo nezvládam a že môžem kľudne odísť, tak zrazu ide výrazne viac vecí lepšie ako kedysi.

Predstava, že by som pred cca 3 rokmi ustála stretávku so 14 ďalšími ľuďmi, s ktorými so sa roky nevidela, je fakt nereálna. Dnes som to ustála úplne ukážkovo. Aj keď som si potom dala 40 min prechádzku na "rozdýchanie" osamote.
    DR_NIKITA
    DR_NIKITA --- ---
    PAKOBYLKA_: Mě pomáhá cola a většinou k ní zobu ořechy nebo něco takovýho.. Kofein v kávě mi dělá stejné stavy jako Tobě, ale cola má přesně ten efekt co potřebuju)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    PAKOBYLKA_: zkus ovocný džus ředěný vodou
    PAKOBYLKA_
    PAKOBYLKA_ --- ---
    Kafe nemuzu, mam po nem uzkosti a ruzny fyzicky neprijemny stavy a stejne po nem usnu. Po zelenym i po cernym caji usnu. Po guarane cely noci chodim a mluvim, ale rano potrebuju normalne vstat a fungovat. Po kofole usnu. Po energetaku usnu. Co si mam dat, abych se mohla vecer ucit a neusinala jsem? Abych vydrzela do 23. hodiny treba. Je osm, mne padaji oci. Dala jsem si odpoledne caj a hodinu jsem spala. :(
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    A teraz sa tu tocim dokola medzi rozbalovanim veci, vykladanim mycky, kavovarom a hladanim 2 hrnkov. Az mama dojde do kuchyne, tak ju klepne. Mala som robit myslim nieco uplne ine, len moc neviem co.

Uff, nejak ten stres ten chaos strasne zhorsuje.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam