• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    Tenhle klub je určený diskusi o poruchách pozornosti, řešení problémů, výměnu zkušeností, atd.
    Laik nechť se zeptá a nejlépe si o tom něco přečte (online jsem toho našel dost, ale většinou anglicky), pokud sem zavítá odborník, budu moc rád za jakékoliv rady a připomínky.

    ADD resp. ADHD jsou zkratky pro anglické termíny Attention-Deficit Disorder resp. to samé s "Hyperactivity", dříve se pro toto používalo označení LMD (Lehká Mozková Dysfunkce).

    Pokud nevíte o co se jedná, ale zaujalo vás to, zkuste si něco málo přečíst...nechci sem opisovat ani základní popis, protože je toho docela dost, ale následujících pár odkazů by mohlo aspoň pro začátek pomoct:
    Příznaky (symptomy) [anglicky]
    Portál o AD(H)D na about.com [anglicky]
    Wikipedie [česky]
    Wikipedie [anglicky]


    http://www.nepozornidospeli.cz/

    Průběžně bych chtěl doplňovat odkazy a moudra na nástěnku, ale ne vždy mám čas (a jsem chaotik ;-) ) takže se hlaste o práva pokud se chcete realizovat :-)
    rozbalit záhlaví
    PAKOBYLKA_
    PAKOBYLKA_ --- ---
    VON_GILOTINE: Asi pred tydnem jsem se popsala jako zasekany NPCčko řízlý strihorukym Edwardem a dokonce se mi dostalo pochopeni! :D
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    Lidi nejsou ready

    GPy1fp-TXk-AERv7-E
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MART1NKA: jo :)
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    Takto funguju normalni ludia?

    Tj Power | Neuroscientist | Quick way to boost dopamine…👇 Despite the thought of cleaning your home often being annoying. The feeling of finishing it is extremely... | Instagram
    https://www.instagram.com/reel/C7t0VqwsAHU/?igsh=b3I2M3F4YWljcGw=
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    Tak som si dnes zase potvrdila, ze odkedy viem, kde je u mna problem, tak je ten zivot vyrazne lahsi. Bud viem, jak s tym pracovat, alebo ked to nejde, tak sa cez to prenesiem s tym, ze je ok, ze to nie je ok.

    Mali sme teraz stretavku zo strednej. Pred 5 rokmi som nemohla, ale do dnes si pamatam tu spred 10 rokov, jak som tam bola strasne v strese a hodne zufala a chcela zmiznut a uz sa tam nikdy neobjavit. Dnes tych neprijemnych situacii nastalo tiez niekolko, ale so vsetkymi som si nejak poradila a ked uz som nevedela jak, tak som sa proste dvihla a presunula inam. Uplne iny pocit a kludne by som zajtra sla znovu. Ziadne "ani nahodou, ani za 5 rokov". Jako fakt rozdiel milion a jedna.

    Si tak hovorim, jak ten moj zivot mohol prebiehat uplne inac a vyrazne lepsie, vediet to skor ako az po styridsiatke. Ale zas lepsie pozde, ako vobec. :)
    FRAKIRA
    FRAKIRA --- ---
    ALONSY: Momentum?
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Čtvrtý Pomodoro je už vyloženě týrání.

    A mezitím jsem měla pauzu na oběd, jenže to byla ta základní chyba, naprosto mi to odstřelilo i ten zbytek focusu a zóny. Jenže to potřebuju dodělat a i tak to bude zase totálně neúspěšnej den. A ne že bych měla tak velký cíle. Mam cíle, který jsou pro mě většinou v pohodě zvládnutelný (a nic mi není, co by mě mělo brzdit). Realistický a takový, který mi pomůžou nedostat se do průserů. ://

    Jedu teď s rozšířením Forrest, ale to je k ničemu, nevidím to, nevydává to zvuky při práci (jasně, můžu si pustit YT, ale prostě je to další krok a ne, proto funguje to Momentum. Kliknu a jedu).
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    ALONSY: To sa tiez vzdy snazim. Ked to je moc zle, robit aspon tie nedolezite lahke veci, aby som uplne nestala. Akurat teda vcera s tym celodennym cestovanim nebola energia ani na to, az pozde vecer som spravila nejaku drobnost. A dnes sa zase riesia ine surne veci. Takze to vidim tak, ze budem nakoniec pracovat zajtra doobeda a v nedelu vo vlaku.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Já snad budu muset koupit Momentum. To je snad jedinej nástroj na světě, co mi funguje.
    Jenže taky funguje jen když chci.
    A takovejch "jedinejch nástrojů na světě" už tu bylo, že...


    LAUNCHER: Ta představa, že jsem měla období, kdy jsem zvládala "Hubermanových" 90 minut. *Smutně se usmívající smajlík*
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    ALONSY: Jsem vasnivy pomodo fan 😊 kdyztak promin 😊

    1) Chvalim za uprimnost a zes zabojovala 🔝

    2) Narid si tedy kratsi cas prace a/nebo delsi prestavku. Smysl je udelat si cyklus ktery dodrzis. Kdyz bude mirnejsi nez zvladas, vubec nevadi, muzes pretahnout praci, ne naopak. Pochval se pri kazdem dodrzeni / udelej si radost.

    🍅🍅🍅
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Pomodoro.
    Poslední dvě minuty jsem hypnotizovala hory a čas aby už to skončilo. :D
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    ELIZHANNAH: O tom principu "nestimuluje dost, stimuluje až moc" jsem věděla, ale ne o názvu a hlavně o tom, že by na to mohlo něco pomáhat.
    Nojo, meditace. Kde je jim konec. A to mi už tak šly. :)
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    ALONSY: Napadá mě, že by to mohlo souviset s tzv. oknem tolerance. Když máš práce málo, nestimuluje tě to dostatečně, abys to udělala (je toho málo, nehoří to). Když jí máš příliš, taky blbý (moc, hoří). To je prostě stav dysregulace nebo hypoarousal / hyperarousal, ale pokaždé tě to vystřelí z okna tolerance někam, kde nechceš být. Čili by to mohlo řešit popracovat na tom okně tolerance, aby bylo větší a aby tě to do dysregulace nebo do hypo nebo hyper stavů.
    Anebo jsem mimo a je to celé ještě nějak jinak.



    How to Recognize Your Window of Tolerance — Mind My Peelings
    https://www.mindmypeelings.com/blog/window-of-tolerance
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Nejvtipněnjší je, že celej tejden, kdy jsem měla tý práce.. no vlastně reálně akorát, jsem si říkala "makej, dělej, neflákej se, hezky si to odpracuj, příští týden budeš mít rozbitej, něco ti přijde a budeš v háji, MAKEJ."
    No, furt, a furt a furt... A prostě to nešlo, no. Rozhodně ne v potřebném a vytouženém množství. Ale díkybohu se to fakt aspoň podařilo neproflákat na 100 % a nemam těch restů tolik. (To až v pondělí se zblázním :D)
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    ELIZHANNAH:
    ELIZHANNAH: Jasně, no. Jenže ten nedostatek práce taky prostě nefunguje. A myslím, že snad nikdy nikdo nemá práce "tak akorát". Vždy je to málo nebo moc, tak to prostě je. :D

    Jinak hroznou situaci vyřešil telefon od jedné klientky, co ji mam ráda, jestli bych mohla udělat naprosto nedůležitou práci, která vůbec nehoří, na rozdíl od zbytku.. tudíž... dělám aspoň něco. :D
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    ALONSY: nesmíš to nechat nahromadit, pak tě to množství paralyzuje a budeš chtít utéct. Taky to znám...
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    ALONSY: protože overwhelm vede k freeze/flight response
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Celej tejden nedostatek tlaku a poměrně málo práce, k tomu zvladatelný....
    Takže jsem vše odkládala a nic se mi nechtělo.

    Dneska se to začalo hrnout a hromadit.
    Moc práce, nevím kde začít = nutkání vypnout počítač a jít si číst.

    Proč mozku.
    Proč.

    NAŠTĚSTÍ jsem se v tom týdnu donutila dělat "aspoň něco" a neměla jsem žádnej "zero day", ale že by to byla nějaká sláva, to teda nebyla.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    QUANTI: Telefon mam většinu dne úplně v jiný místnosti, u práce je problém prostě... počítač, bez kterýho nejde dělat. :D
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    ALONSY: Ja si to zda sa nadrobila kvoli dnesku. Mala som skoro rano sadat na vlak a cestovat, ale vzhladom na situaciu sa to nekonalo a presuvala som listok na neskorsi. Nepisali nic, ci pojde, alebo jak, takze kopu stresov okolo. Mama este nezvladla pochopit, ze neviem a volala kvoli tomu v najblbsi cas, miesto aby pockala. Tak som vo vlaku vytuhla, nastastie az tesne po jedle. A som uplne mimo. Praca nula, takze snad zajtra/v sobotu. Trochu dufam, ze ked zacnem tou lahkou vecou, tak ma to nakopne na zbytok.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    ALONSY: Odchází mi telefon a úplně vážně uvažuju, že bych nějakou dobu používala hloupej. Pětadvacet let závislosti na internetu je až až.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam