• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    Tenhle klub je určený diskusi o poruchách pozornosti, řešení problémů, výměnu zkušeností, atd.
    Laik nechť se zeptá a nejlépe si o tom něco přečte (online jsem toho našel dost, ale většinou anglicky), pokud sem zavítá odborník, budu moc rád za jakékoliv rady a připomínky.

    ADD resp. ADHD jsou zkratky pro anglické termíny Attention-Deficit Disorder resp. to samé s "Hyperactivity", dříve se pro toto používalo označení LMD (Lehká Mozková Dysfunkce).

    Pokud nevíte o co se jedná, ale zaujalo vás to, zkuste si něco málo přečíst...nechci sem opisovat ani základní popis, protože je toho docela dost, ale následujících pár odkazů by mohlo aspoň pro začátek pomoct:
    Příznaky (symptomy) [anglicky]
    Portál o AD(H)D na about.com [anglicky]
    Wikipedie [česky]
    Wikipedie [anglicky]


    http://www.nepozornidospeli.cz/

    Průběžně bych chtěl doplňovat odkazy a moudra na nástěnku, ale ne vždy mám čas (a jsem chaotik ;-) ) takže se hlaste o práva pokud se chcete realizovat :-)
    rozbalit záhlaví
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    ALONSY: Teď cítím i takový nadšení a zápal. Pro nic konkrétního a rozhodně ne pro tu práci co mam dělat, ale kdybych se na něco TEĎ začla soustředit, co chci aby mě (zase) bavilo, asi by to fungovalo.
    Asi s tím Ritalinem budu experimentovat víc a nejen kvůli práci, ale zkusím si vypěstovat návyk na nějakej užitečnej koníček. :D
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    ALONSY: Osvědčilo se mi: Wallpaper nebo fyzická fotka s cílem. První krok teda vybrat správný cíl, ten musí být nejméně SMART. Všechno to jsou jednak drobné cíle a druhák po cestě za větším cílem.

    První drobný task chci mít hotový každý prac den nejpozději v 09:00. Pak se uvidí, ale začátek takhle.

    SMART criteria - Wikipedia
    https://en.m.wikipedia.org/wiki/SMART_criteria
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Přála bych si nadšení nebo hyperfocus do něčeho.
    Už tak rok mě nic nenadchlo ani na těch mých pár chvilek. :(
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    Zvladate nejak udrziavat nabite veci, co nosite u seba? Ak hej tak ako?

    Vzdy pridem na to, ze sa to vybilo, az ked to potrebujem. Jo, mam sice u seba vacsinou aj powerbanku, ale aj ta byva dost casto prazdna.

    Idem do prace, chcela som si pustit zbytok audioknihy, ale sluchatka chcipnu hned po par minutach. Tak ze si pustim aspon hudbu priamo do sluchadla. No, tam tiez baterka zda sa umrela, aj ked pri zapnuti pred pol hodinou bola este ok. Mavam v batohu nahradne baterky, ale dnes tam nie su. Kde skoncili, netusim. Snad budu aspon tie nahradne v praci. Vcera som po dlhej dobe mala moznost na vacsiu prechadzku, tak ze zapnem sledovanie trasy. Hodinky hlasia, ze chcu aktualizovat GPS, tak pustam apku a v tom momente mi hodinky chcipnu. A vobec neviem, ze by predtym varovali na slabu baterku. A tak je to stale dokola, so vsetkym. Musim priznat, ze to je miestami fakt otravne.
    VITEX
    VITEX --- ---
    MART1NKA: Škoda že jsis neužila ty vzácné chvíle klidu bez televize ... Btw, na pc jde taky koukat na filmy :)
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    LAUNCHER: Po druhom rozobrati gauca bol najdeny v podrucke. :(
    Ja sa potrebujem vyspat tiez. Cim som unavenejsia, tym menej viem kam pokladam veci.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    MART1NKA: Kup si druhý a nestresuj se.

    Mám 2 patra a sklep, tady se ztrácí i větší věci, buď v klidu a měj se ráda 🙏
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    Stratila som v 3+kk byte ovladac na telku. Naposledy viden vcera vecer. Je to tragedia, vobec neviem co mam robit. Uz tu hodinu chodim a hladam. V chladnicke nie je.
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    ELLIE: Ja bola vzdy ta divna, ale nepamatam si, ze by sa to akokolvek v okoli riesilo. Uplne neviem, ci s tym chcem potom vyliezt, az bude casom papier. S ADHD som si ista na 99,99%, u autismu mam dost velke podozrenie. Jako vie to par blizkych ludi, zbytok som zatial neriesila.

    Ono ked vam na astmu, co mate roky (bola aj oficialne liecena), niekto povie, ze by ste potrebovali psychiatria, bo si to vymyslate, tak sa vam s horsimi vecami moc "chvalit" nechce.
    ELLIE
    ELLIE --- ---
    Moje okolí se po mém oficiálním výsledku testů tváří hlavně jako "to dává úplně smysl".
    Občas mám i pocit, že lidem jakoby dává smysl, proč jsem je vždycky trochu srala 🤣 Se svým pravděpodobným autismem ještě o to víc.
    PAKOBYLKA_
    PAKOBYLKA_ --- ---
    VON_GILOTINE: Asi pred tydnem jsem se popsala jako zasekany NPCčko řízlý strihorukym Edwardem a dokonce se mi dostalo pochopeni! :D
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    Tak mi zrazu po vyse 2 hodinach prislo divne, ze pekarna vobec nepiska. A aj ten chleba by uz mal predsa voniat po byte. Mno, pekarna v kuchyni otvorena, nasypala som tam len zmes a odisla. Ani voda, ani kvasnice sa tam uz nedostali. Esteze ma byt az na ranajky. :)

    Inac som sa nedavno priznala niekomu s ADHD a prekvapivo dobre to bolo prijate. Zrovna od toho cloveka by som cakala nejake pripomienky, ale tvaril sa skor, ze mi v tom fandi. Mile to bolo. Obzvlast potom, co furt pocuvam rozne narazky jak to je teraz modne a cele nezmysel. A to este bez toho, aby okolie vobec vedelo, ze "to" maju zrovna pred sebou.
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    Lidi nejsou ready

    GPy1fp-TXk-AERv7-E
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MART1NKA: jo :)
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    Takto funguju normalni ludia?

    Tj Power | Neuroscientist | Quick way to boost dopamine…👇 Despite the thought of cleaning your home often being annoying. The feeling of finishing it is extremely... | Instagram
    https://www.instagram.com/reel/C7t0VqwsAHU/?igsh=b3I2M3F4YWljcGw=
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    Tak som si dnes zase potvrdila, ze odkedy viem, kde je u mna problem, tak je ten zivot vyrazne lahsi. Bud viem, jak s tym pracovat, alebo ked to nejde, tak sa cez to prenesiem s tym, ze je ok, ze to nie je ok.

    Mali sme teraz stretavku zo strednej. Pred 5 rokmi som nemohla, ale do dnes si pamatam tu spred 10 rokov, jak som tam bola strasne v strese a hodne zufala a chcela zmiznut a uz sa tam nikdy neobjavit. Dnes tych neprijemnych situacii nastalo tiez niekolko, ale so vsetkymi som si nejak poradila a ked uz som nevedela jak, tak som sa proste dvihla a presunula inam. Uplne iny pocit a kludne by som zajtra sla znovu. Ziadne "ani nahodou, ani za 5 rokov". Jako fakt rozdiel milion a jedna.

    Si tak hovorim, jak ten moj zivot mohol prebiehat uplne inac a vyrazne lepsie, vediet to skor ako az po styridsiatke. Ale zas lepsie pozde, ako vobec. :)
    FRAKIRA
    FRAKIRA --- ---
    ALONSY: Momentum?
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Čtvrtý Pomodoro je už vyloženě týrání.

    A mezitím jsem měla pauzu na oběd, jenže to byla ta základní chyba, naprosto mi to odstřelilo i ten zbytek focusu a zóny. Jenže to potřebuju dodělat a i tak to bude zase totálně neúspěšnej den. A ne že bych měla tak velký cíle. Mam cíle, který jsou pro mě většinou v pohodě zvládnutelný (a nic mi není, co by mě mělo brzdit). Realistický a takový, který mi pomůžou nedostat se do průserů. ://

    Jedu teď s rozšířením Forrest, ale to je k ničemu, nevidím to, nevydává to zvuky při práci (jasně, můžu si pustit YT, ale prostě je to další krok a ne, proto funguje to Momentum. Kliknu a jedu).
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    ALONSY: To sa tiez vzdy snazim. Ked to je moc zle, robit aspon tie nedolezite lahke veci, aby som uplne nestala. Akurat teda vcera s tym celodennym cestovanim nebola energia ani na to, az pozde vecer som spravila nejaku drobnost. A dnes sa zase riesia ine surne veci. Takze to vidim tak, ze budem nakoniec pracovat zajtra doobeda a v nedelu vo vlaku.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Já snad budu muset koupit Momentum. To je snad jedinej nástroj na světě, co mi funguje.
    Jenže taky funguje jen když chci.
    A takovejch "jedinejch nástrojů na světě" už tu bylo, že...


    LAUNCHER: Ta představa, že jsem měla období, kdy jsem zvládala "Hubermanových" 90 minut. *Smutně se usmívající smajlík*
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    ALONSY: Jsem vasnivy pomodo fan 😊 kdyztak promin 😊

    1) Chvalim za uprimnost a zes zabojovala 🔝

    2) Narid si tedy kratsi cas prace a/nebo delsi prestavku. Smysl je udelat si cyklus ktery dodrzis. Kdyz bude mirnejsi nez zvladas, vubec nevadi, muzes pretahnout praci, ne naopak. Pochval se pri kazdem dodrzeni / udelej si radost.

    🍅🍅🍅
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Pomodoro.
    Poslední dvě minuty jsem hypnotizovala hory a čas aby už to skončilo. :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam