• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    IOM_NUKSO: plus ze stresu.
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    PAKOBYLKA_: jj presne tohle. Ale tady lidi si nemyslim, ze to berou jako lol, ale proste nekdo muze delat z komara somara. Kdo dneska s temi mobily neni roztekanej, to je naprosto bezna vec dneska.
    PAKOBYLKA_
    PAKOBYLKA_ --- ---
    QUANTI: Mozna to zkusit mimo Prahu? Ja mela stesti, ze moje psychiatra, k niz jsem chodila s depresema a ocd se specializovala na adhd a sama to nejak vyvodila a pak jsem prosla jeste diagnostikou. Ale jezdila jsem z Ostravy do Opavy a bylo to jeste dost dlouho pred covidem. Sehnat psycholozku pro syna uz byl ukol na zhruba 2 roky, u me kdysi stacily 2 telefonaty. Kdyz jsme resili synovy mandle/ocni, sli jsme rovnou cestou najit lekare mimo Ostravu pres stranky pojistovny a kontaktovat je. (Okolni mensi mesta.) Povedlo se. Maji kratsi cekaci lhuty, nemivaji poradniky.

    Jinak ja vzdycky lidem rikam, at neresi zapominani, zapomina kazdej. Ale kdyz clovek nedokaze jen tak prepnout mezi ukoly, k rozdelany praci se vratit, odejde uprostred myti nadobi presazovat kytky, protoze impuls, ma potize s ocnim kontaktem a spankem a casem (casovej odhad, casova slepota) a mel to jiz v detstvi, pak to MUZE byt voditko a meli by se potkat s odbornikem. Znam lidi, kteri tvrdi, jak jsou strasne adhd, ale jen kecaj. Ze jim asi vic projde cekaj, nevim? (Coz kdyby meli od mala, vedeli by, ze jim projde leda houbeles, akorat budou dostavat zjebano za kazdej dalsi zapomenutej penal, upominky za nezaplaceny ucty a nebude to zadny “haha, I am soooo adhd, lol”.)
    TILIO
    TILIO --- ---
    LAUNCHER: Na debilni system ti nepomuze zmenit doktora :(
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    IOM_NUKSO: Ja ale nepisala, ze mam diagnozu, ale podozrienie (uz viac krat, myslim tu) a len som sa pytala, ci to moze suvisiet. Nic viac.
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    TILIO: to ja ale s nima souhlasim, treba to nejsou jen "tezky" formy, ale tak to proste vypada a ostatni lidi, co maj naznaky, tak to neni diagnoza, ale prakticky norma, jak pise Trissie.
    LAUNCHER: nechodim jsem, jen nejak nahodou to je casto v novych, ja zas odlezu. Jsem v jine psycho diskusi a teda tam by mi taky vadilo, kdyby nekdo psal, jak ma psychozu a pritom ani nebyl u psychiatra.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    LAUNCHER: * Psychiatričky samozřejmě. Sorry, ráno 🙄
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    TILIO: Změnit doktora? Já viz níže.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    VON_GILOTINE: Kolik jsi pls dával čeho? Při medikaci zcela bez zlepšení, nebo málo, nebo ještě horší?
    TILIO
    TILIO --- ---
    IOM_NUKSO: Ano. U nas se rika, ze diagnoza je privilege. 2-3 roky waiting list na specialistu, a to musis uz pred tim presvedcit jednoho doktora, ze te tam ma odreferovat. Coz muze bejt docela tezky. Napr. kdyz jsi zenska, tak autismus ani ADHD nemas, protoze to maj prece jenom kluci / muzi, zejo, pripadne kdyz uz je ti treba 35+ a nejak ses za ty roky naucila fungovat, tak to taky znamena ze ti nic neni. Ochota diagnostikovat u ADHD cokoli jinyho nez tezky formy nulova, protoze "s ADHD muzes mit pristup ke stimulantum" (dr mi na ferovku rekl, ze pokud jsem neudelala neco fakt brutalniho, jako napr. nezpusobila z nepozornosti vaznou nehodu, tak bez sance). Asi nemusim pokracovat, ze ne... :((
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    IOM_NUKSO: ADHD mám diagnostikované. V dospělosti od (úžasné) místní psycholožky.

    Diskuze se mi tu líbí, různí lidé, různé strasti a radosti. Nerozumím proč Tí vadí, že jsou tu prispevky.

    Když Ti to tu vadí, nabízí se možnost sem nechodit / a nebo si založit diskuzi vlastní, jinou. To nemyslím zle, sám jsem to na Nyxu jednou udělal ohledně jiného tématu a ohledně druhého jsem board převzal a vyčistil (dle světonázoru většiny toho boardu, netuším jestli lepšího nebo horšího než ti druzí). Jedna i druhá skupina má klid.
    WOLFGAR
    WOLFGAR --- ---
    IOM_NUKSO: Je tam prekryv s ADHD to je jedna vec, nicmene uz jsem tu zminoval, ze v cechach se vetsinou cokoli jineho nez tezke formy nediagnostikuje a strka se to pod ADHD, protoze lecba je vicemene stejna, ale bez omezeni prav a svobod se kteryma se v CR diagnoza autismu poji. Ano je to outdated jako prase a pochazi to z dob, kdy se diagnostikovaly jen ty nejtezssi pripady, ale aktualne to tak proste je. Chces prijit o ridicak, pripadne i profesak nebo to mit v kazdem posudku pro budouci zamestnavatele atd.? Nejspis ne.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    IOM_NUKSO: naopak, mezi "normálními psychiatry" jich část na ADHD v dospělosti nevěří, protože z toho se vyroste. To už spíš budou věřit na autismus.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    IOM_NUKSO: mne treba prijde skoda, kdyz si nekdo mysli, ze je "divnej" kvuli necemu, co se deje / zazivaji i "normalni" lidi. Ze pak treba se stydi za neco, cim by se jeho "normalni" kamarad/kolega pochlubil jako "hahaha, tomu neuverite, co se mi stalo / co jsem udelal", a nikdo by se na nej kvuli tomu nekoukal divne.
    Nikdo nechce byt "the odd one out", a tak mnohokrat vsichni v obavach mlci o tomtez.
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    SHARKIE: kazdej ne-debil obycejny psychiatr te minimalne muze vyvest z omylu nebo rict, ze ma pochybnost a muzes resit nekde dal.
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    IOM_NUKSO: Keby bolo kam.. sorry, uz koncim.
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    Ja treba ze seznamu autistickych traitu mam snad 80%, ale jasne mi bylo receno, ze autismus nemam. Lip se s tim pak zije, kdyz vite ten pravej duvod.
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    TILIO: Jj, cedulky striham hned (ked nezabudnem), aj take tie dlhe tenke snurky na zavesenie ci na co su. A taky mi vadi urcita dlzka rukavov. Resp kombinacia sirky a dlzky a bohvie coho este, ked su nejak "nespravne" okolo zapastia. Popisat to neviem, ale nedavno som nad tym zrovna rozmyslala, preco su niektore ok a niektore neznesiem.

    Dost dlhych rukavov potom hlavne v zime vyhrnam, ked koncia nespravne. Raz som si omylom v secondhande kupila sveter, co ma rukavy volne a kusok pod lakte, takze sa k zapastiam ani nedostane a je jeden z mojich najmilejsich. :)
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    Varuji, jdu buzerovat. To je fakt tak tezky ziskat tu dg, ze tady spousta lidi zasira diskusi svymi "priznaky" bez diagnozy? Mne to treba hrozne vadi, kdyz se nekdo sam zdiagnostikujee a pak hleda v kazdy bezny kravine priznak. Jdete k psychiatrovi, i normalni psychiatr by mel mit povedomi minimalne o ad(h)d, s autismem to bude asi horsi.
    TILIO
    TILIO --- ---
    SHARKIE: Krome dotyku, vadi ti taky treba nektery latky (kdyz skrabou...), strihy, cedulky na obleceni apod.? Ted myslim jestli vadi vic nez "normalnim" lidem.

    Pokud smyslovej vjem vadi zejmena v momente, kdy je smyslovejch vjemu uz i tak moc (svetlo, hluk, ...), tak to zni jako urcitej autistickej trait. Ale kdo vi, cely je to spektrum, zejo.


    Jinak za sebe musim rict, ze jeste mnohem vic nez nevyzadany dotyky omylem mi vadi, kdyz na me nekdo sahne schvalne. Napr. v metru a tramvaji se mne to stavalo, a zejmena teda od chlapu - proste se snazite vyhnout nebo nevim a typek "ztrati trpelivost" a odstrci vas. To bych se posrala. Nesahej kokote na cizi lidi 😖
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam