• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    TILIO
    TILIO --- ---
    QUANTI: Presne tak!

Hledej dal. Vim, ze je to narocny, ale - second opinion, nebo hledej co je to jestli ne ADHD. Zaver "jsem proste dementni" je chybnej, nenech se do nej natlacit. Jsme s tebou! :)
    TILIO
    TILIO --- ---
    IOM_NUKSO: Myslim ze to pochazi z nekolika aspektu, to zpochybnovani:
    - my vime, ze je neco spatne, nekam jdeme, snazime se resit, ale na zaklade nejakyho testu nam reknou "nic vam neni" a tim to konci - zadna dalsi pomoc, zadnej dalsi engagement, zadny hledani alternativni diagnozy, i kdyz je fakt neco obektivne spatne
    - testy jsou zhusta vysoce pochybny, napr. kdyz ti predlozi test v podstate pro chlapy, ale ty jsi zenska, neubranis se jisty neduvere, ze vedi, co delaj
    - ne kazdej doktor se vzdelava - nektery si furt myslej, co slyseli na skole pred xx lety, napr. ze autismus maj jen chlapci - ach jo
    - dokrorskej pocit ze vedi vsecko nejlip, i kdyz te znaj 5 min a ty sama se sebou zijes 24/7
    - nekdy totalne zkratkovity uvazovani a pochybna logika, takze jim treba reknes "na testy mam hyperfokus, ale na nic jinyho to nefunguje" a oni reknou ze to je jasny, pritom z toho neplyne nic - kdyz mam 99 problemu, ale 1 umim vyresit, neznamena to, ze tech 99 problemu se muze ignorovat

Atd., atp. Spousta z nas tohle zna i z normalniho sveta (napr. job interview... reknes jednu vec a zamestnavatel hned usoudi neco co ty vis, ze je uplne mimo, ale proste prilezitost uz je pryc) a jsme na to ponekud precitliveli.

A jasne, jsou doktori, co znaj svoji praci excelentne. Ale kde jsou kdyz je potrebujeme? 😭
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    TRAFO: I anamnéza a diskuse, dlužno říct, že jsem už z ní měla pocit, že paní doktorka případy jako já nediagnostikuje. Zase: tím ji nechci osočovat z misdiagnózy nebo že je nějak zaujatá. Čistě přemýšlím, jestli je validní říct a vyhodnotit, že když se dokážu soustředit na test, ADHD to být nemůže, protože ti by se soustředit nevydrželi. A jako doopravdy nad tím přemýšlím, ne ve smyslu "myslím, že to tak nebude". Mně přijde, když si den předtím tisknu papíry a celou dobu na ně myslím, a pak při odchodu totální blackout a nezájem... a podobných situací desítky denně... jako docela velkej doklad, že je něco blbě. Vůlí to neutáhnu, jen šťastnou náhodou, když si náhodou vzpomenu, najdu to v diáři nebo mi někdo připomene. Takže mě prostě překvapilo zjištění, že to ADHD není. Asi teda fakt demence. Nebo už nevím.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    IOM_NUKSO: Dostala jsem testy. Testy doktorka vyhodnotila. Nepochybuju, že je vyhodnotila dobře, tedy že kdybych v nich neskórovala, tak to poukazuje na poruchu pozornosti. Jen jsem si doteď myslela, že schopnost soustředit se pár minut v kuse na jeden test (a pak na jinej) nutně nedokladuje schopnost soustředit se na život, abych tak řekla.
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    QUANTI: nevim no, premyslela jsem tak, ze to je tak zjednodusenej argument, ze by bylo velmi tezky ho nevyvratit, pokud by nebyl pravdivy.. a ze snad tak blbej byt nekdo v te profesi nemuze.
    TRAFO
    TRAFO --- ---
    QUANTI: A dostala jsi jen test nebo proběhla nějaká diskuze?
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    TRAFO: ordinace klinického psychologa na pojišťovnu? nenech se vysmát. doporučila mi terapii a na povzdech, že nevím, kde nějakou sehnat, se zasmála, že jo, že to je těžký.
    TRAFO
    TRAFO --- ---
    QUANTI: A poslali tě na ty osobnostní testy?
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    IOM_NUKSO: já to nezpochybňuju, přijala jsem to. Ale přijde mi to divný, že by se člověk s ADHD neuměl soustředit nikdy na nic, to je všechno. Já mám na testy hyperfocus a vím to o sobě. Ale tak asi to tak je, no.
    DICK85
    DICK85 --- ---
    Po pravidelném čteni toho to auditka, sem s dovolením vložím jeden obrázek. Snad to nikoho nepohorší.

PAKOBYLKA_
    PAKOBYLKA_ --- ---
    PAKOBYLKA_: To zni divne, ze je mi lito, ze to nevyslo. Ale chapeme se? Ze jo?
    PAKOBYLKA_
    PAKOBYLKA_ --- ---
    QUANTI: Mne kdysi rikali, nebo teda mame o mne, ze jsem labilni, uzkostliva, precitlivela a kdesi cosi. Pak nekde nekdo mavnul lehkou mozkovou dysfunkci a jelo se dal. Nez me pustili na papiry, ptali se na detstvi. Dneska jsem mnohem vic kompenzovana, az tak, ze obcas dokazu neodejit od rozdelany prace protoze impuls zaveli. Pak dve noci poradne nesoim a ohlala, deji se veci. Nase mama, ultimatni sprtka. Jsem si jista, ze je na spektru jeste dal nez ja. Moje dite zase nemuze o asi 4 body do Menzy. Je pomalej. Peclivej az tak, ze mu to zere cas a tim prej i IQ body. Tabulky. Nevim, co rict. Zalezi asi, na co ten papir clovek potrebuje. Ja to chtela pro sebe. Abych pod vsema tema nalepkama nasla sama sebe. A abych si dokazala, ze nejsem hloupa, ale jen jina. V tom mi to pomohlo, odrazila jsem se a za tech asi 7 let jsem se posunula az hanebne. A presto jsem porad jelito! Je mi lito, ze to nevyslo. Mozna bych sla jinam, ale to uz je na tvym zvazeni.
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    Ja bych to nezpochybnovala, to je cesta do pekla, kdyz se uz neveri ani vysledku specializovanyho testu primo na ADHD. Kdyby to prohodil jen obyc psychiatr v ramci 10 minutove konzultace, nereknu. Roztekanost je soucasti mnoha diagnoz a jinych poruch nebo i dusledek zivotnich okolnosti (pretizeni, deti, stres, prace).
    UNUX
    UNUX --- ---
    Mám pozdě diagnistikovaný ADHD v dospělosti.
    TILIO
    TILIO --- ---
    QUANTI: Fascinujici. To ti teda moc nepomohli. Jestli on ten test nebyl nejakej divnej... nebo spis ty lidi co ho vyhodnocovali.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    (Zrovna dneska ráno jsem doprovázela dceru na odjezd na adaptační kurz na nové škole. Co jsem zapomněla doma? Bezinfekčnost a další papíry, bez kterých by ji nepustili do autobusu. Naštěstí jsme jely s velkou rezervou a vzpomněla jsem si "už" na první stanici v MHD. Jestli nemám ADHD, tak jsem prostě jen dementní.)
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    QUANTI: Se taky bojím, že mi řeknou, že jsem prostě odjakživa línej lempl. 🙃
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    TILIO: Ne, a já byla tak nějak konsternovaná, že jsem se nezeptala. Nejspíš myslela zkrátka roztěkanou a úzkostnou osobnost.
    ELLIE
    ELLIE --- ---
    Nějaký MBTI šlendrián! Stojím si za tím, že Quanti je One Of Us ;)
    TILIO
    TILIO --- ---
    QUANTI: A tim mysleli co? Rozvedli to nejak, ten typ osobnosti?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam