• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    TRAFO
    TRAFO --- ---
    QUANTI: Šel bych někam jinam. O to víc jestli v tobě vzbuzovala takové pocity.
    Jsou doktoři a doktoři. Souhlasím s tím co napsala Tilio, hlavně s tou částí o vzdělávání.
    Ani placená péče není zárukou toho, že doktor bude profesionál. Je to jak s řemeslníkama :D
    Osobně jsme měl na paní doktorku velké štěstí. Nepíše jen recepty, ale pomáhá. Když mě posílala na testy, aby měla druhý názor, tak k doktorům co se specializují na dospělé. Když mi doporučovala terapie, tak mi rovnou vytiskla seznam těch, kteří mají volné kapacity na pojišťovnu a zakroužkovala mi ty u kterých si myslela, že pro mě budou nejlepší. Zdravotní péče je u nás sice dostupná, ale člověk se v tom objemu musí pohrabat, aby našel někoho kdo mu opravdu pomůže, ale i na pojišťovnu je to reálné. Držím ti place :)
    PAKOBYLKA_
    PAKOBYLKA_ --- ---
    TILIO: Ja uz nemam disregard rules, nejsem prvni modrej radek a misto calm jsem spis rezignovana, jinak nejak sedi vsechno ostatni, zalezi na okolnostech.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    Rudou stránku znám taky velmi dobře. Modrou občas, když se zadaří.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TILIO: znám jednoho rudo rudeho :/ a trpí tím.
    ELLIE
    ELLIE --- ---
    TILIO: Já toho mám hodně z té modré části, ale ne pořád. Co rozhodně nejsem je energická, vtipná, nadšená, life of the party :)))
    MORKANT
    MORKANT --- ---
    TILIO: Za mě je modrá dobrej den, a červená špatnej. Běžný dny jsou nějak namíchaný...
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    TILIO: Hezky popsáno!

K doktorům obecně mám takový přístup - důvěřuj, ale když se ti něco nezdá, sháněj second opinion. Protože přesně, jsou doktoři zaseklí někde ve svém a nemusejí mít pravdu, to jsem zažila hodněkrát a u nejrůznějších specializací.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TILIO: muž je ADHD a většinu svých tendencí přetvořil v něco konstruktivního. Díky hyperfocusu a perfekcionismu ví, že on to blbě nedělá, takže může s klidem z chyb obviňovat ostatní :-) Jen to "calm" mu ve stresových situacích teda nejde a nedokáže operativně přehazovat priority oproti "obvyklému nejlepšímu postupu".

jestli za pomoci psychologa a rodinné terapie dokážeme syna dostat taky do tohohle stavu, budu to považovat za hodně velký úspěch!
    TILIO
    TILIO --- ---
    Znate nekdo nekoho "adapted" z tohodle obrazku?

Ja bych hrozne chtela bejt to modry, ale (blames others!) NT spolecnost mi to neumoznuje 😭😭😭
    TILIO
    TILIO --- ---
    QUANTI: Presne tak!

Hledej dal. Vim, ze je to narocny, ale - second opinion, nebo hledej co je to jestli ne ADHD. Zaver "jsem proste dementni" je chybnej, nenech se do nej natlacit. Jsme s tebou! :)
    TILIO
    TILIO --- ---
    IOM_NUKSO: Myslim ze to pochazi z nekolika aspektu, to zpochybnovani:
    - my vime, ze je neco spatne, nekam jdeme, snazime se resit, ale na zaklade nejakyho testu nam reknou "nic vam neni" a tim to konci - zadna dalsi pomoc, zadnej dalsi engagement, zadny hledani alternativni diagnozy, i kdyz je fakt neco obektivne spatne
    - testy jsou zhusta vysoce pochybny, napr. kdyz ti predlozi test v podstate pro chlapy, ale ty jsi zenska, neubranis se jisty neduvere, ze vedi, co delaj
    - ne kazdej doktor se vzdelava - nektery si furt myslej, co slyseli na skole pred xx lety, napr. ze autismus maj jen chlapci - ach jo
    - dokrorskej pocit ze vedi vsecko nejlip, i kdyz te znaj 5 min a ty sama se sebou zijes 24/7
    - nekdy totalne zkratkovity uvazovani a pochybna logika, takze jim treba reknes "na testy mam hyperfokus, ale na nic jinyho to nefunguje" a oni reknou ze to je jasny, pritom z toho neplyne nic - kdyz mam 99 problemu, ale 1 umim vyresit, neznamena to, ze tech 99 problemu se muze ignorovat

Atd., atp. Spousta z nas tohle zna i z normalniho sveta (napr. job interview... reknes jednu vec a zamestnavatel hned usoudi neco co ty vis, ze je uplne mimo, ale proste prilezitost uz je pryc) a jsme na to ponekud precitliveli.

A jasne, jsou doktori, co znaj svoji praci excelentne. Ale kde jsou kdyz je potrebujeme? 😭
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    TRAFO: I anamnéza a diskuse, dlužno říct, že jsem už z ní měla pocit, že paní doktorka případy jako já nediagnostikuje. Zase: tím ji nechci osočovat z misdiagnózy nebo že je nějak zaujatá. Čistě přemýšlím, jestli je validní říct a vyhodnotit, že když se dokážu soustředit na test, ADHD to být nemůže, protože ti by se soustředit nevydrželi. A jako doopravdy nad tím přemýšlím, ne ve smyslu "myslím, že to tak nebude". Mně přijde, když si den předtím tisknu papíry a celou dobu na ně myslím, a pak při odchodu totální blackout a nezájem... a podobných situací desítky denně... jako docela velkej doklad, že je něco blbě. Vůlí to neutáhnu, jen šťastnou náhodou, když si náhodou vzpomenu, najdu to v diáři nebo mi někdo připomene. Takže mě prostě překvapilo zjištění, že to ADHD není. Asi teda fakt demence. Nebo už nevím.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    IOM_NUKSO: Dostala jsem testy. Testy doktorka vyhodnotila. Nepochybuju, že je vyhodnotila dobře, tedy že kdybych v nich neskórovala, tak to poukazuje na poruchu pozornosti. Jen jsem si doteď myslela, že schopnost soustředit se pár minut v kuse na jeden test (a pak na jinej) nutně nedokladuje schopnost soustředit se na život, abych tak řekla.
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    QUANTI: nevim no, premyslela jsem tak, ze to je tak zjednodusenej argument, ze by bylo velmi tezky ho nevyvratit, pokud by nebyl pravdivy.. a ze snad tak blbej byt nekdo v te profesi nemuze.
    TRAFO
    TRAFO --- ---
    QUANTI: A dostala jsi jen test nebo proběhla nějaká diskuze?
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    TRAFO: ordinace klinického psychologa na pojišťovnu? nenech se vysmát. doporučila mi terapii a na povzdech, že nevím, kde nějakou sehnat, se zasmála, že jo, že to je těžký.
    TRAFO
    TRAFO --- ---
    QUANTI: A poslali tě na ty osobnostní testy?
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    IOM_NUKSO: já to nezpochybňuju, přijala jsem to. Ale přijde mi to divný, že by se člověk s ADHD neuměl soustředit nikdy na nic, to je všechno. Já mám na testy hyperfocus a vím to o sobě. Ale tak asi to tak je, no.
    DICK85
    DICK85 --- ---
    Po pravidelném čteni toho to auditka, sem s dovolením vložím jeden obrázek. Snad to nikoho nepohorší.

PAKOBYLKA_
    PAKOBYLKA_ --- ---
    PAKOBYLKA_: To zni divne, ze je mi lito, ze to nevyslo. Ale chapeme se? Ze jo?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam