• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    Tenhle klub je určený diskusi o poruchách pozornosti, řešení problémů, výměnu zkušeností, atd.
    Laik nechť se zeptá a nejlépe si o tom něco přečte (online jsem toho našel dost, ale většinou anglicky), pokud sem zavítá odborník, budu moc rád za jakékoliv rady a připomínky.

ADD resp. ADHD jsou zkratky pro anglické termíny Attention-Deficit Disorder resp. to samé s "Hyperactivity", dříve se pro toto používalo označení LMD (Lehká Mozková Dysfunkce).

Pokud nevíte o co se jedná, ale zaujalo vás to, zkuste si něco málo přečíst...nechci sem opisovat ani základní popis, protože je toho docela dost, ale následujících pár odkazů by mohlo aspoň pro začátek pomoct:
    Příznaky (symptomy) [anglicky]
    Portál o AD(H)D na about.com [anglicky]
    Wikipedie [česky]
    Wikipedie [anglicky]

http://www.nepozornidospeli.cz/

Průběžně bych chtěl doplňovat odkazy a moudra na nástěnku, ale ne vždy mám čas (a jsem chaotik ;-) ) takže se hlaste o práva pokud se chcete realizovat :-)
    rozbalit záhlaví
    DRABICZ
    DRABICZ --- ---
    BOD: nápodobně, nicméně mne trochu uklidňuje, že jeho obor jsou psychopaté, čímž mířím tím, jako by se očař vyjádřil k problematice třeba gynekologie...
    BOD
    BOD --- ---
    Sem ho měl za jednoho z těch rozumnějších, tohle je hodně smutný
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    ECLECTICA: Honzák, další žoviální rádobymoudrý stařík. Ať už jdou do háje všichni.
    TILIO
    TILIO --- ---
    ECLECTICA: Neresit... dyt je to nejaky ezo riznuty kecama typu "kdyz ja byl mladej, tak jsme chodili 10km do skoly bosi ve snehu"... Ostatne neni to ten, co se nechal tuhle slyset, ze chlapi maji osukat co se necha a zensky maj bejt v kuchyni? (nemuzu dohledat ten blbej vyrok presne, sakra)
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    Mám chuť být sprostá.

x.com
    https://x.com/jakubhorakcom/status/1856307569117077623
    jakub horak
    @jakubhorakcom
    "Vynálezce ADHD svěřil na smrtelné posteli, že si půl příznaků vymyslel, aby prodávali ritalin. (...) Když já jsem se učil, tak existoval pouze jeden autista v Anglii, dneska nepotkáte dítě které by nebylo autista," pokračuje Radkin Honzák v kritice 🔥http://herohero.co/jakubhorak
    PAKOBYLKA_
    PAKOBYLKA_ --- ---
    Hedvika Jakešová (@nejenojidle_) • Instagram photos and videos
    https://www.instagram.com/nejenojidle_?igsh=ZDNlZDc0MzIxNw==
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    PAKOBYLKA_: a dáš sem prosím odkaz na IG té poradkyně?
    PAKOBYLKA_
    PAKOBYLKA_ --- ---
    BOD: Zalezi asi na doktorovi. Ja mu rekla, ze jsem rozbita po ppp a potrebuju se dat dohromady. Udelal testy na vsechno mozny (B12, horcik) a nevim, zda se to dela bezne. Dali jsme pul roku, neco jsem dohnala stravou, neco ne. To jsem suplementovala (neco stale supl.) a pak jsem byla po 2 letech na kontrolni odber. Mne osobne nejvic pomohlo zelezo, zinek a horcik + samozrejme uprava (navyseni vlastne) stravy a spanek. Ted po letech zacinam zvolna zase cvicit (zadne drama, hubnout je nezadouci). Sleduju jednu vyzivovou na IG, tak vim, co brat rano a co vecer a hlidam si, at to nezaleju necim nevhodnym. Piju hodne cernyho caje a ten by mi “deaktivoval” zelezo treba. Strilet to naslepo je podle myho spis horsi nez lepsi. Nejtezsi je pro me pestrost (jsem schopna jist denne to samy dokola roky a roky) a nezapominat se najist (blby, ale je to tak). Pomaha teda i skolni jidelna. Vari dobre, chodim denne a vecere doma zvladame dobre. Snidat musim, abych neomdlela nekde cestou. Svaciny jsou horsi, nestihnu, zapomenu ji doma… pak dopoledne nebo do vecere hladovim, coz bych nemela (ale tak zase tohle je individualni).
    BOD
    BOD --- ---
    DR_NIKITA: Jak to děláte s diagnostikou?

Krevní testy přes praktického? Tam mám dojem že moc nechtějí/otravuji je/berou to za zbytečné. Chtěl bych něco kde si se mnou pak sednou třeba na 20 minut a vysvětlí mi výsledky, příp i nějaké jiné testy než krev protože se z ní k hromadě mikronutrientů zas tak moc nepozná (prý, nejsem expert).

Si říkám že by to bylo ideální dobou v kombinaci s nějakým dlouhodobým výživovým poradenstvím, ale nemám na nikoho žádné pozitivní reference. Budu rád za tip/referenci na kohokoliv, ideálně Brno ale klidně bych už i dojížděl.
    MARWIN
    MARWIN --- ---
    DR_NIKITA
    DR_NIKITA --- ---
    UNREALONE: Tohle znam, musim rict, ze mi na to hodne pomohlo zacit brat naloz vitaminu. Nechala jsem si udelat diagnostiku toho, co mi chybi a dle instrukci zacala zobat horcik, zinek, zelezo, probiotika, ashwagandu a melatonin kdyz mam horsi spaci obdobi. Citim se fyzicky o moc lip, i ted, kdy jsem mela vicemene nejstresovejsi obdobi v roce jsem vse zvladla levou zadni s usmevem v ksichte) Doporucuji vyzkouset)
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    Za ty roky co žiju v chaosu, tak jsem se v tom plus mínus naučil chodit. Někdy se ale dostanu do stavu, kdy mi je fyzicky nedobře...možná i z toho stresu z věcí, které nezvládám. Já teda plus mínus věci zvládám, ale když vím že musím zařídit/zvládnout hodně důležitých věcí zároveň, tak mě to pak zahltí a vystresuje a nějakou dobu je mi pak prostě blbě ať se děje co se děje. Možná nějaká chemická nerovnováha nevím. Dost mě to štve.
    WRNQ
    WRNQ --- ---
    TRAFO: Já ji beru už několik měsíců. Primárně teda kvůli hladině kortizolu, měla by na to mít příznivý vliv. Ze začátku jsem měla pocit, že jsem víc v klidu, mám víc energie, ale teď nějak nevím.
    ELLIE
    ELLIE --- ---
    Já si můžu dát jen jedno kafe denně, vždycky v 10.30. Jinak večer neusnu :D
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    TRAFO: Momentálně ashwagandhu nějakou dobu zkouším, a jediný co jí jsem ochoten připsat jako plus je, že si žena mnohem víc chválí postkoitální pozornost. Ale může to být jen náhodná korelace.
    TRAFO
    TRAFO --- ---
    UNREALONE: Já to jedu právě v tandemu káva a čaj. Kávu na pocit/dopamin a čaj na inhibitory tyrosinu. Den začínám filtrem, než to uvařím dávám protein, pak vypiju filtr + černý čaj. Pak navazují zeleným pro víc teinu a inhibitorů. Když to opadne a nemůžu se zase soustředit, tak vařím oolongy opět pro víc teinu a inhibitorů.

Zkoušel jsem suplementovat i L-tyrosine solo a za mě to můžu všem, co nic neberou, doporučit. Akorát u mě se to pak trochu tlouklo s tím množstvím koffeinu/teinu co do sebe za den dostanu, tak si teď dávám pauzu a uvidím jestli na to někdy navážu.

Byla mi doporučena i ashwagandha. Viděl jsem na ni hodně pozitivních referencí. Nemá s ní někdo z vás zkušenost?
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    Já jak kdy. Mám rád i sypané čaje, sice teda v malém množství z gaiwanu, ale když jsem si k tomu v práci ještě dal jedno dvě espressa, tak jsem měl občas dost ošklivé stavy a večer pak nemohl usnout. Jednu dobu jsem taky pil pravidelně ráno půl litru zeleného čaje za studena a s tím jsem pak musel přestat, protože mě to začalo dělat blbě na žaludek. Nevím jestli jsem si trochu na ty stimulanty zvykl nebo se mi s přibývajícími roky nějak změnila chemie v těle, ale teď si dávám většinou ráno zelený čaj, odpo filtr kafe a třeba ještě černý čaj a asi dobrý.
    TRAFO
    TRAFO --- ---
    Add kofein. Já jsem z teamu “more espresso less depresso”. Bez kávy nedám ani ránu. A spíš mě uklidňuje než stimuluje.
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    Věčně chodím po bytě a v každé ruce mám několik věcí, které chci uklidit / zahodit / přemístit. Každá sice patří jinam, ale přece se nebudu vracet. Jenže pak se stejně vracím, protože zapomenu co mám v ruce, kam s tím jdu a co s tím chci udělat :-D
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    KOTENCE: když se nad tím zamýšlím, tak asi odpočívám méně než bych měl. Na druhou stranu mám hroznej problém ráno vstát z postele i když si říkám, že už bych měl začít pracovat...což zase souvisí s tím, že chodím pozdě spát protože je tolik věcí které chci dělat

Občas ale musím prostě vypnout a pak třeba den vynechám všechny ty věci, které jindy prostě musím dělat místo abych odpočíval.

Někdy když si uvědomím, že jsem unavený, tak si třeba po práci dám půl hodinky odpočinku / powernap, ale ne moc často.

Bojuju s tím, že "tolik věcí a tak málo času" :D
    ELLIE
    ELLIE --- ---
    KOTENCE: Těžko. Velmi málokdy. Spíš taky jedu na kafe. Bezcílné scrollování youtubem neberu jako odpočinek. Občas se dostanu na nějaký yoga retreat nebo solo hike, tak tam ve volném čase jen tak čučím do krajiny a s nikým se nebavím. Ráda chodím do sauny, opět sama, bez komunikace, ale protože jsem strašně špatná na to se odhodlat někam vypravit, tak se mi to daří jen příležitostně. Prostě pro mě je skutečný odpočinek jen samota (nebo jedna dobrá kamarádka s sebou) a mám přitom rodinu, puberťáka a školačku.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam