• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    Tenhle klub je určený diskusi o poruchách pozornosti, řešení problémů, výměnu zkušeností, atd.
    Laik nechť se zeptá a nejlépe si o tom něco přečte (online jsem toho našel dost, ale většinou anglicky), pokud sem zavítá odborník, budu moc rád za jakékoliv rady a připomínky.

ADD resp. ADHD jsou zkratky pro anglické termíny Attention-Deficit Disorder resp. to samé s "Hyperactivity", dříve se pro toto používalo označení LMD (Lehká Mozková Dysfunkce).

Pokud nevíte o co se jedná, ale zaujalo vás to, zkuste si něco málo přečíst...nechci sem opisovat ani základní popis, protože je toho docela dost, ale následujících pár odkazů by mohlo aspoň pro začátek pomoct:
    Příznaky (symptomy) [anglicky]
    Portál o AD(H)D na about.com [anglicky]
    Wikipedie [česky]
    Wikipedie [anglicky]

http://www.nepozornidospeli.cz/

Průběžně bych chtěl doplňovat odkazy a moudra na nástěnku, ale ne vždy mám čas (a jsem chaotik ;-) ) takže se hlaste o práva pokud se chcete realizovat :-)
    rozbalit záhlaví
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    ELLIE: Nemusí ve smyslu přestane to být závažné/poznatelné.
    KIA
    KIA --- ---
    ELLIE: Z vícero zdrojů jsem četla, že občas děti přestanou vykazovat “příznaky” ADHD.
    Potom je jen otázkou, jestli se v dospělosti někdy objeví zas a nebo ne. Ale když ty zdroje shrnu, tak to bylo cca 65% plus ( někde bylo uvedeno 60, někde přes 80) buď ADHD má a nebo se jim ty projevy časem vrátí.
    Ergo kladívko, dřív byl rozšířený názor, že to zmizí, ale pomalu se to vyvrací.
    ELLIE
    ELLIE --- ---
    AXTHEB: Nemusí...? Není to neurologický? Já právě myslela, že toho se, stejně jako autismu, nezbavíš 🤔 Jen se to naučíš v dospělosti kompenzovat.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    MARKYSHA: Může. nemusí.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    Ahoj pokud mi diagnostikovali ADHD v dětství, znamená to, že jí mám i v dospělosti?
    PAKOBYLKA_
    PAKOBYLKA_ --- ---
    TILIO: Horsi by bylo se s nima dohadovat. Kdyz to jde, vysvetlujeme (nejen ja, tata nekdy vezme argument od meho muze a ode me ne). Kdyz to nejde, vybusna temata obchazime a naucila jsem se neslyset. Musela bych je pak vzit naplocho mecem. Hlavne tu vesnickou cast rodiny.
    TILIO
    TILIO --- ---
    PAKOBYLKA_: Obdivuju, ze na to mas nervy, energii a trpelivost (to myslim zcela neironicky!)
    TILIO
    TILIO --- ---
    BOD: Jak presne je myslenej ten svet, kde muzeme bejt cimkoli? Tenhle vyrok me jakoby dost drazdi, protoze ja urcite nemuzu bejt sama sebou a taky nemuzu bejt cimkoli. Navic nemuzu ani naplnit svuj potencial, napr. proto, ze vsecko je kalibrovany na NTs, takze v testech jakyhokoli razeni pravidelne naprosto propadam (disproporcne; jsem mozna blba a neschopna, ale zdaleka ne az takhle moc). Nebo je tim mysleny, ze muzu bejt nonbinary queer goth (napr.)?

Jinak by me zajimal, jestli treba tvoje nonbinarita nejak interaguje s ND? Nebo proste nejaky sirsi pozorovani, zkusenosti. Pokud se ti o tom teda chce psat, samozrejme. (Jsem taky nebinarni a na tuhle otazku vlastne nevim odpoved!)
    PAKOBYLKA_
    PAKOBYLKA_ --- ---
    TILIO: Kdyz clovek vytrva a neustale opakuje totez, jako kolovratek, casem se u nekoho vysledky dostavi. V moji rodine rodice slyset, natoz menit, nic nechcou. Z mamy, ktera me ucila toleranci, je nepritel Ukrajincu a je to zcela vliv jejiho muze. Naproti tomu tata po par letech zacal pripoustet, ze Babis asi nebude uplne dobra volba. Ale jsou to hodiny a hodiny myho casu. Stejne ale cte jen Blesk a Seznam, takze zmena je velmi nepatrna. Ale ja to nevzdam. Proste vysvetluju, nabizim pohled z jineho uhlu, nenutim, podsouvam nenapadne a jsem jak kolovratek. A obcas (casto tbh) citim beznadej, ale stejne… “oni” nevi, nemaji souvislosti, nerozumi (plus/anebo nechteji).
    TILIO
    TILIO --- ---
    ECLECTICA: Jjj, ale to by se clovek musel vysirat fakt nad kazdym druhym vyrokem... exponovany lidi ti na kazdou druhou kravinu reknou, ze dotycnej by "mel navstivit psychiatra", a muzem to rozsirit, casual rasismus a sexismus v cesky spolecnosti jede na vysoky obratky a kdejakej samozvanej psycholpg / sociolog ti vysvetli jak ty genderovy role jsou "prirozeny" a "mates deti", kdyz je neobliknes do ruzovy nebo modry, cirkev ti bude tlacit, ze Istanbulska dohoda = koncentraky pro kazdyho, kdo nema rad trans lidi, mit sex s opilou zenou v bezvedomi je podle internetu vtipny, zeme je placata, climate change neexistuje (...) a vsichni americky cernosi jsou stejne kriminalnici a ten Floyd ukradl cigarety! Etc. etc. etc., podobny reci vede pomalu kazdej druhej, politici, lidi kterejm verejnost nasloucha, veri jim, nasleduje je. 🤷‍♀️

(Mam k tomu rozpolcenej vztah tbh - na jednu stranu je potreba to challengovat, na druhou stranu je to totalni boj s vetrnejma mlejnama, kterej me stoji cas, usili a znacnej stres, takze to delat chci a zaroven nechci a vlastne nevim, jak se k tomu postavit. Anyway...)
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    DRABICZ: …nebo zubař, že 😁
    DRABICZ
    DRABICZ --- ---
    BOD: nápodobně, nicméně mne trochu uklidňuje, že jeho obor jsou psychopaté, čímž mířím tím, jako by se očař vyjádřil k problematice třeba gynekologie...
    BOD
    BOD --- ---
    Čteme ten s přítelkyní Dost dobře nenormální, můj báječný život s autismem a ADHD, je to celkem brakový román místy, ale zase jsou tam části co stojí za to. Nejsem si stoprocentně jistý ale myslím že následující citaci mám z něj.
    "Ve světě kde můžeme být čímkoliv, můžeme být sami sebou."

Dá se to vyložit více způsoby a přijde mi že i to hledání sebe sama a experimentování v tom (myslím teď spíš na tu zmíněnou queerness) mi přijde potřebné. Možná kvůli tomu normativnímu tlaku ze všech stran, že člověk už ani neví co je on a co sady převzatých rolí a pravidel, možná v některých směrech je potřeba něco vnitřně/sociálně/.. prožít abychom věděli co jsme zač. Když na diagnostiku přijde člověk se 100% zapnutým highmaskingem je větší pravděpodobnost že odejde jako NT bych řekl.

Se sebe diagnostikou a tím jak je to trendy (matně tuším co se v tomto ohledu děje na tiktoku a ani nechci vědět víc) mám mega problém, IMHO mi to i trochu šlape do mého vlastního bolavého příběhu, mám trochu náběh k 'za nás to bylo stigma a právo na sebeurčení i možnost v tom být jakkoliv respektovaný a moct dýchat stál nekonečno práce, v podstatě jsem to o sobě nemohl ani říct většinu života a teď je to módní nálepka pro kdekoho (jak streameři používají "to bylo autistický" nebo "asi jsem mel záchvat autismu")'.
    Zároveň dělám s lidmi a vím že diagnostika je dost problém i ve velkých městech natož na malých. V Brně máme expertku na ADHD která u mě diagnostikovala i autismus už někdy 2016 tuším, čili 2 roky po tom co tahle komorbidita začala být vůbec legální, z ostatních zkušeností mám dojem že je v podstatě osvícená. Tahle skvělá paní podle všeho odmítá klientky, bere asi jen lidi co působí jako cis muži, což je možná daný tím že si nechce přidělávat práci a dělat špatné diagnostiky, protože fem/nonbi highmasking atp. Zároveň já jsem nebirnarní as fuck a diagnostiku mi udělala skvěle, informaci o nebinaritě jsem jí nesdělil protože mi to nepřišlo důležité (jiné bohužel ano, mikrodose LSD místo antidepresiv např., takže mě má za feťáka v podstatě). Ale stejně to že bere (asi) jen cis týpky vyzní hrozně a řada lidí nemá kam na diagnostiku reálně jít, resp. od doporučených odborníků s kapacitou a údajně se téma věnujícím uslyší věci typu 'to má každý', 'zaměřte se na problém s matkou', 'vy jste určitě normální, nemusíte se bát'. Třeba moje ex i současná partnerka jsou podle sebediagnostiky i okolí jasné audhd ale nemohou se k diagnostice dostat.
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    Ale imho je pravda nekde mezi, ono opravdu je ted trochu v trendu sebediagnoza adhd, autismus, lgbtq a i ruzne dalsi. Ne vsichni ty lidi to doopravdy maji, ale zaroven v minulosti to bylo prehlizeno/poddiagnostikovano.
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    ECLECTICA: tak ten prvni koment, co se mne ukazuje to vystihl cely: Lidi, co byli ve svym case kapacity, by meli umet rozpoznat, ze jim ujizdi vlak, a uz jen odpocivat na vejminku, nez sirit bludy. "za myho mladi to nebylo, proto je to ted nesmysl" Fuck this.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    TILIO: Ta diskuse je obecně dost vychýlená. To, že se takhle vyjadřuje člověk, kterého má spousta lidí za autoritu, vnímám jako velký průšvih.
    BOD
    BOD --- ---
    Sem ho měl za jednoho z těch rozumnějších, tohle je hodně smutný
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    ECLECTICA: Honzák, další žoviální rádobymoudrý stařík. Ať už jdou do háje všichni.
    TILIO
    TILIO --- ---
    ECLECTICA: Neresit... dyt je to nejaky ezo riznuty kecama typu "kdyz ja byl mladej, tak jsme chodili 10km do skoly bosi ve snehu"... Ostatne neni to ten, co se nechal tuhle slyset, ze chlapi maji osukat co se necha a zensky maj bejt v kuchyni? (nemuzu dohledat ten blbej vyrok presne, sakra)
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    Mám chuť být sprostá.

x.com
    https://x.com/jakubhorakcom/status/1856307569117077623
    jakub horak
    @jakubhorakcom
    "Vynálezce ADHD svěřil na smrtelné posteli, že si půl příznaků vymyslel, aby prodávali ritalin. (...) Když já jsem se učil, tak existoval pouze jeden autista v Anglii, dneska nepotkáte dítě které by nebylo autista," pokračuje Radkin Honzák v kritice 🔥http://herohero.co/jakubhorak
    PAKOBYLKA_
    PAKOBYLKA_ --- ---
    Hedvika Jakešová (@nejenojidle_) • Instagram photos and videos
    https://www.instagram.com/nejenojidle_?igsh=ZDNlZDc0MzIxNw==
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    PAKOBYLKA_: a dáš sem prosím odkaz na IG té poradkyně?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam