• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    DRABICZ
    DRABICZ --- ---
    KIA: to je ještě ze soudnictví Rakousko-Uherského aparátu, tak nějak česky pošvejkované a zlidovělé (ergo=lat. tedy, a poté následovalo bouchnutí kladívka vynášející rozsudek). Pořád čekám na to eurokladívko :D
    KIA
    KIA --- ---
    OCTOPUSS: Pardon, to se u nás říká jako něco ve smyslu : tudíž! A shrnutí. Nebo pro shrnutí věci. Nebo třeba suma sumárum ?
    :)
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    KIA: Co je to "ergo kladívko"?...
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    KIA: Tiez to kedysi mali len chlapecci a vyrastali z toho.
    BOD
    BOD --- ---
    TILIO: Zkusím dohledat a odpovím na obé
    KIA
    KIA --- ---
    ELLIE: Z vícero zdrojů jsem četla, že občas děti přestanou vykazovat “příznaky” ADHD.
    Potom je jen otázkou, jestli se v dospělosti někdy objeví zas a nebo ne. Ale když ty zdroje shrnu, tak to bylo cca 65% plus ( někde bylo uvedeno 60, někde přes 80) buď ADHD má a nebo se jim ty projevy časem vrátí.
    Ergo kladívko, dřív byl rozšířený názor, že to zmizí, ale pomalu se to vyvrací.
    ELLIE
    ELLIE --- ---
    AXTHEB: Nemusí...? Není to neurologický? Já právě myslela, že toho se, stejně jako autismu, nezbavíš 🤔 Jen se to naučíš v dospělosti kompenzovat.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    MARKYSHA: Může. nemusí.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    Ahoj pokud mi diagnostikovali ADHD v dětství, znamená to, že jí mám i v dospělosti?
    PAKOBYLKA_
    PAKOBYLKA_ --- ---
    TILIO: Horsi by bylo se s nima dohadovat. Kdyz to jde, vysvetlujeme (nejen ja, tata nekdy vezme argument od meho muze a ode me ne). Kdyz to nejde, vybusna temata obchazime a naucila jsem se neslyset. Musela bych je pak vzit naplocho mecem. Hlavne tu vesnickou cast rodiny.
    TILIO
    TILIO --- ---
    PAKOBYLKA_: Obdivuju, ze na to mas nervy, energii a trpelivost (to myslim zcela neironicky!)
    TILIO
    TILIO --- ---
    BOD: Jak presne je myslenej ten svet, kde muzeme bejt cimkoli? Tenhle vyrok me jakoby dost drazdi, protoze ja urcite nemuzu bejt sama sebou a taky nemuzu bejt cimkoli. Navic nemuzu ani naplnit svuj potencial, napr. proto, ze vsecko je kalibrovany na NTs, takze v testech jakyhokoli razeni pravidelne naprosto propadam (disproporcne; jsem mozna blba a neschopna, ale zdaleka ne az takhle moc). Nebo je tim mysleny, ze muzu bejt nonbinary queer goth (napr.)?

Jinak by me zajimal, jestli treba tvoje nonbinarita nejak interaguje s ND? Nebo proste nejaky sirsi pozorovani, zkusenosti. Pokud se ti o tom teda chce psat, samozrejme. (Jsem taky nebinarni a na tuhle otazku vlastne nevim odpoved!)
    PAKOBYLKA_
    PAKOBYLKA_ --- ---
    TILIO: Kdyz clovek vytrva a neustale opakuje totez, jako kolovratek, casem se u nekoho vysledky dostavi. V moji rodine rodice slyset, natoz menit, nic nechcou. Z mamy, ktera me ucila toleranci, je nepritel Ukrajincu a je to zcela vliv jejiho muze. Naproti tomu tata po par letech zacal pripoustet, ze Babis asi nebude uplne dobra volba. Ale jsou to hodiny a hodiny myho casu. Stejne ale cte jen Blesk a Seznam, takze zmena je velmi nepatrna. Ale ja to nevzdam. Proste vysvetluju, nabizim pohled z jineho uhlu, nenutim, podsouvam nenapadne a jsem jak kolovratek. A obcas (casto tbh) citim beznadej, ale stejne… “oni” nevi, nemaji souvislosti, nerozumi (plus/anebo nechteji).
    TILIO
    TILIO --- ---
    ECLECTICA: Jjj, ale to by se clovek musel vysirat fakt nad kazdym druhym vyrokem... exponovany lidi ti na kazdou druhou kravinu reknou, ze dotycnej by "mel navstivit psychiatra", a muzem to rozsirit, casual rasismus a sexismus v cesky spolecnosti jede na vysoky obratky a kdejakej samozvanej psycholpg / sociolog ti vysvetli jak ty genderovy role jsou "prirozeny" a "mates deti", kdyz je neobliknes do ruzovy nebo modry, cirkev ti bude tlacit, ze Istanbulska dohoda = koncentraky pro kazdyho, kdo nema rad trans lidi, mit sex s opilou zenou v bezvedomi je podle internetu vtipny, zeme je placata, climate change neexistuje (...) a vsichni americky cernosi jsou stejne kriminalnici a ten Floyd ukradl cigarety! Etc. etc. etc., podobny reci vede pomalu kazdej druhej, politici, lidi kterejm verejnost nasloucha, veri jim, nasleduje je. 🤷‍♀️

(Mam k tomu rozpolcenej vztah tbh - na jednu stranu je potreba to challengovat, na druhou stranu je to totalni boj s vetrnejma mlejnama, kterej me stoji cas, usili a znacnej stres, takze to delat chci a zaroven nechci a vlastne nevim, jak se k tomu postavit. Anyway...)
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    DRABICZ: …nebo zubař, že 😁
    DRABICZ
    DRABICZ --- ---
    BOD: nápodobně, nicméně mne trochu uklidňuje, že jeho obor jsou psychopaté, čímž mířím tím, jako by se očař vyjádřil k problematice třeba gynekologie...
    BOD
    BOD --- ---
    Čteme ten s přítelkyní Dost dobře nenormální, můj báječný život s autismem a ADHD, je to celkem brakový román místy, ale zase jsou tam části co stojí za to. Nejsem si stoprocentně jistý ale myslím že následující citaci mám z něj.
    "Ve světě kde můžeme být čímkoliv, můžeme být sami sebou."

Dá se to vyložit více způsoby a přijde mi že i to hledání sebe sama a experimentování v tom (myslím teď spíš na tu zmíněnou queerness) mi přijde potřebné. Možná kvůli tomu normativnímu tlaku ze všech stran, že člověk už ani neví co je on a co sady převzatých rolí a pravidel, možná v některých směrech je potřeba něco vnitřně/sociálně/.. prožít abychom věděli co jsme zač. Když na diagnostiku přijde člověk se 100% zapnutým highmaskingem je větší pravděpodobnost že odejde jako NT bych řekl.

Se sebe diagnostikou a tím jak je to trendy (matně tuším co se v tomto ohledu děje na tiktoku a ani nechci vědět víc) mám mega problém, IMHO mi to i trochu šlape do mého vlastního bolavého příběhu, mám trochu náběh k 'za nás to bylo stigma a právo na sebeurčení i možnost v tom být jakkoliv respektovaný a moct dýchat stál nekonečno práce, v podstatě jsem to o sobě nemohl ani říct většinu života a teď je to módní nálepka pro kdekoho (jak streameři používají "to bylo autistický" nebo "asi jsem mel záchvat autismu")'.
    Zároveň dělám s lidmi a vím že diagnostika je dost problém i ve velkých městech natož na malých. V Brně máme expertku na ADHD která u mě diagnostikovala i autismus už někdy 2016 tuším, čili 2 roky po tom co tahle komorbidita začala být vůbec legální, z ostatních zkušeností mám dojem že je v podstatě osvícená. Tahle skvělá paní podle všeho odmítá klientky, bere asi jen lidi co působí jako cis muži, což je možná daný tím že si nechce přidělávat práci a dělat špatné diagnostiky, protože fem/nonbi highmasking atp. Zároveň já jsem nebirnarní as fuck a diagnostiku mi udělala skvěle, informaci o nebinaritě jsem jí nesdělil protože mi to nepřišlo důležité (jiné bohužel ano, mikrodose LSD místo antidepresiv např., takže mě má za feťáka v podstatě). Ale stejně to že bere (asi) jen cis týpky vyzní hrozně a řada lidí nemá kam na diagnostiku reálně jít, resp. od doporučených odborníků s kapacitou a údajně se téma věnujícím uslyší věci typu 'to má každý', 'zaměřte se na problém s matkou', 'vy jste určitě normální, nemusíte se bát'. Třeba moje ex i současná partnerka jsou podle sebediagnostiky i okolí jasné audhd ale nemohou se k diagnostice dostat.
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    Ale imho je pravda nekde mezi, ono opravdu je ted trochu v trendu sebediagnoza adhd, autismus, lgbtq a i ruzne dalsi. Ne vsichni ty lidi to doopravdy maji, ale zaroven v minulosti to bylo prehlizeno/poddiagnostikovano.
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    ECLECTICA: tak ten prvni koment, co se mne ukazuje to vystihl cely: Lidi, co byli ve svym case kapacity, by meli umet rozpoznat, ze jim ujizdi vlak, a uz jen odpocivat na vejminku, nez sirit bludy. "za myho mladi to nebylo, proto je to ted nesmysl" Fuck this.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    TILIO: Ta diskuse je obecně dost vychýlená. To, že se takhle vyjadřuje člověk, kterého má spousta lidí za autoritu, vnímám jako velký průšvih.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam