• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    Tenhle klub je určený diskusi o poruchách pozornosti, řešení problémů, výměnu zkušeností, atd.
    Laik nechť se zeptá a nejlépe si o tom něco přečte (online jsem toho našel dost, ale většinou anglicky), pokud sem zavítá odborník, budu moc rád za jakékoliv rady a připomínky.

ADD resp. ADHD jsou zkratky pro anglické termíny Attention-Deficit Disorder resp. to samé s "Hyperactivity", dříve se pro toto používalo označení LMD (Lehká Mozková Dysfunkce).

Pokud nevíte o co se jedná, ale zaujalo vás to, zkuste si něco málo přečíst...nechci sem opisovat ani základní popis, protože je toho docela dost, ale následujících pár odkazů by mohlo aspoň pro začátek pomoct:
    Příznaky (symptomy) [anglicky]
    Portál o AD(H)D na about.com [anglicky]
    Wikipedie [česky]
    Wikipedie [anglicky]

http://www.nepozornidospeli.cz/

Průběžně bych chtěl doplňovat odkazy a moudra na nástěnku, ale ne vždy mám čas (a jsem chaotik ;-) ) takže se hlaste o práva pokud se chcete realizovat :-)
    rozbalit záhlaví
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    ELLIE: určitě je možnost přidat jeden krátce působící, aby člověk vydržel do večera, minimálně u dospělých.
    Dceři (taky v pubertě) zase k večeru vyprchává ta strattera a je to někdy dost znát.
    ELLIE
    ELLIE --- ---
    ECLECTICA: Ritalinový dojezdy jsou blbý, co :/ Teď se chystáme s psychiatričkou řešit, co mi napíše... Syn (puberťák, co má školu do čtyř) bere dlouho působící ritalin, takže mám vyzkoušeno. Jak to přestává působit, začínám být slušně nas*aná 🙄
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    ECLECTICA: myslela jsem spíš u dcery, protože mi fakt okamžitě naskočilo, že přesně takhle to probíhalo u nás
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    BALAENA: beru ji roky, takže u sebe ve změnu nedoufám :)
    U dcery máme vyzkoušené, že nejlepší je ten nástup skutečně jít zaspat.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    ECLECTICA: ad Strattera - a neupraví se to? Syn po ní po nasazení hodně usínal, tak ji měl na noc, přesně jak říkáš, asi po roce braní jsme po konzultaci zkusili přechod na ráno (o prázdninách, aby nebyl problém ve škole, kdyby to nešlo) a už to šlo i ráno...
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    Vyzkoušela jsem si teď tři týdny bez léků a byla to čistá katastrofa. Práce, kterou normálně udělám za dvě hodiny deset minut (tj. dvě hodiny čistého času se dvěma malými přetávkami, kdy si dojdu pro pití apod.) se mi rozplizla třeba na 5,5-6 hodin, protože jsem nevydržela na zadku ani deset minut v kuse.
    Pár dnů po opětovném nasazení strattery jsem zpátky, ovšem vrátila jsem pro změnu únava, která je v mém případě dlouhodobý nežádoucí účinek (dcera po ní třeba doslova usíná, takže ji bere po konzultaci s psychiatričkou na noc).
    Třetí možnost je concerta, která mi funguje ale cca 8-10 hodin, takže ji musím kombinovat s rychlou variantou léku (tj. ritalinem). Vzhledem k těm dojezdům asi nejspíš zůstanu u strattery.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    ELLIE: Nemusí ve smyslu přestane to být závažné/poznatelné.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    MARKYSHA: nevyrostla
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    Asi jsem z toho nevyrovná, sedmkrát jsem neudělala řidičák a instruktor řekl, že se soustředím tak 20 minut, víc ne a i bez prášků jsem hrozný mimoň🤣
    DRABICZ
    DRABICZ --- ---
    KIA: to je ještě ze soudnictví Rakousko-Uherského aparátu, tak nějak česky pošvejkované a zlidovělé (ergo=lat. tedy, a poté následovalo bouchnutí kladívka vynášející rozsudek). Pořád čekám na to eurokladívko :D
    KIA
    KIA --- ---
    OCTOPUSS: Pardon, to se u nás říká jako něco ve smyslu : tudíž! A shrnutí. Nebo pro shrnutí věci. Nebo třeba suma sumárum ?
    :)
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    KIA: Co je to "ergo kladívko"?...
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    KIA: Tiez to kedysi mali len chlapecci a vyrastali z toho.
    BOD
    BOD --- ---
    TILIO: Zkusím dohledat a odpovím na obé
    KIA
    KIA --- ---
    ELLIE: Z vícero zdrojů jsem četla, že občas děti přestanou vykazovat “příznaky” ADHD.
    Potom je jen otázkou, jestli se v dospělosti někdy objeví zas a nebo ne. Ale když ty zdroje shrnu, tak to bylo cca 65% plus ( někde bylo uvedeno 60, někde přes 80) buď ADHD má a nebo se jim ty projevy časem vrátí.
    Ergo kladívko, dřív byl rozšířený názor, že to zmizí, ale pomalu se to vyvrací.
    ELLIE
    ELLIE --- ---
    AXTHEB: Nemusí...? Není to neurologický? Já právě myslela, že toho se, stejně jako autismu, nezbavíš 🤔 Jen se to naučíš v dospělosti kompenzovat.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    MARKYSHA: Může. nemusí.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    Ahoj pokud mi diagnostikovali ADHD v dětství, znamená to, že jí mám i v dospělosti?
    PAKOBYLKA_
    PAKOBYLKA_ --- ---
    TILIO: Horsi by bylo se s nima dohadovat. Kdyz to jde, vysvetlujeme (nejen ja, tata nekdy vezme argument od meho muze a ode me ne). Kdyz to nejde, vybusna temata obchazime a naucila jsem se neslyset. Musela bych je pak vzit naplocho mecem. Hlavne tu vesnickou cast rodiny.
    TILIO
    TILIO --- ---
    PAKOBYLKA_: Obdivuju, ze na to mas nervy, energii a trpelivost (to myslim zcela neironicky!)
    TILIO
    TILIO --- ---
    BOD: Jak presne je myslenej ten svet, kde muzeme bejt cimkoli? Tenhle vyrok me jakoby dost drazdi, protoze ja urcite nemuzu bejt sama sebou a taky nemuzu bejt cimkoli. Navic nemuzu ani naplnit svuj potencial, napr. proto, ze vsecko je kalibrovany na NTs, takze v testech jakyhokoli razeni pravidelne naprosto propadam (disproporcne; jsem mozna blba a neschopna, ale zdaleka ne az takhle moc). Nebo je tim mysleny, ze muzu bejt nonbinary queer goth (napr.)?

Jinak by me zajimal, jestli treba tvoje nonbinarita nejak interaguje s ND? Nebo proste nejaky sirsi pozorovani, zkusenosti. Pokud se ti o tom teda chce psat, samozrejme. (Jsem taky nebinarni a na tuhle otazku vlastne nevim odpoved!)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam