• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    Tenhle klub je určený diskusi o poruchách pozornosti, řešení problémů, výměnu zkušeností, atd.
    Laik nechť se zeptá a nejlépe si o tom něco přečte (online jsem toho našel dost, ale většinou anglicky), pokud sem zavítá odborník, budu moc rád za jakékoliv rady a připomínky.

ADD resp. ADHD jsou zkratky pro anglické termíny Attention-Deficit Disorder resp. to samé s "Hyperactivity", dříve se pro toto používalo označení LMD (Lehká Mozková Dysfunkce).

Pokud nevíte o co se jedná, ale zaujalo vás to, zkuste si něco málo přečíst...nechci sem opisovat ani základní popis, protože je toho docela dost, ale následujících pár odkazů by mohlo aspoň pro začátek pomoct:
    Příznaky (symptomy) [anglicky]
    Portál o AD(H)D na about.com [anglicky]
    Wikipedie [česky]
    Wikipedie [anglicky]

http://www.nepozornidospeli.cz/

Průběžně bych chtěl doplňovat odkazy a moudra na nástěnku, ale ne vždy mám čas (a jsem chaotik ;-) ) takže se hlaste o práva pokud se chcete realizovat :-)
    rozbalit záhlaví
    MARWIN
    MARWIN --- ---
    IOM_NUKSO IOM_NUKSO: tak teoreticky to jako kontrolovanou substanci mas hlasit sam...
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    DRABICZ: a kdo do letadla nema benza, zejo :) to by mohli kontrolovat papir u kazdyho passengera.
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    DRABICZ: jo to jsem nedavno resila a ptala lejstro od psychiatra, moc se mu do toho nechtelo, pry to vubec nikdo ode mne nebude chtit. Ale vystavil nakonec. Nikdo to ode mne nechtel.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    Mam doma plnu lekarnicku zaujimavych veci (tramadol na plotynku, rozne pokusy s ad) na kolkych zoznamoch som a ani neviem.
    ELLIE
    ELLIE --- ---
    DRABICZ: Paralen plus, s tím pseudoefedrinem? Ano, muž mi řekl, že je to registr lidí, co používají opiáty. Oh wow.
    DRABICZ
    DRABICZ --- ---
    ELLIE: tak Ritalin, antidepresiva atd. jsou obecně v kategorii léky s modrým pruhem. Nás upozorňovali, že pokud pojedeme do zahraničí, ať si necháme vystavit glejt, jinak by je mohli v lepším případě zabavit (a co pak, že?) nebo zabavit nás za pašování (což mi přišlo úsměvné, ale pokoušet to nebudu). Takže jejich distribuce do oběhu je asi sledována i u nás (což mi zní logicky, když je pomalu hlídanej i paralen nebo jak jmenuje to na chřipku).
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    Objednat mi to nechtěl nikdo.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    ZVIRATKO: Thomayerku i UVN jsem zkoušel pokaždé (minimálně jednou měsíčně), Thomayerka nikdy nic a UVN občas něco, ale vždycky silnější než co beru já.
    ELLIE
    ELLIE --- ---
    ZVIRATKO: U nás je dokonce centrální registr lidí, kteří berou tyhle léky (ritalin, concertu), jsou na to speciální recepty - kopie jde do kantonálního registru. Jsem zírala. A lékárna ofc odteď bude vědět, že to má mít. Už takhle objednávají antidepresiva, vždycky jsou hned. (To asi není jen kvůli mně, předpokládám 😅)
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    AXTHEB:
    ELLIE: jsou dva problemy
    1) ze ma vypadky
    2) lekarny maji kvotu na to, kolik objednavek mohou mit otevrenych

jestli muzu radit, tak poprosit magistru v lekarne, at necha Concertu "objednanou" (u nich ve fronte) a ve vetsine pripadu za par dni prijde

nebo jde jit do vetsi nemocnice (Thomayerka, UVN), tam meli vzdycky vsechno...
    ELLIE
    ELLIE --- ---
    AXTHEB: Mně ji teďka objednali, tvářili se, že je. Ale nejsem v ČR.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    ELLIE: No já Concertu 18mg v lékárně nepotkal od února, nebo tak něco.
    PAN_UZIVATEL
    PAN_UZIVATEL --- ---
    ELLIE: Ano, je to mozne, mne obcas sere, jak ten lekar jaksi ti nevysvetli motivace svoje, jednak se bud si mysli, ze ti to dojde, a nebo ze to neni nutne vubec resit, a nebo ze s jeho/jeji pozice nema duvod se nejak obhajovat.
    ELLIE
    ELLIE --- ---
    PAN_UZIVATEL: když se to jmenuje ritalin, tak je to zřejmě prostě ritalin. To je jak kopnout do sebe espresso. Doktorka mi předevčírem ale říkala, že Concerta mívá výpadky v produkci, tak možná to ten tvůj doktor chtěl udělat jednoduchý...
    PAN_UZIVATEL
    PAN_UZIVATEL --- ---
    ELLIE: Ta ucinna latka je jina u Strattery, jako regulerni AD se to netvari, ale to je na neurochemika
    PAN_UZIVATEL
    PAN_UZIVATEL --- ---
    ELLIE: Diky za radu. Baleni se jmenuje Ritalin. Pak kouknu, co to presne je. Zkusim resit s psychiatriem ty jemnejsi verze, to mne sere, ze jsem s nim opakovane resil, jak jsem na leky citlivy
    ELLIE
    ELLIE --- ---
    ECLECTICA: Moje psychiatrička mi btw říkala, že strattera je jen antidepresivum 🤔
    ELLIE
    ELLIE --- ---
    PAN_UZIVATEL: Čistý ritalin? Ten má hrozně rychlý nástup a špatný dojezd. I můj pubertální syn bere ten s postupným uvolňováním, aby mu to vydržel celou školu. A Concerta nabíhá ještě jemněji.
    Já mám z dřívějška zkušenost, že ritalin někdy zabere skvěle a někdy zabere přesně tak, jak říkáš.
    PAN_UZIVATEL
    PAN_UZIVATEL --- ---
    ECLECTICA: Ano, vliv na erekci, takze to neslo... I kdyz mi prislo, ze lehce neco dela, ale nevim... zkousel jsem ji 2x v ramci 2 let... pokazde side effect v sexualni oblasti... akorat jsem nikdy nemel super obobi zivotni, ze bych mel dusevni klid a mohl jit fakt nejak ocenit...
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    PAN_UZIVATEL: to napětí zpočátku může být. A někomu opravdu nesedne vůbec. Stratteru jsi zkoušel?

OCTOPUSS: já jsem po ritalinu schopná usnout :D
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    PAN_UZIVATEL: Asi je to individuální. Se mnou Ritalin nedělá nic, ale jako že NIC. Asi by mě nepřekvapilo, kdyby na někoho jinýho měl naopak jen negativní efekt.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam