• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    Tenhle klub je určený diskusi o poruchách pozornosti, řešení problémů, výměnu zkušeností, atd.
    Laik nechť se zeptá a nejlépe si o tom něco přečte (online jsem toho našel dost, ale většinou anglicky), pokud sem zavítá odborník, budu moc rád za jakékoliv rady a připomínky.

ADD resp. ADHD jsou zkratky pro anglické termíny Attention-Deficit Disorder resp. to samé s "Hyperactivity", dříve se pro toto používalo označení LMD (Lehká Mozková Dysfunkce).

Pokud nevíte o co se jedná, ale zaujalo vás to, zkuste si něco málo přečíst...nechci sem opisovat ani základní popis, protože je toho docela dost, ale následujících pár odkazů by mohlo aspoň pro začátek pomoct:
    Příznaky (symptomy) [anglicky]
    Portál o AD(H)D na about.com [anglicky]
    Wikipedie [česky]
    Wikipedie [anglicky]

http://www.nepozornidospeli.cz/

Průběžně bych chtěl doplňovat odkazy a moudra na nástěnku, ale ne vždy mám čas (a jsem chaotik ;-) ) takže se hlaste o práva pokud se chcete realizovat :-)
    rozbalit záhlaví
    ELLIE
    ELLIE --- ---
    ECLECTICA: Tvl, o tom bych mohla povídat! Bez antidepresiv jsem měla PMDD, že bych to skoro označila za psychózu, normálně dismorfie na max, úplně jsem se nenáviděla, svět taky, krom toho jsem měla i různé silné bolesti všude možně, a ne dva dny, ale týden. S antidepresivy lepší, se současnou kombinací najednou nechci ani jeden den nikoho zabít 🤷‍♀️ Antidepresiva beru půl měsíce nižší a půl měsíce vyšší dávku...

WOLFGAR: Asi jsem, no, jen bohužel můj manžel je opak. Ale v ostatních věcech jsme kompatibilní, tak co, holt. On si myslí, že je to medikací, já si myslím, že jsem se dřív jen víc přetvařovala. Ve všem.
    Cvičím ráda, ale jen na strojích 😆 Mám doma veslovací, na tom jedu a můžu u toho koukat na videa, ehm. Jen tak cvičit a u toho nemít další činnost, to mě nervuje.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    Ještě mě tak napadá, pro ženy je docela velké téma ADHD a hormony.

Jak jste vlastně na tom vy? Za sebe můžu říct, že mi tak dva dny před menstruací mnohem hůř zabírá medikace (strattera třeba skoro vůbec). Na tohle téma jsem našla zajímavý článek:
    The Best Medication for PMDD and ADHD May Be Cycle Dosing a Stimulant
    https://www.additudemag.com/best-medication-for-pmdd-adhd/
    MORKANT
    MORKANT --- ---
    ECLECTICA: Když čtu tohle a tu následnou diskusi, tak mám poprvé pocit, že nechat se diagnostikovat má nějaký smysl. Protože tohle je přesně můj život - většinu svojí energie spotřebuju na to, abych se donutil k běžným činnostem, a největší odměna je úleva, že už toho neni tolik.
    WOLFGAR
    WOLFGAR --- ---
    ELLIE: Taky muzes byt normalne ace, jenom kdyz se podivam treba na ace discord kde jsem tak tam stejne jako u hromady dalsich souvisejich veci urcite nejaka souvislost take bude protoze neurodivergentu je tam dobra polovina a kdyz rekneme ze treba jen kazdy druhy je diagnostilovany tak to mas porad prumer mnohonasobne prevysujici beznou populaci.

Co se tyce toho lyzovani ja to mam podobne treba s jezdenim na motorce (samotne dobre, v kombinaci s ritalinem jeste lepsi)

U veci jako je uklid, vareni atd. to delim na dve skupiny, prvni jsou aktivity do kterych se musim dokopat, ale kdyz k tomu mam nejaky lepsi duvod (nakrmit sebe pro muj mozem neni duvod) tak me to bavi i si pri tom odpocinu. Nekteri kamaradi nechapou jak se muzu zivit cinskejma polivkama a pak jet na tyden varit na tabor, ale byt je to teoreticky stejna cinnost mozek to vyhodnocuje uplne jinak.

A pak jsou cinnosti, ktery hlava proste nenavidi a donutit se k nim je naproste utrpeni, pokusy o pravidelnost jsou utrpeni a vycitky svedomi z nedelani te cinnosti jsou utrpeni. Jsou to cinnosti ze kterych velka cast lidi nejak dopamin vyzdimat dokaze ale u me ani kapka. Uklid a cviceni jsou u me dva hlavni pilire teto skupiny.
    ELLIE
    ELLIE --- ---
    ECLECTICA: Ano, než jsem začala brát Concertu ke svým antidepresivům, takhle jsem přežívala každý den. Myslela jsem si ale, že je to vyhoření. Když si vzpomenu na svoje mládí, musela jsem se beztak vždycky do všeho nutit a i když jsem třeba byla sama venku (což mám ráda), měla jsem neustále pocit úzkosti, že ten pobyt venku dělám blbě a už bych měla asi přestat. V dospělosti jsem si začala užívat v podstatě jen samostatný sporty, kde je trochu adrenalin, třeba lyžování, u toho dokážu totálně vypnout a jen být spokojená.
    Teď s Concertou (beru to asi měsíc) jsem zjistila, že se najednou upřímně směju věcem a úplně opadla paralýza z rozhodování a ta úzkost, jestli něco nedělám náhodou blbě a jestli jsem nezapomněla na nějakou důležitější činnost. Přesně jak říkáš, jestli takhle lidi žijou normálně, tak... Wow.

Jinak si takhle celej život, a stále, neužívám sex. Když je to dlouhý, nudí mě to a jako to přetrpím, ty fyziologický pocity vzrušení mě v podstatě otravujou, ale to bude asi jinej druh problému. Naučila jsem se užívat si tu blízkost, protože svého partnera miluju, víc se do toho položit nedokážu.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    ACKO: chápu. Já třeba normálně nemívala ani ten pocit úlevy, protože jsem před sebou viděla jen tu kupu dalších povinností.
    Právě to "to bude krásný" může fungovat jako motivace. Pokud se nedostaví nic pozitivního, je těžší se k tomu dokopat.
    Jinak jasně, taky tu nelítám s vysavačem v euforii, jak strašně je to skvělá činnost. Ale říkám si, jak to bude pěkný, až ten koberec nebude zachlupenej, až budou ty spáry vydrhnutý apod. Takhle bez léků vůbec neumím přemýšlet.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    Ty preference ale taky nevznikají jen tak z ničeho :)
    Přemýšlet si nebo si číst o čem chci, mě baví taky. Akorát ale teď nepočítám minuty, kdy se už konečně budu moct jít vykydnout k PC a sjíždět svoje oblíbené zdroje, ale užívám si ten odpočinek rovnocenně s jinými činnostmi.
    ACKO
    ACKO --- ---
    ECLECTICA: já teda nemám adhd ale věci jako úklid a nějaké ty povinnosti nedělám kvůli dobrému pocitu, dělám to kvůli intenzivnímu špatnému pocitu z toho, že to neudělám. Dokud to neudělám leží to na mě jako šutr a musím na to myslet. Pokud to udělám, dostaví se krásný pocit úlevy, že to mám vyřešený. Zrovna teď jsem pod tlakem jednoho šutru, který mám šanci odvalit až v pátek. To bude krásný.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    ECLECTICA: Nemůžu posoudit, jestli je to dopaminovými drahami, nebo žebříčkem preferencí :) mě vždycky bavilo, že si můžu přemýšlet o čem chci, případně si s někým povídat. Úklid mě nebavil nikdy 😅
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    Ono to vlastně vcelku dává smysl, protože systém odměn prostě nefunguje, jak má. Když se ale po dokončení úkolu dostaví dobrý pocit, promítne se to myslím i do té činnosti samotné, protože člověk ví, že ta odměna přijde.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    QUANTI: vůbec jsem třeba doteď nechápala, jak si někdo může užívat procházky. Pro mě to bylo vždycky nutné zlo (kvůli pohybu, kvůli tomu, že to baví psy). Stejně tak třeba vaření. Úklid. V podstatě cokoli, i to, co se třeba z koníčku stane povinností.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    ECLECTICA: Konkrétnější příklad?
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    Tak mě napadá, potkáte se tu někdo s tím, že nedokážete pociťovat radost při činnostech, kdy ostatní ano, zatímco vy je berete jako povinnost, kterou je třeba přečkat?

Jestli lidí běžné fungují tak, jako já poslední týden, tak to narušení dopaminergních drah snižuje kvalitu života daleko víc, než jsem si myslela.
    ANICASE
    ANICASE --- ---
    WOLFGAR: jo, to sem taky sledovala, že když sem měla sniženy uvazek a k tomu věci jineho typu, tak jsem toho měla mnohem vic a taky vic energie. Ale zas sem někde četla, že to neni zdravy, že je to špatny nakladani s energii, tak nevim.
    WOLFGAR
    WOLFGAR --- ---
    ANICASE: To mi prijde dost typicky, sam to mam stejne, jednak nejsem schopny delat poradne tu praci a druhak nemam energii na cokoli dalsiho. U me je to jeste podtrzene obdobim protoze v lete mam hromadu aktivit, ale v zime moc ne a ta energie pada na takovou vegetacni uroven. Ono to vypada dost neintuitivne, ze vim mene delas tim mene mas energie, ale z me zkusenosti to presne tak funguje a proto je to i takova extremni past se z toho vyhrabat.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    Nechcelo sa mi rusit terapeutku kvoli fuckupu so zubarom (nevedela som sa donutit jej napisat), tak si pripisujem na dlh dalsie nemale peniaze.

Matka sa dnes zhrozila, ked som jej povedala, ze je to dedicne a zacali s otcom na seba ukazovat prstom, po kom to teda mam. A zacali rozpravat historky jak otec s dedom pravidelne dobiehali autom vlak, pretoze u nas ho nestihli a museli ho autom predbehnut na dalsiu zastavku. Dosli sme na to tak, ze si otec zo mna zacal robit srandu, jak mi davali v skole za vyrusovanie extra ulohy a dostavala som strasnu hromadu eseji na doma.
    ANICASE
    ANICASE --- ---
    LAUNCHER: to sice ano, ale mám hodně kolegů, tak mám dost porovnání.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    ANICASE: To je problematicke a nevhodne i u zdravych jedincu. Pro ADHD: Tlacit AD skrz nudnou praci je umorne; nemit moznost vyuzit HD je plytvani talentem.
    ANICASE
    ANICASE --- ---
    ADHD a únava? Může mít vliv práce nevhodná pro ADHD vliv na energii v opačném směru? Respektive, když člověk s takovou tou adhd potřebou dynamiky a změn se dostane do prostředí, kde sedí 8 hodin před počítačem, dělá víceméně monotónní práci, kde sice řeší různé požadavky, ty se ale časem stále více opakují, a dlouhodobě mu chybí motivace, se může dostat do stádia trvalé únavy. Dlouho jsem to u psychiatričky řešila jako mírnou depresi a brala jsem různá AD, ale budu měnit práci a napadlo mě, kdybych vybrala něco kompatibilnějšího, jestli by se mi energie zase vrátila. Teď se mi sice vrací, ale tj spíš úlevou, že odcházím. Dost mi moje energie chybí. Samozřejmě těch důvodů tam může být vícero, spíš mě napadlo, jestli jste někdo nezažil toto. Dík!
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    ADHD a vnímání času. Myslím, že to znázornila dobře.
    Facebook
    https://www.facebook.com/share/r/19f8f7Sun9/
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    Z_RYBY_KOST: Ne, rad neumim, uklid nevydrzi. Nemam doma neporiadok v zmysle prach/nadobi/spina… ale ten clutter… proste veci ani nemaju svoje miesto… tak ich nejde ani nikam vracat. Peklo to je.
    Nastastie mam od 25 rovnaku velkost… keby som musela mat este trilion oblecenia, tak mi hrabne.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam