• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    Tenhle klub je určený diskusi o poruchách pozornosti, řešení problémů, výměnu zkušeností, atd.
    Laik nechť se zeptá a nejlépe si o tom něco přečte (online jsem toho našel dost, ale většinou anglicky), pokud sem zavítá odborník, budu moc rád za jakékoliv rady a připomínky.

ADD resp. ADHD jsou zkratky pro anglické termíny Attention-Deficit Disorder resp. to samé s "Hyperactivity", dříve se pro toto používalo označení LMD (Lehká Mozková Dysfunkce).

Pokud nevíte o co se jedná, ale zaujalo vás to, zkuste si něco málo přečíst...nechci sem opisovat ani základní popis, protože je toho docela dost, ale následujících pár odkazů by mohlo aspoň pro začátek pomoct:
    Příznaky (symptomy) [anglicky]
    Portál o AD(H)D na about.com [anglicky]
    Wikipedie [česky]
    Wikipedie [anglicky]

http://www.nepozornidospeli.cz/

Průběžně bych chtěl doplňovat odkazy a moudra na nástěnku, ale ne vždy mám čas (a jsem chaotik ;-) ) takže se hlaste o práva pokud se chcete realizovat :-)
    rozbalit záhlaví
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    MART1NKA: Když tu mám na návštěvě tchyni, je všechno posbíraný, poskládaný, umytý, zatříděný... a všechno úplně mimoděk, během toho, co konverzuje a hraje si s dětma. Já jí tuhle schopnost tak krutě závidím.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    mala som tu tu istu kamosku nedavno a bola uplne nadsena z toho, ze mi moze uklidit ten moj "roztomily clutter" :D pozbierala vsetko co sa nahodne valalo po byte, vacsine nasla miesto, vytriedila mi veci do popelnic a krabicu do sklepa...
    az na to, ze tie veci do popelnic sa tam same neodniesli a krabice do sklepa je stale v chodbe :D
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    IOM_NUKSO: Já třeba nějakým zvláštním myšlenkovým pochodem ráda peru. Má to pro mě trochu prvky nějaký rozřazovaci hry a relativně levný dopamin, když to tam nastrkám a zapnu :)) ale uklízení je moc složitý a tenhle požitek z toho nemám.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    ELLIE: Já bych tak strašně ráda kompenzovala úzkosti uklízením!!
    ELLIE
    ELLIE --- ---
    IOM_NUKSO: Mám kámošku, co ráda uklízí. Myslím , že si tím kompenzuje úzkosti. Jinak je v pohodě 🤣

Ale když jsme takhle spolu uklidily zdevastovaný byt depresivní kamarádce, přišlo to uspokojující i mně.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    IOM_NUKSO: ono jim to může pomoct nevnímat tu činnost jako bezmezné utrpení. Já si u spousty činností třeba dřív musela připomínat, že to za pár minut budu mít za sebou apod. A to třeba i u aktivit týkajících se péče o sebe (použití tělového mléka, fénování vlasů apod.).
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    ECLECTICA: jo aha satisfakce, ze je uklizeno to jo. Ja pochopila, ze lidi radi uklizi :D
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    MART1NKA: rozhodně v tom nejsi sama. S léky to mám podobně, spousta vedlejšíc účinků téměř u všeho, a většinou spíš těch, které patří mezi vzácné než obvyklé.
    ELLIE
    ELLIE --- ---
    MART1NKA: No jinak mně samotné AD taky nefungovaly na všechno. Zbavily mě jen toho nejhoršího, čehož příčinou byly jiné psychické poruchy. To až ta kombinace s Concertou způsobila, že si začínám připadat opravdu funkční...
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    ELLIE: jj videla som na stene par deti s ADHD (od pohladu to vidis, vcera so mnou jel na stenu kluk okolo 15 busom a obaja sme obchadzali zastavku lebo nedokazeme stat na mieste a len tak cakat na bus, on este u toho kyval hlavou :D) a vidim, jak to pre nich je absolutne super, proste to decko sa na tom 100% zabavi a potom spokojene lezi na matraci a usmieva sa. ani nikomu nevadi, ked u toho rve.
    je dobry este trailovy beh, beh v terene, to je podobne, clovek sa musi koukat pod nohy inak sa prizabije, ale to sa da robit len v lete...

posilku mozem, ale chodim sama so sluchatkami a nebavim sa s nikym.
    ELLIE
    ELLIE --- ---
    MART1NKA: Lezení je vynikající sport. To má rád i můj autistickej syn, dokázal dokonce chvíli chodit na kroužek, což jinak nesnáší. Doporučil nám to dětský psychiatr, že to pro děti s ADHD a / nebo na spektru je super. Není to týmové. Já bych nemohla chodit ani do posilovny, stresují mě lidi a komunikace. Výjimka jsou právě lidi z lezeckýho centra, ti jsou totálně v pohodě. Přesně, tam musíš přemýšlet! Ne nadarmo se boulderovým cestám říká "problémy" :D
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    ECLECTICA: jj mam kamosku dizajnerku co rada uklizi, pretoze ma rada ten pocit toho, ze sa z niecoho spinaveho stane nieco ciste, hezke...
    to ja fakt nemam teda :)

ECLECTICA: skusim si vypitat nabuduce ked u nej budem... ale je to trochu narocne s tou mojou citlivostou. ja po kazdom pokuse musim naberat odvahu na dalsi. moje telo uz sa tomu i fyzicky dost brani.

poznate to, ked ma clovek dobry den a hovori si, ze takto keby to bolo stale :)
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    MART1NKA: běžná SSRI u ADHD zrovna moc účinná nejsou, líp funguje bupropion nebo venlafaxin.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    IOM_NUKSO: Procházky si lidi povětšinou fakt užívají a u úklidu funguje jako motivace ten očekávaný výsledek (a satisfakce z toho, že mám splněno a uklizeno).
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    ja vam tie fungujuce AD fakt zavidim. zasa som sa dostala do momentu, kde som toho robila tolik, ze som sa z toho zosypala. proste som sa zbortila do vlastnej intenzity. mam tu kapicky Cipralexu, co mi dala doktorka na tieto ataky... tak som si ich dala, ale zas mi najeli take vedlajsie ucinky, ze to musim prestat brat. a to to bola 1/10 normalnej davky.
    ale vzali ma do psyonu, idem na jar na KAT.
    inak ja doma cvicit nezvladam. pomaha mi chodit do fitka s trenerom, alebo teraz nove liezt na stenu s kamoskou (btw to je super pohyb pre niekoho komu jede hyper mozog od rana do vecera ako mne a potrebuje nieco, u coho sa fyzicky vysili a zaroven bude musiet premyslat co robi (takze sa mu vytesni ten kolotoc), len jedno z toho mi nestaci).
    mne je behanie na pase a k tomu podcast proste malo vnemov sucasne... :(
    ELLIE
    ELLIE --- ---
    WOLFGAR: My ženy na spektru a s ADHD víc napodobujeme ostatní a necháme si víc vnutit, abychom se tvářily jako "normální"... Plus teda nejsem aromantik, zamilovaná umím bejt pořádně. Neumím si to představit z druhý strany, kdy od tebe jako chlapa se čeká, že budeš mít tu iniciativu :/
    S tím sportem, já to mám spojený s výjimečně šťastnýma vzpomínkama. Moje máma byla skvělá, když jsme mohly být venku. Doma pila. Takže jsme jezdily na kole, lyžovaly, lezly po skalách, jezdily veslovat na Mácháč. Tam byla hodná a nesrala jsem ji.
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    ECLECTICA: tohle nemaj lidi bezne, radost z proochazek a uklidu, fakt ne.
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    WOLFGAR: Mne VR funguje nadherne, ked zacnem a drzim sa poctivo, idealne kazdy den. Ale jak vynecham dva-tri dni, tak sa do toho potom zas neviem mesiace dostat. Teraz mam plan zacat zase po Vianociach, tak som zvedava, ci sa podari.
    WOLFGAR
    WOLFGAR --- ---
    ELLIE: Tezko rict co je lepsi varianta, ja se pretvarovat nedokazu, takze jsem ve vysledku proste celozivotne sam a taky to neni uplne vesely.

Ale veslovaci jsem poridil se stejnou myslenkou, ale nefungovalo mi to, je z nej lapac prachu. Jedine co mi tak nejak trochu funguje jak se donutit ke cviceni je VRko a ani tam nedokazu udrzet nejakou pravidelnost.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    ELLIE: O té úpravě dávek v závislosti na cyklu se mluví i v tom odkazovaném článku.

Já jsem před menstruací strašně utahaná, lítostivá a mám strašně rozlítané myšlenky.
    ELLIE
    ELLIE --- ---
    ECLECTICA: Tvl, o tom bych mohla povídat! Bez antidepresiv jsem měla PMDD, že bych to skoro označila za psychózu, normálně dismorfie na max, úplně jsem se nenáviděla, svět taky, krom toho jsem měla i různé silné bolesti všude možně, a ne dva dny, ale týden. S antidepresivy lepší, se současnou kombinací najednou nechci ani jeden den nikoho zabít 🤷‍♀️ Antidepresiva beru půl měsíce nižší a půl měsíce vyšší dávku...

WOLFGAR: Asi jsem, no, jen bohužel můj manžel je opak. Ale v ostatních věcech jsme kompatibilní, tak co, holt. On si myslí, že je to medikací, já si myslím, že jsem se dřív jen víc přetvařovala. Ve všem.
    Cvičím ráda, ale jen na strojích 😆 Mám doma veslovací, na tom jedu a můžu u toho koukat na videa, ehm. Jen tak cvičit a u toho nemít další činnost, to mě nervuje.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam