• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    ELLIE: 🙁
    ELLIE
    ELLIE --- ---
    LAUNCHER: Nepomáhá ani #3, ani #4. Pokud to není překlep a myslíš tím děti :D
    Ne, nepomáhá, protože si myslí, že na to nemá čas, zatímco já ano.
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    nemyslim si. jde o specificky logicke vyvody postavene na precizni intenzivni percepci a jeji reflexi
    WRNQ
    WRNQ --- ---
    donešla = nedošla. Ještě budu na starý kolena dislektik. I to blbý ADHD píšu furt blbě.
    WRNQ
    WRNQ --- ---
    Já to teď nemůžu dohledat, jak se to odborně jmenuje, ale někde jsem četla, že u lidí s ADHD dochází k tomu, že jaksi vývojově ustrnou. To píše teda i ten Maté s té knize, že lidi s ADHD nemají dovyvinutý nějakou tu prefrontální část mozku, která je zodpovědná za úsudek, sebekontrolu a pnánování. Na tom se asi všichni shodneme, že to jsou fakt velké kameny úrazu, ze kterých pak plynou ty problémy "po nás potopa", teď je teď a who cares about tomorrow. Ale ta další věc souvisí s tím, že malé dítě si myslí, že když maminku nevidí, tak prostě neexistuje. Pak pochopí, že i když ji právě nevidí, tak pořád je. Už jsem to tady jednou myslím psala. A lidem s poruchou pozornosti tahle konexe jaksi donešla zralosti. Aniž bych tušila něco o diagnóze ADHD, tak jsem vždycky měla stůl a poličky zajebaný bordelem, všechny věci kolem sebe a šuplíky a skříně prázdný, neorientuju se ve word dokumentech, protože jsou moc "placatý a abstraktní" oproti knihám. Vždycky jsem říkala, že co nevidim, to neexistuje.
    Takže to syslení věcí kolem, abychom uznali, že existujou a že je potřebujeme, s tím může taky souviset.
    Souhlasíte?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    FRAKIRA: to občas pindal můj muž, že když pracuju, mám na stole moc věcí a otevřených moc oken.
    No jistě, prostě moje práce není klikat v PC (jako třeba IT-cokoli), ale ze zápisků z terénů, mapových a dalších podkladů vyhotovit závěrečnou zprávu. A dokonce považte, používám občas nějaký papírový slovník nebo encyklopedii :)))
    FRAKIRA
    FRAKIRA --- ---
    LAUNCHER: počet věcí je i u nás strašný problém.
    Když jsme byli poprvé na návštěvě u bráchy, viděli jsme nádherný byt jako z katalogu, dokonale uklizený. Dcera pak přišla s dotazem, že to je sice moc hezké, ale že by ji zajímalo, kde jsou koníčky. Já si pak uvědomila, že nejen brácha se ženou, ale i třeba kolega, který má dokonale uklizené bydlení, má jako jediný koníček PC hry. Kdyby každému stačilo ke štěstí PC, taky by se mi uklízelo snáz :-/
    MUFLONEK
    MUFLONEK --- ---
    ELLIE: Jako u nás doma...
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    ELLIE: #3 nepomaha?
    ELLIE
    ELLIE --- ---
    LAUNCHER: Mýmu manželovi to vadí hrozně :/
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    TRISSIE: U nás odborníci poradili naopak. Protoze tohle pak selhalo v pisemkce, protože rušivá třída.

Tím nekritizuji, univerzální radu na ideál rodičovství nemám. Různí lidé, různé cesty.
    WRNQ
    WRNQ --- ---
    LAUNCHER: Dělám si z toho srandu, neboj. Jen ty housle byly asi velký sousto :D
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    LAUNCHER: robotické vysavače ovšem vyžadují, aby byla viditelná podlaha, a aby za nima člověk nemusel běhat a tahat jim z tlamy různé nepatřičnosti, které nechce mít namotané kolem čepů :-)

plus teda, bordel v okolí na hodně ADHD osob, a těch malých extra, působí rušivě. Rozdíl mezi tím, když má mládě dělat úkol na uklizeném a zabordeleném jídelním stole, je velmi bolestivě vidět (vyzkoušeli jsme obojí a jenom jedno šetří nervy všem zúčastněným). Takže je to takový složitý, když to, co takový ádéhádě dělá nejmíň rádo, mu zajistí prostředí, ve kterým nejlíp prosperuje.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    WRNQ: To je přeci krásný. Netrap se tím...
    WRNQ
    WRNQ --- ---
    Můj měsíc uklizený stůl už není vidět pod vrstvou papírů, tiskařského lisu, houslí, barev a balíku papírů, co je vlastně nechci, ale mám k nim nostalgický vztah. Je to k vzteku.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    LAUNCHER: "Utěšuje" mě počet položek u kamaráda, co má "doma" mmj fungující farmu. Respekt, krásný, ale to bych nikdy nedal.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    WRNQ: "Můj dlouhodobější cíl je eliminovat počet věcí v domácnosti."

Upřímně fandím.

Tohle jsme už vzdali. Ukrutný množství položek co 4 lidí potřebují nejméně 1x za rok. K tomu věci pro který třeba nechceme chodit daleko a tak jsou víckrát. Rozsáhlé hobby - focení a střelba. Backup položky, zásoby ať máme nižší počet čest na nákup.

Teď třeba přibyl mikroskop + příslušenství pro děcka.

Snad to jinde mají jednodušší než my.
    WRNQ
    WRNQ --- ---
    Je to tak. Souhlasím se všemi body!
    Mně se osvědčilo to, že každej den kromě běžného provozu vaření, praní atd udělám něco málo. Jeden den umeju záchod. Stačí. Druhej den koupelnu, třetí vysaju.
    KdZ se pustím do velkých akcí, dopadam trochu jako paní v tom článku, to je pak jak atomomovej výbuch, co se zasekl v půlce.
    Můj dlouhodobější cíl je eliminovat počet věcí v domácnosti.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    WRNQ: This.

Chapu stesky ADHD maminek, ze to doma neni vylestene jako u kamaradek, ale:

1) Zere to cas.
    2) Uklidem unavena mama neni stastna mama. Pritom happy wife, happy life.
    3) Roboticke vysavace a pani na uklid existuji.
    4) Pripadna ADHD maminka at radsi vyuzije "H" z ADHD na naucene deti, praci, nebo co jen uzna za vhodne. Ne na sebetrizneni.
    5) Verte nebo ne, ale chlapy co znam a deti co znam to nedoceni. "Co by tomu rekla kamaradka je irelevantni", jaky priklad to da dospivajici dceri taktez - jestli ji to vadi, at se sama realizuje (a nic proti tomu).

Preji vsem krasny ADHD ctvrtek.
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    ja se obcas podeziram ze jen nechci aby ke mne chodili lidi. proto nahodne premistuju nabytek a veci
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam