• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    Tenhle klub je určený diskusi o poruchách pozornosti, řešení problémů, výměnu zkušeností, atd.
    Laik nechť se zeptá a nejlépe si o tom něco přečte (online jsem toho našel dost, ale většinou anglicky), pokud sem zavítá odborník, budu moc rád za jakékoliv rady a připomínky.

ADD resp. ADHD jsou zkratky pro anglické termíny Attention-Deficit Disorder resp. to samé s "Hyperactivity", dříve se pro toto používalo označení LMD (Lehká Mozková Dysfunkce).

Pokud nevíte o co se jedná, ale zaujalo vás to, zkuste si něco málo přečíst...nechci sem opisovat ani základní popis, protože je toho docela dost, ale následujících pár odkazů by mohlo aspoň pro začátek pomoct:
    Příznaky (symptomy) [anglicky]
    Portál o AD(H)D na about.com [anglicky]
    Wikipedie [česky]
    Wikipedie [anglicky]

http://www.nepozornidospeli.cz/

Průběžně bych chtěl doplňovat odkazy a moudra na nástěnku, ale ne vždy mám čas (a jsem chaotik ;-) ) takže se hlaste o práva pokud se chcete realizovat :-)
    rozbalit záhlaví
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    VON_GILOTINE: Změny terénu zůstanou, toho se neboj. Ale někdo za tebe dotáhne ty drobnosti jako dát knížky skutečně na místo, vyházet z lednice věci co už opravdu nejsou jídlo a tak.
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    AXTHEB: absolutne nikdy. v tomhle jsem neoblomny. bohuzel. navic kocky maji rady moje zmeny terenu
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    SHARKIE: v jednom podcastu o uklízení doporučovali všechno nahrnout do jedné místnosti, tu zamknout a schovat klíče :-)
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    SPIKE411: Bez riadneho uklidu predtym. 😂
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    TRISSIE: Si mi pripomenula, jak som si kedysi osetrila, ze mi mama pocas navstevy nepolezie do skrin a neuvidi tam ten pred nou schovany bordel. Povedala som jej, ze je v jednej schovany velky plysovy had, ktoreho mam normalne na zemi pod knihovnou. A ona sa hadov boji. Zafungovalo to skvele. :D
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    AXTHEB: Přece si nepustím cizího člověka do toho bordelu!
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    VON_GILOTINE: Sežeň si uklízečku, bude se ti žít líp.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    TRISSIE: Tak takhle ty doom krabice/hromady často vznikají. Pořád odkládám tu organizaci, až už není zbytí a v panice to naházím do nějaké volné krabice nebo někam do skříně.

Ale jako pomohlo trochu nakoupit velké množství plastových ikea boxů různých velikostí (aniž bych dopředu věděl, jaké budu potřebovat, přemýšlet nad tím je totiž past). Sice mi doma netknuté pár měsíců ležely (zuby nehty jsem se bránil do nich házet bordel bez ladu a skladu), ale jednou jsem se hecnul a nějaké věci od nich i roztřídil.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    TRISSIE: To je taky doombox.
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    VON_GILOTINE: Ja cakala mesiac na podklady z prace. Ze by som si zatial nachystala ten zbytok, ma jaksi nenapadlo. A posledny tyzden sa zosypalo kopu dalsich veci, takze som nic moc nestihala. Mno, pocitam, ze to stejne podam blbo, tak sa to bude opravovat.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    SHARKIE: Chairdtrobe,... Je to prostě systematicky jiná věc.
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    TRISSIE: nevyuzite misto.
    SHARKIE: to sem delal dycky tak 30.3. tim ze sem projizdel prijmy na uctu a scital.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    a jak se říká hrabici/koši s věcma, který tam člověk narychlo naházel, protože návštěva je přede dveřma? :-)
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    VON_GILOTINE: Jj, asi tak :)

V nedelu v tych kopach dokumentov musim najst podklady na danove priznanie. :D
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    AXTHEB: Na to ale musi byt na podlahe 😃
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    ndpc stosy papiru v nichz nahodne mam socialku, vyplatni pasky, nahodny faktury a treba evidencni list a najmeni smlouvu.. tech mam doma asi sedm

a pred pul rokem jsem zacal reorganizovat knihovny.. doted mam vsude po po byte kominy knizek..

...
    jak se ted rika..to co sem mel leta za specifika me pracne budovane osobnosti a charakteru, ukazalo se, ze jsou jen další typické symptomy diagnozy.

rip identita
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    (Ale "doom" taky tak nějak popisuje pocit, který mě přepadá, kdykoli jdu okolo / přepadne mě myšlenka, že bych to přeci jen měl roztřídit.)
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Doom’ box is an acronym for ‘didn’t organize, only moved’

Hromada/bedna/šuplík věcí, které „čekají na roztřídění“, akorát se ti nechce ani přemýšlet nad tím, kam by ty věci měly patřit, vytvořit pro ně nějakou organizační strukturu…
    Tak to ve výsledku naházíš na hromadu a uklidíš z očí (což už samo připadá jako achievement).
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    VON_GILOTINE: didn't organise, only moved. Jakákoliv hromada nebo kontejner s neuspořádanou směsí předmětů, byť třeba jednoho druhu. Hromada oblečení je floordrobe.
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    VON_GILOTINE: Jo, hlavne oblecenie. Ale moze to byt kludne aj nieco ine. Ja mam doma napr. kopecky roznych papierov/dokladov. A knih. Aj ked tam uz su to skor doom mountain. :D
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    doom pile je hromada obleceni? tedy nejlepsi mozny zpusob interakce s oblecenim co neni uplne spinave
    a doom box budou ty supliky a krabice itemu co nechci vyhodit?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam