• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    Tenhle klub je určený diskusi o poruchách pozornosti, řešení problémů, výměnu zkušeností, atd.
    Laik nechť se zeptá a nejlépe si o tom něco přečte (online jsem toho našel dost, ale většinou anglicky), pokud sem zavítá odborník, budu moc rád za jakékoliv rady a připomínky.

ADD resp. ADHD jsou zkratky pro anglické termíny Attention-Deficit Disorder resp. to samé s "Hyperactivity", dříve se pro toto používalo označení LMD (Lehká Mozková Dysfunkce).

Pokud nevíte o co se jedná, ale zaujalo vás to, zkuste si něco málo přečíst...nechci sem opisovat ani základní popis, protože je toho docela dost, ale následujících pár odkazů by mohlo aspoň pro začátek pomoct:
    Příznaky (symptomy) [anglicky]
    Portál o AD(H)D na about.com [anglicky]
    Wikipedie [česky]
    Wikipedie [anglicky]

http://www.nepozornidospeli.cz/

Průběžně bych chtěl doplňovat odkazy a moudra na nástěnku, ale ne vždy mám čas (a jsem chaotik ;-) ) takže se hlaste o práva pokud se chcete realizovat :-)
    rozbalit záhlaví
    DRABICZ
    DRABICZ --- ---
    UNREALONE: já používám toggle, dělám = zapnu. Mám pausu, stopnu. Dají se tam nastavit jakékoli projekty, takže si můžu měřit čas jím věnovaný
    TRAFO
    TRAFO --- ---
    UNREALONE: V tom prvnim co jsem posilal je zvukove ohraniceni cca po 15minutach i v prubehu. A fakt mi to pomaha, protoze mi to ukazuje postup casu. Vlastne kvuli tomu uvazuji nad chytryma hodinkama, abych kazdych 15 min citil vibraci a mel alespon nejake tuseni o plynuti casu, protoze se v nem casto ztracim.
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    Pomodoro bych moc chtěl využívat, ale musím se ještě naučit důsledně neprokrastinovat během pracovních částí 😀
    Dlouho jsem měl zálusk na jednu věcičku z Kickstarteru jménem Ticktime Cube a nakonec ji koupil. Mimo jiné umí i Pomodoro. Musím říct, že mi to dost pomáhá na cokoliv nějak časově ohraničit jakoukoliv aktivitu abych neztratil přehled o čase.
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    UNREALONE: nutno poladit hlasitosti aby výraznější zvuky zůstaly na pozadí
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    KULHY: není to špatný, takový uklidňující

Já mám teď puštěný tohle:
    ViewSync - Multiple YouTube Viewer
    https://viewsync.net/watch?v=SThYLy0sOfw&t=0&v=guo8CHurCpY&t=0&v=4KzFe50RQkQ&t=0&v=NpHqYnFELLE&t=0&v=AZSc3N7Dv_Q&t=0&mode=solo
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    Vzpomněl jsem si, že na gymplu jsem se zásadně učil jen s hlasitou hudbou a můj profesor na češtinu se tomu hrozně divil, jak se při tom můžu soustředit.
    TRAFO
    TRAFO --- ---
    Tady si podle me vybere kazdy. Platim si i app v mobilu, ale na nekoho muze byt obsah hodne monotonni.
    https://youtube.com/@endelsound?si=0Dgx9JUbw6kUkkAK
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    KULHY: Ja ho pouzivam na vacsi uklid doma, aby som robila pauzy a nepretiahla to moc. Mam ale teda upravene trochu intervaly. A musim si spomenut, to spustit. 😃
    KULHY
    KULHY --- ---
    TRAFO: To je na mě moc sofistikovaný, ale třeba někdy pomodoro ovládnu. Ty pauzy jsou asi dost prospěšný. Je fakt, že když už začnu, tak často jedu třeba 3 hodiny v kuse, oběd, pak znovu a večer jsem vyflusanej.
    TRAFO
    TRAFO --- ---
    KULHY: Neznám. Teď jedu toto:
    Pomodoro Timer 4x45 (3hr) | ADHD | Let's get focused! | Lofi + white noise ♡
    https://youtu.be/nAReIJImpwY?si=Kv1OWrk93yNImcbR
    KULHY
    KULHY --- ---
    Znáte tohle? Mě to dost pomáhá se soustředit na práci a i obecně mě to výrazně uklidňuje. Už jsem toho neposlouchal desítky hodin a ještě mě to neomrzelo a efekt nijak nepolevil. Nějak mi to pomáhá usadit tu roztěkanou mysl a zastavuje mi to ty nadbytečný myšlenkový proudy. Trochu jako tikot hodin nebo tlukot srdce vyhlazenej objímajícím synťákem.

ADHD Relief Music: Studying Music for Better Concentration and Focus, Study Music
    https://youtu.be/RG2IK8oRZNA?si=adiHmExq6iSd6vJ6
    ELLIE
    ELLIE --- ---
    Malé jako VĚKEM, ne že když ti přijde dítě malé, tak mu to vysadíš :D
    ELLIE
    ELLIE --- ---
    KULHY: Zpomaluje, proto to malé děti třeba na prázdniny vysadí. Aby vyrostly :)
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    ELLIE: v průměru o dva centimetry víc, iirc.
    KULHY
    KULHY --- ---
    ELLIE: Jako že růst zpomaluje nebo zrychluje?
    ELLIE
    ELLIE --- ---
    COCOBRYCE: Souhlasím, a můj čtrnáctiletý sto osmdesát centimetrů vysoký puberťák to bere od osmi let a nechci si představit, kolik by měřil bez ritalinu.
    (Nadsázka.)
    COCOBRYCE
    COCOBRYCE --- ---
    Benefits of ADHD medication outweigh health risks, study finds
    Benefits of ADHD medication outweigh health risks, study finds | Attention deficit hyperactivity disorder | The Guardian
    https://www.theguardian.com/society/2025/apr/06/adhd-medication-drugs-risks-benefits-children-study?CMP=bsky_gu
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    LEELA88: oni to v psyone napisu na jednu z indikovanych diagnoz, bud uzkosti, alebo depresie :) ak ani jedno z toho klient nema, tak to beztak asi ani nepotrebuje.
    LEELA88
    LEELA88 --- ---
    MART1NKA: Ano a o to vim, proto se ptam :). Uz nevim obcas, kam klienty posilat, tak beru vsechny dobre konce. At ucinek vydrzi co nejdele.
    Diky za odpoved!
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    MART1NKA: a adhd ani nie je indikacia na tento typ liecby. uzkostna porucha ano.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    LEELA88: v psyone, mam to na diagnozu generalizovana uzkostna porucha. nie je to na adhd :) a medikaciu na adhd neuzivam, pretoze ma nediagnostikovali. uzivala som medikaciu na uzkosti (setralin, escitalopram) a cez vedlajsie ucinky som v tom nemohla pokracovat.
    LEELA88
    LEELA88 --- ---
    MART1NKA: A kde jsi byla? Promin jestli jsi to psala, zkusim to jeste dohledat. A uzivas medikaci na Adhd? Jinak super, ze ti je lip!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam