• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    AXTHEB: To nepomoze, jak budem vediet, jak mozu byt posunute, tak si to v duchu opravim. :D Ale ono to netreba, mne staci vizualne vidiet aj ten skutocny cas, hlavne na miestach, kde prestava pre mna existovat.

Ale pripomenul si mi kedysi script, co mi pripominal, ze si varim v praci caj - s niekolkymi upozorneniami, v roznych intervaloch po sebe. Fungoval skvelo. Ked som si spomenula, ze ho mam spustit. Mozno bych to mohla vymysliet nejak lepsie a nechat ho spustat automaticky. :)
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    SHARKIE: Mno, pokud by ti stačily hodiny udělané ze starého telefonu, můžu ti napsat aplikaci, která bude zobrazovat čas posunutý třeba o 0-5 minut napřed ;)
    TUILE
    TUILE --- ---
    sestra chtela na ADHD medikaci, pac proste je brutalni chaot a zapomina furt nekde neco a neni schopna se soustredit.
    zije v nemecku a nenio schopna se nechat diagnostikovat, pac na to potrebuje tenhle papir a tenhle papir a tamhle zavolat a tamhle zavolat znovu, pac zrovna nemeli volnej temrin...
    a mezi tim platnost toho prvniho papiru pomine.

test je schopna vyplnit bez problemu, kratkodobe se samozrejme soustredi, kdyz uz u toho musi sedet.
    ale zaridit prerekvizity k dostani se na diagnostiku...
    antreba by pak stejne propadla, kdyz by se byla schopna do toho testu zabrat a dokoncit ho bez maluvek na okraji...
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    KROPUCHA: JJ, za kopu veci som bola kritizovana odmala a vobec netusila, ze s tymto suvisia.
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    QUANTI: jeden z dovodov, preco (aspon zatial) neriesim oficialnu diagnozu..
    KROPUCHA
    KROPUCHA --- ---
    QUANTI: Ach jo :(
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    KROPUCHA: Mně klinická psycholožka udělala testy a jak se dokážeš soustředit deset minut na test, tak prostě podle jejich notiček poruchu pozornosti mít nemůžeš. To je jedno, že odmala zapomínám na úkoly i události, že mám sešity z gymplu plný omalovánek, protože jsem prostě vypínala, že jsem hned v druhým semestru na VŠ prošvihla zápis do seminářů, že si nedokážu ani po čtyřicítce zorganizovat život, prostě dokážeš sedět v klidu u testu? ADHD nemáš, jdi pryč.
    KROPUCHA
    KROPUCHA --- ---
    QUANTI: Lektorka nám říkala, že se klientek vždycky ptá, co od diagnózy očekávaj. Že ne vždycky je potřeba, a hlavně se bohužel často stává, že ženy tu diagnózu nedostanou :( Prostě tím sítem propadneme.

Existuje i jedna studie, podle který dívkám po 14 letech věku ADHD mizí. Akorát se v ní ptali jenom rodičů a nezohlednili, že dívky ADHD častěji maskují.

A teď se podrž, tady je důvod proč se to brzo učíme skrývat: Protože u dívek se ADHD rysy častěji považují za charakterové vady :((
    COCOBRYCE
    COCOBRYCE --- ---
    KROPUCHA: tak promiň, někdo tu psal, že jejich systém diagnozy je řekněme neetický, ale um dobrý....
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    Jo mimochodom zoznamy a ukoly.. v sobotu letim na 3 tyzdne prec a nemam k tomu spraveny este ani jeden zoznam :D
    KROPUCHA
    KROPUCHA --- ---
    COCOBRYCE: To nebyla já! Já ho neznám, naopak jsem ho po místních referencích vyškrtla z toho seznámku, kam zajít pro diagnózu. Psala tu o něm Leela88 LEELA88
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    COCOBRYCE: To na mna zas vobec nefunguje, pretoze vzdy presne viem, o kolko su posunute (teraz napr. polka hodin so zimnym casom), takze si to upravim :)
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    KROPUCHA: Krucifix, já fakt nechápu, že mi to nediagnostikovala :(((
    COCOBRYCE
    COCOBRYCE --- ---
    SHARKIE: hodiny v bytě jsem často míval třeba o 5min napřed
    COCOBRYCE
    COCOBRYCE --- ---
    KROPUCHA: a to jsem u Vacka, které ho si co do kvality terapie vychvalovala
    jj, vlastní způsob si na to hledám, co a kdy mi pomáhá, zatím jsem u psaní si úkolů, co je potřeba v dohledné době udělat: přidělat věšák, koupit pipetu, objednat si boty, postupně odškrtávám a večer se z prázdných míst raduju - to celkem funguje, věci který mají jasný deadline mám v el. kalendáři s několika upomínkami - 2dny předem, den předem, hodinu, 10min - akorát to furt kontroluju, nejsem tomu diáři vlastně schopen věřit
    a někdy zase propadám panice, když vidím kolikjsem si toho napsal, nedej bože že mám v jeden den více úkolů!!!:)

další pro mě nevýhoda toho plánování je, že najdu den, kdy tam nemám vlastně co napsat, to jsem teprve lemra bez zájmu:D
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    KROPUCHA: "zapomínáme započítávat, kolik času zaberou aktivity před a po (např. počítáme jen cestu MHD do práce a neuvědomíme si, že se taky musíme oblíct a dojít na tramvaj, a pak dojít do kanceláře, sundat si kabát, zapnout počítač...)"

S tymto mi pomohli hodiny v kupelni na stene rovno proti vani. Tam som uplne mimo s casom a vecne som sa divila, ked som vyliezla zo sprchy, ze som uz mala byt davno v buse. Tohle mi pomohlo fakt asi najviac.
    KROPUCHA
    KROPUCHA --- ---
    COCOBRYCE: nevýhoda terapeutů, co to neumí s ADHD, co? Přitom jenom potřebuješ najít vlastní způsob. A vůbec nejsi lemra líná (lemra líná by to neřešila, ne?), jen to máš jinak než pan terapeut a přirozeně naplňuješ svojí potřebu nestrukturovanýho času, což je ok :)
    COCOBRYCE
    COCOBRYCE --- ---
    PALEONTOLOG: že bych se ztratil v pořekladu?:D
    jako malej jsem to poslouchal často, si pamatuju jak táta kroutil hlavou nad tím jak něco dělám a ano to mi moje sebevědomí krapet pošramotilo
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    COCOBRYCE: to je podle mě věc úzkostí nebo sebedůvěry, to imho nesouvisí s poruchou pozornosti
    COCOBRYCE
    COCOBRYCE --- ---
    " ADHD is constantly being told “you’re doing it wrong” even though your way also works. ":)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam