Ahoj, já jsem TMA a jsem AD(H)D. Jsem, ne mám.
Do jednoho příspěvku zkusím vecpat všechno, co mne napadne, snad to někomu pomůže.
Gábor Maté - Scattered Minds má hezký popis, ale rady, co s tím pokulhávají.
Atomoxetin (jiná značka, než Strattera) mi vůbec nepomáhal. Schopnost jít spát při únavě byla ještě horší, než jinak. Ani říkat si nahlas: "běž už spát," ani si nadávat nepomáhalo. Závratě, bolesti hlavy. Měl jsem pocit, že já nejsem já, že realita neexistuje. Lidi si na mne všimli, že nejsem v pohodě.
Ritalin 10mg (v .cz od firmy InfectoPharm) mi na nějakou dobu zabere, ale po max šesti hodinách účinek vymizí, beru půlku, celá tabletka mi dělala bolest hlavy, čtvrtka nefungovala.
Šel jsem rovnou k psychiatrovi, o kterém jsem měl informaci, že ADHD nepovažuje za neexistující. Povyprávěl jsem mu anamnézu. Měl jsem štěstí v tom, že v dětství mi našli LMD (lehkou mozkovou dysfunkci). Pokud máte komorbidity z psychické oblasti, nebo něco jiného, nemohu doporučit, s lidmi pracovat neumí. Umí ale předepisovat, což je přesně to, k čemu psychiatra používám.
Kvůli mým vlastnostem se se mnou rozešla žena, téměř všechny vlastnosti, které už nedokázala překousnout souvisí s ADD, respektive se vzorci chování, kterými ho maskuji. Nevyčítám jí to, je to fakt super extra moc špatné. Dá se v zásadě říci, že zatím jsem žádnou část těla nikde nezapomněl jen proto, že je přirostlá.
Protože beru jen půlku denně a účinek po pár hodinách vymizí, snažím se plánovat nástup účinku na nejvhodnější okamžik, což vede k tomu, že si to zapomenu dát.
Potřebuju někoho, kdo by se mnou chodil plavat, plavání mi pomáhá, ale sám se nedokopu. [Žena, která by mne dokázala mít ráda, by se také hodila, ale chápu, že na oplátku nedokážu poskytovat dostatečnou paletu služeb, aby se jí to vyplatilo. A ani služby, které poskytovat dovedu, nejsou dostatečně spolehlivé.]