• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    CNV
    CNV --- ---
    ECLECTICA: Jo, to už jsem taky zjistila. Došlo i to málo dopaminu, co jsem ještě zvládla vyrábět.
    ELLIE
    ELLIE --- ---
    ECLECTICA: Všimla jsem si :D Taky jsem mnohem větší autistka. Zatímco moje čtrnáctileté dítě ritalin vysadilo, protože masivní hormonální shift způsobil, že dítě "znormálnělo" (ustala hyperaktivita, líp komunikuje, soustředí se, a hlavně se prostě líp cítí bez medikace).
    DRABICZ
    DRABICZ --- ---
    VON_GILOTINE: mám to podobné, zkoušíme zvýšit a pokud nic, o prázdninách přecházíme na jiné prášky. Mám pocit, že mne Atomoxetin rozstřelil ještě víc a díky tomu nefunguje to, co jsem se bez medikace naučil za zkratky. Na druhou stranu, na mne nepůsobí většina léků, takže se prostě uvidí...
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    Stran zoloftu bohuzel nemam zkusenoet
    1KA
    1KA --- ---
    VON_GILOTINE: já když jsem si dala omylem dva zolofty, tj 100+100, tak mi bylo dost zle.
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    Ale nic o tom nevim a nikomu to neodoporucuju
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    1KA: ano. Rekneme omylem sem tam narval vsechny a nic
    ELLIE
    ELLIE --- ---
    1KA: Já to tak beru, psychiatrička neviděla problém. Sertralin + Concerta / generikum 18-32 mg. Trochu mi stoupl tlak.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    TMA: Hm, to je blbý
    TMA
    TMA --- ---
    MART1NKA: Tenhle doktor neumí myslet jako pes. Ale jak už jsem mnohokrát říkal: "to není něco, k čemu bych doktora používal."*
    "Já jim dám hádanku, Kohn. Na břehu řeky je pes. Na druhým břehu se válí kus masa. Jak se ten pes dostane k tomu masu, když tam není most, a přeplavat nesmí?"
    "Neni tam most, přeplavat nesmí? No, tak to nevim"
    "No, on tu řeku přeplave. "
    "Ale to přece nesmí!"
    "Nesmí, ale přeplave".

* Pokud to zní, že nemám o doktorech valného mínění, tak to zní správně. Má zkušenost je ta, že na doktora jde studovat velká spousta podprůměrných, ale namyšlených lidí, protože "být doktor" jim umožní mít status a obdiv nemytého plebsu, po kterém touží, protože žijí v iluzi, že na takové zacházení mají právo. Samozřejmě je i spousta dobrých doktorů, ale když vylosujeme náhodného doktora, tak to bude nabubřelý idiot mnohem častěji, než u běžné populace, protože medicína nabubřelce nějak láká (podobně jako MBA).
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    TMA: Hele ja som tiez lamala nieco co sa lamat nesmie. Na pokyn psychiatra.
    1KA
    1KA --- ---
    1KA: mám SSRI, píšou nebezpečí serotininoveho syndromu. Zkušenosti?
    1KA
    1KA --- ---
    A dají se ty stimulanty užívat s AD?
    TMA
    TMA --- ---
    AXTHEB: (1) jo, je to 18 mg, ne 28 mg, v hlavě se mi pomíchalo. (2) doktor se díval a našel, že ta 18 mg se půlit/drtit nesmí. Ta půlená 18 by odpovídala mé aktuální maximální denní dávce.

Tak holt se třeba časem propracuju k vyšším dávkám. To mám z toho, že nestandardně reaguju na preparáty proti nestandardnímu fungování. :)

A skutečně to tak je v příbalovém letáku, u obojího:

Methylphenidate Neuraxpharm 18 mg tablety s prodlouženým uvolňováním
    Tabletu je nutno spolknout celou, nesmí se žvýkat, lámat nebo drtit.

3. Jak se přípravek Concerta užívá
    [...]
    Tabletu je nutno spolknout celou, nesmí se žvýkat, lámat nebo drtit. [...]
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    MORKANT: Takže sanatorium :)
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    TMA: Methylfenidát od Neuraxpharmu má podobnou dynamiku jako Concerta a má půlící tablety, minimálně ty 54. A není to 28, ale 18 (18, 36, 54). A je to stejně jedno, lékárnách mají jen ty 54 od obojího.
    Já z 18 co není přešel na půlené 54 a jsem spokojený
    TMA
    TMA --- ---
    Tak jsem byl dneska u MUDr. Protože Concerta nejmenší je 28 mg a nesmí se drtit ani půlit, tak jsme se "dohodli", že to zatím zkoušet nebudeme.
    MORKANT
    MORKANT --- ---
    AXTHEB: S hromadou zvířat kolem, o které se stará někdo jiný (a nejlíp neviditelný...)
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    ELLIE: myslím, že je to věc míry. Kdybych moje vlasy vypadaly takhle, ani by mě nenapadlo cokoli řešit: https://www.reddit.com/r/FemaleHairLoss/comments/wn52el/this_post_is_mainly_for_women_also_dealing_with/

Naopak kdybych se dopracovala k tomuhle stavu, byla bych z toho značně zoufalá. I přesto, že jsou na světě daleko horší věci: https://www.facebook.com/JAADjournals/photos/drug-induced-alopecia-after-dupilumab-therapy-open-access-httpsbitly2dz1wo8/2110899165666306/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam