• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    Tenhle klub je určený diskusi o poruchách pozornosti, řešení problémů, výměnu zkušeností, atd.
    Laik nechť se zeptá a nejlépe si o tom něco přečte (online jsem toho našel dost, ale většinou anglicky), pokud sem zavítá odborník, budu moc rád za jakékoliv rady a připomínky.

ADD resp. ADHD jsou zkratky pro anglické termíny Attention-Deficit Disorder resp. to samé s "Hyperactivity", dříve se pro toto používalo označení LMD (Lehká Mozková Dysfunkce).

Pokud nevíte o co se jedná, ale zaujalo vás to, zkuste si něco málo přečíst...nechci sem opisovat ani základní popis, protože je toho docela dost, ale následujících pár odkazů by mohlo aspoň pro začátek pomoct:
    Příznaky (symptomy) [anglicky]
    Portál o AD(H)D na about.com [anglicky]
    Wikipedie [česky]
    Wikipedie [anglicky]

http://www.nepozornidospeli.cz/

Průběžně bych chtěl doplňovat odkazy a moudra na nástěnku, ale ne vždy mám čas (a jsem chaotik ;-) ) takže se hlaste o práva pokud se chcete realizovat :-)
    rozbalit záhlaví
    TMA
    TMA --- ---
    MART1NKA: Tenhle doktor neumí myslet jako pes. Ale jak už jsem mnohokrát říkal: "to není něco, k čemu bych doktora používal."*
    "Já jim dám hádanku, Kohn. Na břehu řeky je pes. Na druhým břehu se válí kus masa. Jak se ten pes dostane k tomu masu, když tam není most, a přeplavat nesmí?"
    "Neni tam most, přeplavat nesmí? No, tak to nevim"
    "No, on tu řeku přeplave. "
    "Ale to přece nesmí!"
    "Nesmí, ale přeplave".

* Pokud to zní, že nemám o doktorech valného mínění, tak to zní správně. Má zkušenost je ta, že na doktora jde studovat velká spousta podprůměrných, ale namyšlených lidí, protože "být doktor" jim umožní mít status a obdiv nemytého plebsu, po kterém touží, protože žijí v iluzi, že na takové zacházení mají právo. Samozřejmě je i spousta dobrých doktorů, ale když vylosujeme náhodného doktora, tak to bude nabubřelý idiot mnohem častěji, než u běžné populace, protože medicína nabubřelce nějak láká (podobně jako MBA).
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    TMA: Hele ja som tiez lamala nieco co sa lamat nesmie. Na pokyn psychiatra.
    1KA
    1KA --- ---
    1KA: mám SSRI, píšou nebezpečí serotininoveho syndromu. Zkušenosti?
    1KA
    1KA --- ---
    A dají se ty stimulanty užívat s AD?
    TMA
    TMA --- ---
    AXTHEB: (1) jo, je to 18 mg, ne 28 mg, v hlavě se mi pomíchalo. (2) doktor se díval a našel, že ta 18 mg se půlit/drtit nesmí. Ta půlená 18 by odpovídala mé aktuální maximální denní dávce.

Tak holt se třeba časem propracuju k vyšším dávkám. To mám z toho, že nestandardně reaguju na preparáty proti nestandardnímu fungování. :)

A skutečně to tak je v příbalovém letáku, u obojího:

Methylphenidate Neuraxpharm 18 mg tablety s prodlouženým uvolňováním
    Tabletu je nutno spolknout celou, nesmí se žvýkat, lámat nebo drtit.

3. Jak se přípravek Concerta užívá
    [...]
    Tabletu je nutno spolknout celou, nesmí se žvýkat, lámat nebo drtit. [...]
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    MORKANT: Takže sanatorium :)
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    TMA: Methylfenidát od Neuraxpharmu má podobnou dynamiku jako Concerta a má půlící tablety, minimálně ty 54. A není to 28, ale 18 (18, 36, 54). A je to stejně jedno, lékárnách mají jen ty 54 od obojího.
    Já z 18 co není přešel na půlené 54 a jsem spokojený
    TMA
    TMA --- ---
    Tak jsem byl dneska u MUDr. Protože Concerta nejmenší je 28 mg a nesmí se drtit ani půlit, tak jsme se "dohodli", že to zatím zkoušet nebudeme.
    MORKANT
    MORKANT --- ---
    AXTHEB: S hromadou zvířat kolem, o které se stará někdo jiný (a nejlíp neviditelný...)
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    ELLIE: myslím, že je to věc míry. Kdybych moje vlasy vypadaly takhle, ani by mě nenapadlo cokoli řešit: https://www.reddit.com/r/FemaleHairLoss/comments/wn52el/this_post_is_mainly_for_women_also_dealing_with/

Naopak kdybych se dopracovala k tomuhle stavu, byla bych z toho značně zoufalá. I přesto, že jsou na světě daleko horší věci: https://www.facebook.com/JAADjournals/photos/drug-induced-alopecia-after-dupilumab-therapy-open-access-httpsbitly2dz1wo8/2110899165666306/
    ELLIE
    ELLIE --- ---
    Já mám vlasy nedostatečný celoživotně, na moje sebevědomí to má taky dopad celoživotně, vždycky byly jemné a řídké a padaly, takže jsem si naštěstí žádného efektu léků nevšimla, uff! Jen mám teda větší problémy s vlasovou pokožkou, jsem ještě víc alergická na obyčejné šampony než dřív.
    Upřednostňuju ale možnost fungovat a cítit se chytře... Ženy, vlasy neurčují vaši cenu. Vemte si pěknou pokrývku hlavy a ciťte se dobře kvůli tomu, co se vám za den povedlo... Pro mě má ten vliv na úzkost a výkonnost cenu zlata.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    1KA: Mno, "bez stresu" a "s hromadou zvířat kolem" se moc neslučuje, tedy pokud nemyslíš vrabce a veverky :)
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    hele invalidni duchod je neco na co mas narok kvuli tomu ze nemuzes pracovat normalne bez problemu jako normies.
    trojku nedostanes, stejne se z toho neda vyzit, ale tech par tisicovek na vic se ti neztrati.
    je to stejny jako kdyz dostanes prispevek na bydleni, jasne, muzes si ho nevyridit, ale je to zbytecny prohlubovani vlastni mizerie z klasicky pozice "to zvladnu, musim vic zabrat, nezaslouzim si pomoct, jini to potrebuji vic"
    trvalo mi taky pres 10let si to priznat
    1KA
    1KA --- ---
    Body shaming je kapitola sama o sobě (been there). Ale jak tedy zpracovat hlavu, aby to neřešila, když jediný, co tě drží, jsou léky?! Já prášky nepotrebuju pouze v případě nulovyho stresu, což se rovná životě na samotě u lesa s hromadou zvířat kolem. Leč na živobytí to není.

Vysadila jsem tolikrát a pokaždé se stav po několika měsících zhoršil, to není něco, co se dá urvat vůli, imho.

Nicméně ty terapie, relax, joga, malba pomáhají, to zase ano. Ale bez stabilizátoru si dovedu představit max. Invalidní důchod, což, upřímně, nechci.
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    MAR_TINA: probuh to bych si nedovolil zpochybnit, naopak chtel jsem tim vypichnout ze me to jako muze ani nak nenapadne spojit, kdezto u zen je to naprosto kardinalni, nebot extremne subjektivne neprijemne a nechtene.
    jakoby nestacilo byt matkou co ti uz tak sezere vapniku a spol.. tak jeste pak to timhle dokopavat.

ta volba mezitim ze se nevyspis a ses furt v psychu/uzkosti/depresi a z toho ti exujou vlasy a nebo ti to delaj prasky.. vyber si co je horsi. na kokot!
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    VON_GILOTINE: nojo, ale na ženy s prořídlými vlasy se lidi dívají jinak a ona se cítí dost jinak
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    hmm no..jako muz to beru ze mi vlasy odchazi vekem/testosteronem, tak me nic takoveho nenapadlo.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    1KA: pokud je kvalita už opravdu úděsná, nedá se to tuším řešit ani nějakým zahuštěním apod., protože to ty nekvalitní vlasy neudrží.

Pořád doufám, že je to přechodný stav a mozek si musí zvyknout fungovat bez podpory.
    1KA
    1KA --- ---
    Mně taky vlasy mizí. Stres/léky/věk/strava/spánek, to mohou být propojené nádoby. Každopádně, kdybych vysadila, tak nejsem schopna pracovat, takže beru dal a možná, pokud se stav rapidně zhorší, nechám vlasy doladit :-)).
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    IOM_NUKSO: no mě rostou do půli zad, ale nahoře se mi dělá pleška :-(
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    ECLECTICA: zajimavy, tohle me nenapadlo, ze je z psychofarmak. Taky to mam, ze dorostou do nejake delky a dal uz to nejde. Mam je trochu pod krkem, ale chtela byt mit dlouhe vlasy. Beru dlouhodobe antipsychotika a mam obdobi, kdy beeu i antidepresiva, ale ne kontinualne.
    Ale naprosto chapu ten dopad na psychiku. Byt ja, tak uprednostnim toho polodebila s vlasama.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam