• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    Tenhle klub je určený diskusi o poruchách pozornosti, řešení problémů, výměnu zkušeností, atd.
    Laik nechť se zeptá a nejlépe si o tom něco přečte (online jsem toho našel dost, ale většinou anglicky), pokud sem zavítá odborník, budu moc rád za jakékoliv rady a připomínky.

ADD resp. ADHD jsou zkratky pro anglické termíny Attention-Deficit Disorder resp. to samé s "Hyperactivity", dříve se pro toto používalo označení LMD (Lehká Mozková Dysfunkce).

Pokud nevíte o co se jedná, ale zaujalo vás to, zkuste si něco málo přečíst...nechci sem opisovat ani základní popis, protože je toho docela dost, ale následujících pár odkazů by mohlo aspoň pro začátek pomoct:
    Příznaky (symptomy) [anglicky]
    Portál o AD(H)D na about.com [anglicky]
    Wikipedie [česky]
    Wikipedie [anglicky]

http://www.nepozornidospeli.cz/

Průběžně bych chtěl doplňovat odkazy a moudra na nástěnku, ale ne vždy mám čas (a jsem chaotik ;-) ) takže se hlaste o práva pokud se chcete realizovat :-)
    rozbalit záhlaví
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    VON_GILOTINE: já si pamatuju, že jsme měli rybičky a černou kočku a to mi muselo být pod rok a rodiče to potvrdili. Kočka se jmenovala Ťuflík, protože měla tečku na čumáku. Ale to už mi asi řekli později. Já si jen pamatuju, jak ležím v tý postýlce se šprušlema a kočka u mě leží, je hebká a mně je dobře.
    SHARKIE: milovala jsem nemocnici a nechtěla domů. Byla spálová epidemie, nesměly být návštěvy, koukali jsme na rodiče přes skleněné dveře. Všichni buleli a já úsměv:"Pápá"
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    ALONSY: Ja v nemoci pocas zakladky nadsene privitala nasich, ze tam mame aj skolu a ze sa mozem ucit. Zbytok deciek to prezival vyrazne tragickejsie. :D

Rozmyslam, ci som aspon niekedy nebola ta divna. :)
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    ALONSY: ne ty se nesmis s nami jit divat na vecernicek. Ostatni muzou. Dodnes nechapu.
    Ty svine z detskejch oddeleni a mezi vychovatelkama povazuju za jedny z nejhorsich elementu totality co diky bohu navzdy sou pryc.
    Sry za osklivost, ale vychovatelka ve skolce fakyn tvl klukovi co se podelal zabalila to bobo do novin a donutila si ho to odnest domu.
    Bych sekal ruce za tohle
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    VON_GILOTINE: vzpomínka na nemocnici!
    Divná. Pribiňák a rohlík. 😅
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    SHARKIE: jj ve 4 letech sem skoncil na infekcnim na bulovce. Bylo to tak desny a sikanni ze sem se z toho naucil cist.

ELLIE: mam par vyjevu z kocarku. Ale zaroven neni jak to overit..

SHARKIE: nikdy nezapomenu tu zradu kdy reklibze to stipne jen jako vcelicka tak si rikam ok pohoda a pak to bolelo jak srsen tvl, 15let sem pak neveril doktorum ani n. A to dpc sem si ted vzpomnel na vyter kdyz mel mladsi brat salmonelozu. Prej uvolni se, uvolni se vic..a pak mi vrazila bez varovani sklenenou trubku do zadku. Fakyn hejt.
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    VON_GILOTINE: Z jasli som skoncila v dost zlom stave v nemocnici, z toho casu moc spomienok nemam. Jedine na stary byt, v ktorom sme vtedy byvali.
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    ALONSY: Ja som ako male ditko brecela, ze som u lekarky na kontrole nedostala injekciu. Uplne vidim tych dospelych, jak absolutne nechapu, co v tej cakarni uz pred odchodom stvaram. Obzvlast ked normalne decka brecia ked tak vnutri, ked hrozi, ze ich budu trapit. :D
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    BOD: Harmonicke to rozhodne nebolo. Mne v hlave silne zostavaju veci, ktore su niecim specificke. Ci uz zlym, alebo dobrym. Alebo sa viazu k dalsim vyraznejsim veciam. Pripadne este situacie, ktore som absolutne nepochopila, ked nastali a ani roky potom. U tych mi prave poslednych par mesiacov zacina dochadzat, co a preco sa stalo.

Ale to bude tym, ze uz viem, co vsetko sa pod AuDHD moze skryvat, takze mi sem tam blikne ziarovka, ze aha, toto bolo preto. Je to jak keby som zrazu po 40 rokoch dostala zoznam neznamych a teraz si ich doplnujem do zlozitych rovnic a uz to dava konecne zmysel. :)
    ELLIE
    ELLIE --- ---
    VON_GILOTINE: Taky si pamatuju z dětství fakt hodně, i mám extrémně ranou vzpomínku, jak se učím chodit :D
    Kolik jsem toho zapomněla nikdy nezjistím. Třeba z puberty si pamatuju dost málo.
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    Chjo ja si pamatujuni veci z jesli
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    SHARKIE: na školce si pamatuju jak jsem brečela, že tam nechci. :D
    BOD
    BOD --- ---
    MARKYSHA: Jsem asi masochista
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    BOD: tak samozřejmě, že to bylo prospěšné, ale vždycky když se něco zhnisaného rozdílné a čistí se to, tak to bolí, no.
    BOD
    BOD --- ---
    MARKYSHA: Pro mě určitě lepší nez bordel se kterým nevím co a bílá místa kde vím že neco bude ale nemám k tomu přístup. Ale já byl nadšenej i z informace ze mám raka, jsem rád za možnost se vyznat ve věcech a situacích a moct na tom/sobě makat, to plácání se v nejistotě nenávidím
    BOD
    BOD --- ---
    SHARKIE: Neřekl bych že to zachrání autismus, spíš jestlis neměl*a harmoničtější dětství, míň lidí tě za jinakost napadalo a zpochybňovalo, fajn rodinu a takové věci.., jsem taky AuDHD a jsem si dost jistej že mě od vzpomínek odpojila hlava kvůli trauma, už to mám z části zpět, tak defacto potvrzený důvod. Těch komorbidit můžeme mít různě a v různých intenzitách, autismus je za mě mnohem víc wildcard než ADHD a I v ADHD jsou nějaké poruchy paměti, jen ne specificky na dětství co jsem zatím potkal, to spíš různý errory u krátko/středně/dlouhodobé obecně
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    BOD: no mně to že začátku moc fajn nepřišlo, intenzivní terapie za plného provozu a tolik shnilých kostlivců ve skříni. Bylo to dost drsný.
    BOD
    BOD --- ---
    MARKYSHA: Taky se mi to odkrývá, je to fajne
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    ALONSY: Ja si zrovna pamatam veci aj zo skolky a par drobnosti aj z casu predtym. Ale taky som AuDHD, tak mozno preto.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    BOD: potvrzuji, já si nepamatovala vůbec nic,než jsem sev tom začala vrtat na terapií. Teď si pamatuju hodně.
    TMA
    TMA --- ---
    Měl jsem paměť dobrou, ale někdy mezi 25 a 35 se většina epizodické paměti promazala. Nebo hlava vyhodila katalog, tu a tam se něco objevi, ale vyvolat na povel to jde jen obtížně, pokud vůbec.
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    Hele ja si detstvi pamatuju cely.

Imho jde o fifty fifty reakci mozku na traumata kdy nas nekdo serval a nepochopil.
    Budto to zacne cely hazet do mlhy nebo extremne zapisovat ve falesnem domneni ze to necemu pomuze. Nope.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam