• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    SHARKIE: vyssi pojistne, problemy s plnenim, propadne zamitnuti uplne
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    PREKOTKA: To vobec netusim :)
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    POZITRON: Aky problem so zivotnou poistkou? A len snovymi, alebo uz aj existujucimi?
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    PREKOTKA: bacha, jestli tu diagnozu chces, muze to znamenat problem napr. s zivotni pojistkou.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    vzhledem k aktuálně zoufalé situaci v dětské psychiatrii sdílím odkaz na dětskou/dorostovou psychiatrii v Praze a Kladně, kde mají volné kapacity (vzali novou dětskou psychiatričku):
    Dětská a dorostová psychiatrie - Terapeutické centrum PALMA
    https://centrumpalma.cz/sluzby/detska-a-dorostova-psychiatrie/

my už se mezitím upíchli jinde, tihle se mi ozvali po skoro třech měsících od úvodního kontaktu, přes prázdniny moc nepremávali. ale třeba se to někomu bude hodit.
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    KROPUCHA: diky za ten komiks, poslala jsem synovi, mohlo by ho to milou formou podporit.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    TUILE: já teda nejsem s hyperaktivitou, tak si prostě čtu:-)
    KROPUCHA
    KROPUCHA --- ---
    K tématu efektivního trávení času na zastávkách toho moc nemám. Naštěstí mám aktuálně vždycky možnost jít pěšky na další zastávku :) V MHD hodně poslouchám audioknihy, ale stejně bych asi víc než 8 minut čekat nevydržela. To je vlastně zajímavý, už jako dítě jsem si změřila, že 8 minut čekání je hranice, za kterou se to nedá vydržet :)

A mimo téma: narazila jsem na další zdroj super ADHD komiksů nebo stripů nebo jak se to jmenuje: https://adhddd.com/comics/
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    TUILE: Já si čtu v appce na mobilu.
    N_I
    N_I --- ---
    TUILE: mě funguje mačkací kolečko v kapse, snad to i trochu oddaluje problémy s karpály
    + pár protahovacích cviků když jsem tam sám - česání jablek pravou levou napnout lýtka:) nebo vytočit palce od rukou dozadu, ramena dozadu a soustředit se na sval kolem kolem páteře pohybem krku:) když tam není moc lidí dá se to oboje:)
    1KA
    1KA --- ---
    TUILE: ja teda pochoduju, cvičím, dokonce se občas přístihnu, že se vyvěsím mimoděk i v tramvaji. Jinak mi pomáhá popařovat na muziku. :-) taky si protahuju lýtka, prsní svaly atd. Záleží, jak je zastávka postavená.
    PECA
    PECA --- ---
    Chodím pěšky. Taky bydlím v okresním městě, kde je MHD okružní jízda pro důchodce, co mají moře času. Jakože ten bus fakt jede jednou trasou z jedný strany města na druhou a zpět. :)

Občas musím čekat ve frontě. Třeba v Lidlu. Tam toho moc nenacvičím. Jinak jsem se to naučil nějak zvládat. Zpravidla nosím sluchátka a poslouchám podkásty na rychlost 1,5×. To i docela odsejpá (jinak nechápu, proč skoro všichni mluví tak šíleně pomalu). Někdy si rekapituluji, jestli jsem něco nezapomněl. Na to většinou přijdu až při placení, tak už to neřeším. :)

Nejtěžší na tom je vstřebat a přijmout za své, že já s tím prostě nemůžu nic udělat a musím prostě počkat. Jakmile tohle jednou jeden zvládne, tak to čekání už je jenom o tom najít si tu zábavu. Třeba nějaké myšlenkové cvičení, opakování slovíček, pojmenovávání věcí v cizím jazyku. Přepočítávání ceny nákupu v hlavě...
    ANCALIME
    ANCALIME --- ---
    TUILE: Pozice stromu z jogy. Funguje na semaforech pro chodce. Udrzim tak focus na svetla :).
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    MAR_TINA: Tak tohle vsetko a dalsie podobne veci robim priebezne furt a automaticky. To k meditaciam neratam. :)
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    Mindfulness tez neni pro kazdeho
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SHARKIE: to nemusí být hluboké ponoření do sebe v nehybnosti a dělání ooom :)))
    může to být chůze s počítáním kroků, zaměření pozornosti na různá místa okolo sebe, snaha najít zrakem pět různých barev nebo poslouchání zvuků
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    MAR_TINA: Meditacia je nieco, co ma strasne stresuje tym, jak sa nic nedeje. :)
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    TUILE: Ja vzdy len chodim hore dole a nechapem, jak zbytok moze tak kludne stat. Bud si u toho citam, alebo mam pustenu hudbu a snazim sa pri nej moc neposkakovat. :)

Kedysi som este precvicovala znovupouzivanie oboch noh pri stati, podla rady fyzioterapeutky, ale to uz nepotrebujem.
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    TUILE:
    ( ne. Nejde, mozek chyti rapl kde je k***a ta tramvaj a proc ma x minut zpozdeni.

Jde to bypassnout rozectenou knihou v ruce nebo clankem na mobilu, coz umozni drobny hyperfocus. Nebo hra v mobilu. S rostoucim zpozdenim uz nepomuze nic.

Meditace nejde, nebot ten zacatecni stav uz je rozcileni a nepusti te ke klidu.)

Co jde stran cviceni:
    Obrubnik, stoupnes ze silnice na okraj spickama, paty ve vzduchu, zvedas se na tech spickach dolu a nahoru.
    Telocvicna is everywhere.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TUILE: drobné meditace, zejména pro neklidné hyperaktivy je to užitečné
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam