• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    KROPUCHA
    KROPUCHA --- ---
    K tématu efektivního trávení času na zastávkách toho moc nemám. Naštěstí mám aktuálně vždycky možnost jít pěšky na další zastávku :) V MHD hodně poslouchám audioknihy, ale stejně bych asi víc než 8 minut čekat nevydržela. To je vlastně zajímavý, už jako dítě jsem si změřila, že 8 minut čekání je hranice, za kterou se to nedá vydržet :)

A mimo téma: narazila jsem na další zdroj super ADHD komiksů nebo stripů nebo jak se to jmenuje: https://adhddd.com/comics/
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    TUILE: Já si čtu v appce na mobilu.
    N_I
    N_I --- ---
    TUILE: mě funguje mačkací kolečko v kapse, snad to i trochu oddaluje problémy s karpály
    + pár protahovacích cviků když jsem tam sám - česání jablek pravou levou napnout lýtka:) nebo vytočit palce od rukou dozadu, ramena dozadu a soustředit se na sval kolem kolem páteře pohybem krku:) když tam není moc lidí dá se to oboje:)
    1KA
    1KA --- ---
    TUILE: ja teda pochoduju, cvičím, dokonce se občas přístihnu, že se vyvěsím mimoděk i v tramvaji. Jinak mi pomáhá popařovat na muziku. :-) taky si protahuju lýtka, prsní svaly atd. Záleží, jak je zastávka postavená.
    PECA
    PECA --- ---
    Chodím pěšky. Taky bydlím v okresním městě, kde je MHD okružní jízda pro důchodce, co mají moře času. Jakože ten bus fakt jede jednou trasou z jedný strany města na druhou a zpět. :)

Občas musím čekat ve frontě. Třeba v Lidlu. Tam toho moc nenacvičím. Jinak jsem se to naučil nějak zvládat. Zpravidla nosím sluchátka a poslouchám podkásty na rychlost 1,5×. To i docela odsejpá (jinak nechápu, proč skoro všichni mluví tak šíleně pomalu). Někdy si rekapituluji, jestli jsem něco nezapomněl. Na to většinou přijdu až při placení, tak už to neřeším. :)

Nejtěžší na tom je vstřebat a přijmout za své, že já s tím prostě nemůžu nic udělat a musím prostě počkat. Jakmile tohle jednou jeden zvládne, tak to čekání už je jenom o tom najít si tu zábavu. Třeba nějaké myšlenkové cvičení, opakování slovíček, pojmenovávání věcí v cizím jazyku. Přepočítávání ceny nákupu v hlavě...
    ANCALIME
    ANCALIME --- ---
    TUILE: Pozice stromu z jogy. Funguje na semaforech pro chodce. Udrzim tak focus na svetla :).
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    MAR_TINA: Tak tohle vsetko a dalsie podobne veci robim priebezne furt a automaticky. To k meditaciam neratam. :)
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    Mindfulness tez neni pro kazdeho
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SHARKIE: to nemusí být hluboké ponoření do sebe v nehybnosti a dělání ooom :)))
    může to být chůze s počítáním kroků, zaměření pozornosti na různá místa okolo sebe, snaha najít zrakem pět různých barev nebo poslouchání zvuků
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    MAR_TINA: Meditacia je nieco, co ma strasne stresuje tym, jak sa nic nedeje. :)
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    TUILE: Ja vzdy len chodim hore dole a nechapem, jak zbytok moze tak kludne stat. Bud si u toho citam, alebo mam pustenu hudbu a snazim sa pri nej moc neposkakovat. :)

Kedysi som este precvicovala znovupouzivanie oboch noh pri stati, podla rady fyzioterapeutky, ale to uz nepotrebujem.
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    TUILE:
    ( ne. Nejde, mozek chyti rapl kde je k***a ta tramvaj a proc ma x minut zpozdeni.

Jde to bypassnout rozectenou knihou v ruce nebo clankem na mobilu, coz umozni drobny hyperfocus. Nebo hra v mobilu. S rostoucim zpozdenim uz nepomuze nic.

Meditace nejde, nebot ten zacatecni stav uz je rozcileni a nepusti te ke klidu.)

Co jde stran cviceni:
    Obrubnik, stoupnes ze silnice na okraj spickama, paty ve vzduchu, zvedas se na tech spickach dolu a nahoru.
    Telocvicna is everywhere.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TUILE: drobné meditace, zejména pro neklidné hyperaktivy je to užitečné
    TUILE
    TUILE --- ---
    tady budete vedet.
    jak efektivne travit cas pri cekani ve frontach/na zastavkach…?
    bezne po ostruvku chodim sem a tam. moje hyperaktivni fyzioterapeutka me prejvapila tim, ze dela vypony o zabradli.
    a me vlastne do ted nenapadlo, ze se to da smysluplne vyuzit.
    jaky ruzny cviky delate pri cekani na mhd nebo obecne pri delsich prostojich, pauzach? ja si neco najdu, ale inspirace potesi.
    KROPUCHA
    KROPUCHA --- ---
    Cool věc na vizualizaci času: timetimer nebo různý podobný vizuální časovače:
    Time Timer | Original Visual Timer for All Ages – Time Timer Europe
    https://timetimer-europe.com/

(existuje i appka, ale to neni to samý, musíš mít po ruce mobil a není to takový... hmatatelný :))
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    ADHD medication linked to lower risk of suicidal behaviours, study suggests | Attention deficit hyperactivity disorder | The Guardian
    https://www.theguardian.com/society/2025/aug/13/adhd-medication-linked-to-lower-risk-of-suicidal-behaviours-study-suggests
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    Ze zivota..

FB-IMG-1755111787029
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    FRAKIRA: Viem, pocula som uz rozne historky
    FRAKIRA
    FRAKIRA --- ---
    SHARKIE: Obcianstvo si vybavoval manzel niekedy na zaciatku roka, najhorsia byrokracia aku som kedy videla. Navyse isiel najskor do poistovne, kde mu hned povedali, nech si ich necha az na koniec - ze papier od nich plati len.. mesiac? tri? uz neviem, a za tu dobu ze nema sancu zozbierat tie zvysne papiere. Tak good luck :-/
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ALONSY: ty na životní pojištění můžeš zapomenout úplně, s tvou zdravotní anamnézou tě nepojistí nikde ještě roky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam