• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    Tenhle klub je určený diskusi o poruchách pozornosti, řešení problémů, výměnu zkušeností, atd.
    Laik nechť se zeptá a nejlépe si o tom něco přečte (online jsem toho našel dost, ale většinou anglicky), pokud sem zavítá odborník, budu moc rád za jakékoliv rady a připomínky.

ADD resp. ADHD jsou zkratky pro anglické termíny Attention-Deficit Disorder resp. to samé s "Hyperactivity", dříve se pro toto používalo označení LMD (Lehká Mozková Dysfunkce).

Pokud nevíte o co se jedná, ale zaujalo vás to, zkuste si něco málo přečíst...nechci sem opisovat ani základní popis, protože je toho docela dost, ale následujících pár odkazů by mohlo aspoň pro začátek pomoct:
    Příznaky (symptomy) [anglicky]
    Portál o AD(H)D na about.com [anglicky]
    Wikipedie [česky]
    Wikipedie [anglicky]

http://www.nepozornidospeli.cz/

Průběžně bych chtěl doplňovat odkazy a moudra na nástěnku, ale ne vždy mám čas (a jsem chaotik ;-) ) takže se hlaste o práva pokud se chcete realizovat :-)
    rozbalit záhlaví
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    MART1NKA: Jako nebylo to tam dlouho, ale jestli tě to potěší, podařilo se mi zničit jen ty kovové bazmeky a deska zůstala ok (klepu).
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    QUANTI: tie viecka su nocna mora moja, tiez to robim. hrozne sa bojim, ze si tu krasnu indukciu znicim nejakou takouto chujovinou.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    KAERI: Hustorky je dobrý slovo, to převezmu :))
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    MART1NKA: Indukce taky není samospásná. Prkýnka nepálí, mno ale jednou jsem už na plotýnce nechala kovové víčko od máslenky a jednou od sklenice medu... 🙈
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Ano, tam chybí to "vypne se".

Pak jsem taky míval rychlovarnou konvici. Tu jsem odpálil, když jsem několikrát za sebou dal vařit vodu, která mi vždycky v mezičase trochu vychladla.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Míval jsem takovou tu pískající konev na vodu. Vlastně dvě. Obě jsem spálil.
    KOMPAS
    KOMPAS --- ---
    Nejlepší je, když ta hotová věc na sebe sama akusticky upozorní a vypne se. Nastavit si časovač na telefonu si nevzpomenu, nebo je to v tu chvíli "moc práce".

Na opravdu krátká připomenutí typu "mám platební kartu vloženou v terminálu" zadržuju dech, ale to nikomu nedoporučuju. :)
    KAERI
    KAERI --- ---
    MART1NKA: Jojo. A když si dáš plastové prkýnko na mřížku na plynovým hořákem, který jsi sice už vypnula, ale nezapočítala, že je ještě horký, a na to konvici s čajem... tak prkýnko mřížkou proteče a vytvoří umělecké dílo. Foto se mi bohužel nedaří dohledat.Pozitivní je, že obojí jsou už hustorky hodně staré, prkýnková navíc z dob masivní spánkové deprivace. Nařizování minutky vedu taky, postupně se učím neodcházet příliš daleko, protože do určité vzdálenosti ucítím vůni pečícího se/pach pálícího se a většinou už zvládám včas zakročit.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    Ja som 2x v zivote zapla elektricky sporak, na ktorom bolo prkynko.
    Zapla som blbu platnicku, nevsimla. Za chvilu pridem do kuchyne a tam dym a prkynko doutna. Teraz mam indukciu.

ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    Mám na lednici tři minutky, jednu pořád přednastavenou na 2 minuty a pokaždé (ok, snaha je, někdy se nepovede, ale většinou to zvládnu), když náhodně odcházím z kuchyně od zapnutého sporáku, ji zapnu, ať na mě za chvíli zařve.
    Nejhorší je HO. To jsem si takhle dala dělat topinky a pak už jen vyhazovala uhlíky a větrala.
    ELLIE
    ELLIE --- ---
    Odcházet od zapnutého toustovače už jsem si normálně zakázala 😅
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    (co je horší, ona to vlastně nebyla morning beauty routine, jako spíš příprava na večer typu zastřihování chlupů/vousů, kterou můžu udělat úplně kdykoliv, protože pracuju dnes z domova)
    PAKOBYLKA_
    PAKOBYLKA_ --- ---
    KAERI: Waffle na grilu a zehleni outfitu v jiny mistnosti taky nedoporucuju.
    KAERI
    KAERI --- ---
    SPIKE411: Kdysi, tak před deseti lety, jsem si takhle dala rozpékat rohlík do mikrovlnky. Jen na pár vteřin. Pak jsem si vzpomněla, že jsem něco nechala v koupelně, a jaksi mimoděk, když už jsem tam byla, jsem začala drhnout vanu, protože byla už fakt strašná.

Z baškovských hutí šel popel a dým... (naštěstí teda jen černý kouř průduchy mikrovlnky, který tehdy zasmradil na několik týdnů kuchyni).
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Just ADHD things…
    Začal jsem si dělat vajíčka.
    Šel jsem si odskočit.
    Když už jsem byl v koupelně, začal jsem pracovat na své ranní beauty routine.
    Vajíčka jsou na uhel.
    COCOBRYCE
    COCOBRYCE --- ---
    ECLECTICA: dokonce cítím rozdíl mezi Atomoxetin vs Atominnex, první je kontrolovaná nuda, na druhým to jsou někdy divy!:)
    COCOBRYCE
    COCOBRYCE --- ---
    ECLECTICA: samo sebou, dle mě se tomu musí jít naproti, jednak spánková hygiena, nálada, snaha - tuším co si o ní myslíte:), tímm chci říct, že medikace není všemožná, dokonce jí někdy podezírám z placeba, jindy mě zase snad normálně "zmašťuje":)
    DRABICZ
    DRABICZ --- ---
    KROPUCHA: díky, jako ty edukace vypadají, že mají zájem podpořit, ale nepotkal jsem žádné výsledky či přímou podporu, proto muj dotaz a na ten tvůj jsem zcela jistě zapomněl.
    ELLIE
    ELLIE --- ---
    ECLECTICA: No to samozřejmě taky. Já posuzuju jen, jak jsem činorodá doma, chodit ven nesnáším pořád stejně :)
    KROPUCHA
    KROPUCHA --- ---
    DRABICZ: Taky už jsem se tu ptala KROPUCHA, ale nikdo nic. Vypadá to, že je za tím mimo jiné Helena Halířová: https://www.linkedin.com/in/helena-hal%C3%AD%C5%99ov%C3%A1-599536b9/
    DRABICZ
    DRABICZ --- ---
    Znáte je? máte s nimi nějaké zkušenosti?
    Akrasia - Prostor, který ADHD rozumí.
    https://www.facebook.com/profile.php?id=100090348986478
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam