• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    Tenhle klub je určený diskusi o poruchách pozornosti, řešení problémů, výměnu zkušeností, atd.
    Laik nechť se zeptá a nejlépe si o tom něco přečte (online jsem toho našel dost, ale většinou anglicky), pokud sem zavítá odborník, budu moc rád za jakékoliv rady a připomínky.

ADD resp. ADHD jsou zkratky pro anglické termíny Attention-Deficit Disorder resp. to samé s "Hyperactivity", dříve se pro toto používalo označení LMD (Lehká Mozková Dysfunkce).

Pokud nevíte o co se jedná, ale zaujalo vás to, zkuste si něco málo přečíst...nechci sem opisovat ani základní popis, protože je toho docela dost, ale následujících pár odkazů by mohlo aspoň pro začátek pomoct:
    Příznaky (symptomy) [anglicky]
    Portál o AD(H)D na about.com [anglicky]
    Wikipedie [česky]
    Wikipedie [anglicky]

http://www.nepozornidospeli.cz/

Průběžně bych chtěl doplňovat odkazy a moudra na nástěnku, ale ne vždy mám čas (a jsem chaotik ;-) ) takže se hlaste o práva pokud se chcete realizovat :-)
    rozbalit záhlaví
    PAKOBYLKA_
    PAKOBYLKA_ --- ---
    QUANTI: Diky! Shodou nahod jsem byla tento tyden i na terapii, kde jsme to mohli probrat. Knizku jsem si vyzvedla cestou od tama v knihovne a dle vseho opravdu manipulativni techniky (u nas v praci) pouzivaji.
    Ja se snazim nehrotit a stat stranou, vyhovuje mi to, ale tohle byl takovej neprijemnej natlak v kombinaci s pohledy typu “tak ses blba?”, ze jsem se potrebovala vymezit a na to prisla velmi silna reakce nazpet. Co si to jako dovoluju, ze rikam ne! :) Trochu me to zdrblo, ale ustala jsem to. Pro me je nejvic asi to, ze uz to fakt poznavam casteji (manipulativni techniky) a dokazu se vic ochranit.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    PAKOBYLKA_: Zkus si sehnat knížku Nenechte sebou manipulovat, tam je to poměrně dobře popsané.
    TMA
    TMA --- ---
    PAKOBYLKA_: Alternativní hypotéza: důvod pro poskytnutí pracovní pomůcky může být snaha o uniformitu, o lepší kontrolu nad zaměstnancem, zákonná povinnost. Bez konkretizace není možné říci.

Obecně velmi těžko rozlišit, protože dobrá manipulace (ta nejlepší/nejúčinnější) vypadá jako jen doporučení. Úspěšná manipulace totiž projde testem paranoiy. :)
    PAKOBYLKA_
    PAKOBYLKA_ --- ---
    Jak dokazete rozlisit, jestli se clovek snazi vami manipulovat nebo jen doporucuje/chova se dle sve pozice (prace, nadrizena). Nechci byt automaticky podezirava, byt mi kontrolky blikaji az hanba. Asi pujdu na koberecek, odmitla jsem pracovni pomucku, kterou mi nuti. Ze ji mame mit vsichni. (Nevyuziju to.)
    KROPUCHA
    KROPUCHA --- ---
    Čtení tohohle článku bolí :(

ADHD u žen bývá často přehlížené, protože se projevuje jinak než u mužů. Místo nápadné hyperaktivity se častěji objevuje vnitřní napětí, pocity selhání, problémy ve vztazích, nebo i sebepoškozování. Mnoho žen se snaží své potíže maskovat a přizpůsobit se očekáváním okolí, takže nedostanou diagnózu ani podporu, kterou by potřebovaly.

ADHD in Women and Girls: How Symptoms Present Differently in Females
    https://www.additudemag.com/adhd-in-women-girls-symptoms-diagnosis-recommendations/
    KROPUCHA
    KROPUCHA --- ---
    Aha, takže zase ta Akrasia! Vypadá to, že se hezky rozjíždějí. Kdyby někdo hledal přímý link na jejich svépomocné skupiny, je tu:
    Registrace do projektu ADHD svépomocných skupin
    https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSe6OmX4wBgMXF0sLJbJapFcl7xsBU46VL0i4v9J_PaWO9K90g/viewform
    PAPRIKANA
    PAPRIKANA --- ---
    KROPUCHA: Tak tady je dokaz na registraci.. a melo by tam byt snad i nejake info. (Holesovice pry ted kvuli nemoci jeste neoteviraji)
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    QUANTI: mám to taky tak, jak kdyby na mě ta realita doléhala trochu vzdáleněji, nebo jako kdyby mi někdo hodil přes hlavu deku. Nebo jako kdybych se pohybovala nějakým médiem na způsob sirupu, který ztěžuje veškerou aktivitu a tlumí impulsy zvnějšku.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    IOM_NUKSO: Ne. Můj muž třeba dokáže úplně v pohodě fungovat, pokud nemá vyloženě vysokou horečku. Já mám téměř okamžitě mozkomlhu.
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    ECLECTICA: U mna staci len trochu vyssia unava a vsetko ide do haja. U marodenia je to este o stupen horsie.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    IOM_NUKSO: to nevím, zkušenost mám v tomhle směru jen se sebou :)
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    ECLECTICA: to maj snad vsichni bez ohledu, zda maji nebo nemaji ADHD, ne :)
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    Mám lehčí virózu a jako vždy se to docela podepisuje na mém soustředení a exekutivních funkcích. Má někdo podobnou zkušenost?
    KROPUCHA
    KROPUCHA --- ---
    PAPRIKANA: Zaujalo, ale mé google-fu se zdá nedostatečné. Máš nějaký odkaz? :)
    PAPRIKANA
    PAPRIKANA --- ---
    V Praze se otevírají nové svépomocné skupiny pro dospělé pod záštitou Akresia (Skautský institut, Cross Café). Kdyby to někoho zaujalo :)
    DR_NIKITA
    DR_NIKITA --- ---
    🥲

ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    V INEPu mají ještě volná místa do skupinové terapie pro dospělé, bývá to v liché úterky navečer, platí se jen administrativní poplatek 100 Kč/terapie, zbytek je hrazený ze zdravotního pojištění

Netuším, jestli je to jen pro ty, kdo do INEPu dochází k lékaři, ale zkusit to můžete :)
    KROPUCHA
    KROPUCHA --- ---
    In support of ⭐️ ADHD Awareness Month ⭐️ ADDA is offering free membership + (all available content) for the month of October. If you’re not a member and want to give it a try, now is the ⏰ . Link is here. (I’m told that after the month if you don’t want to stay, cancelling is 1-click away).
    Free Month of ADDA Plus - ADDA - Attention Deficit Disorder Association
    https://add.org/free-month/
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    KAERI: Moje prve tajne varenie na zakladke spomina rodina dodnes. Strcila som horuci hrniec na koniec do dresu, na taku tu plastovu mriezku. Vsetko sa pekne spieklo dokopy a muselo vyhodit. :D
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    KAERI: Mna sa raz prisla suseda opatrne spytat, ci nahodou nehorim. Moja strucna odpoved, ze uz nie, ju uplne nepotesila. :)

A to som zrovna to varenie zvladla celkom ok bez sidequestov, len nejak blbo vypla na konci sporak a tak zostala na plyne prazdna panvica. :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam