SHARKIE: A to já zase jo (i když můj preferovaný termín je "zasraný debil/dement"). K čemu to pomůže? Zvýší to stres a s dostatečnou úrovní stresu jsem někdy schopen akce, kterou provést potřebuji, ale jinak se k ní nedokopu. A furt je lepší si nadávat (a nadávat lidem kolem, kteří mi za to nadávají, neboť se domnívají, že na to mají monopol) než se poškozovat nějak jinak.
Diagnóza mi nijak nepomohla (jen zpřístupnila léky, u nichž je výsledek tak 50:50), ale přečíst si o tom pomohlo pochopit, která má selhání mají jako příčinu tohle a která jsou nezávislá.
Kvalitu života diagnóza nijak neovlivňuje. Ti, kdo nás mají rádi, nás akceptují s diagnózou i bez diagnózy, ti ostatní nás neakceptují. Ti, co mají rádi svou idealizovanou představu o nás nás přestanou mít rádi, nebo tedy spíš zjistí, že neodpovídáme jejich představě, která je pro ně důležitější, než my. (Pak se nás chvíli snaží změnit: "TMo, dělej se sebou něco." Nakonec nám "dají svobodu," tj. odkopnou.)
"ipsa scientia potestas est" ('knowledge itself is power')
in Bacon, sir Francis -- Meditationes
To lze platně namítnout, že vědět o tom, by mělo pomáhat. Ale bohůmžel se znalost diagnózy podobá znalosti toho, jak funguje úraz elektrickým proudem. Pro prevenci je to poměrně užitečné ("nestaňte se součástí elektrického obvodu"/"zkuste se nenarodit s příslušnými genetickými disposicemi" -- tj. nemějte děti, pokud máte ADHD), ale pro léčbu úrazu elektrickým proudem i pro fungování v NT společnosti s ADHD je to zcela neužitečné.